Miejscowość "Lwie Pole"

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Miejscowość "Lwie Pole"

Post autor: MP1982 »

Witam,

proszę o pomoc. W książce Stanisława Gacia pt. "Udział 2. Armii Wojska Polskiego w operacji praskiej" (Wyd. MON 1962) autor wspomniał /s. 8/, że: "... wojska 4 Frontu Ukraińskiego, nacierające w paśmie zachodnim Karpat, zajęły Orłowo, Gordziszów, Lwie Pole, Velike Rovny, Szczawnik. Zajęcie tych rubieży stworzyło wojskom radzieckim dogodne warunki do opanowania całej Austrii i rozwinięcia natarcia w głąb Czechosłowacji". Moje pytanie jest nast.: gdzie leży w/w Lwie Pole? Czy ta miejscowość nadal istnieje, ale pod zmienioną nazwą? Gdzie jej szukać?

Pzdr,
Michał P.
Pozdrawiam, Michał P.
Palusinski_Pawel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Palusinski_Pawel »

Witam
Ja osobiście spotkałem się w jednej księdze z wpisem Leopol i na 90 % jestem pewny poprawności moich wniosków ze to nazwa Lwowa. A od mojego Leopola do twojego Lwiego pola nie daleko wiec może również chodzi o Lwów
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Palusinski_Pawel pisze:Witam
Ja osobiście spotkałem się w jednej księdze z wpisem Leopol i na 90 % jestem pewny poprawności moich wniosków ze to nazwa Lwowa. A od mojego Leopola do twojego Lwiego pola nie daleko wiec może również chodzi o Lwów
Pozdrawiam
Paweł
Witam,

Leopol to francuska nazwa Lwowa. Nie łączyłbym jednak Lwiego Pola ze Lwowem w sytuacji, gdy wymienione oprócz tego pierwszego przez S. Gacia miejscowości leżą na: Śląsku Cieszyńskim (Orlova, Grodziszcz k/ Czeskiego Cieszyna & Gnojnika/Hnojnika), Słowacji (Velke Rovne) lub w południowej części obecnego woj. małopolskiego (Szczawnik* - okolice Muszyny).

Pzdr,
Michał P.

* a może autor znów przekręcił nazwy /vide: Orłowo-Orlova/Orłowa, Gordziszów-Grodziszcz/ i chodziło mu np. o Bańską Szczawnicę na Słowacji?
Pozdrawiam, Michał P.
Dabkowski_Grzegorz

Sympatyk

Post autor: Dabkowski_Grzegorz »

MP1982 pisze:* a może autor znów przekręcił nazwy /vide: Orłowo-Orlova/Orłowa, Gordziszów-Grodziszcz/ i chodziło mu np. o Bańską Szczawnicę na Słowacji?
Ha, właśnie nad tym siedziałem i tak samo nie wiązałbym tego Lwiego Pola ze Lwowem. Także znalazłem Wielkie Równe na Słowacji, a Szczawnik to moim zdaniem Štiavnik, który jest kilkanaście kilometrów na płd.-zach. od Wielkiego Równego.

― Grzegorz
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Miejscowość "Lwie Pole"

Post autor: Andrzej75 »

To są nazwy miejscowości na Słowacji, więc prawie na pewno są poprzekręcane.
Orłowo to chyba Orlov, Gordziszów - (?), Lwie Pole - Dlhé Pole (?), Velike Rovny - Veľké Rovné, Szczawnik - Štiavnik.
W każdym razie 1 maja 1945 zajęte były dwie wsie - Dlhé Pole i Veľké Rovné:
http://zilina-gallery.sk/picture.php?/3 ... egory/2821
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Miejscowość "Lwie Pole"

Witam,

Szanowni Panowie, dzięki za pomoc i uwagi. Z tym Szczawnikiem to faktycznie skłoniłbym się do tego, iż jest to słowacki Štiavnik koło Veľkégo Rovnégo. Czy Lwie Pole to Dlhé Pole? Tego nie wiem... Coś mi jednak nie pasuje do tej układanki Orlov /jest strasznie daleko od pozostałych miejscowości/. Gdyby założyć, że wspomniane przez autora Orłowo to jednak "karwińska" Orlova a Gordziszów to Grodziszcz, to łącząc te wszystkie miejscowości, otrzymalibyśmy pionową linię z odchyleniami, która mogłaby stanowić linią frontu z przełomu 1944/1945 r. Pytanie tylko jest do tego takie: kiedy dokładnie Armia Czerwona zajęła Śląsk Cieszyński & Zagłębie Karwińskie? Jeśli w tym samym czasie, co w/w miejscowości na Słowacji, to cała koncepcja mogłaby mieć sens...

Pzdr,
Michał P.

P.S.: Andrzej75, thx za podanie ciekawego linka n/t cmentarzy wojennych - interesująca witryna.

EDIT:
Znalazłem "coś" takiego /źródło nie jest najlepsze, ale cóż.../ - https://pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_ ... l%C4%85ska /pkt. 2.3/
Pozdrawiam, Michał P.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”