Pisarz prowentowy, Prominator , Ekonom (przy dworze)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Piotr_Reszka

Pisarz prowentowy, Prominator , Ekonom (przy dworze)
Witam.
Indeksując na podstawie metryk natknąłem się na takie zawody :
Pisarz prowentowy ,
ekonom (przy dworze) lub (zastępca Wójta)
i Prominator.
Szukałem w Internecie ale może ktoś wyjaśni czym się zajmowali.
- Taka ciekawostka nie tylko dla mnie ale myślę że dla wielu zainteresowanych historią.
Poza tym Interesuje mnie jak to było z właścicielami ziemskimi w stosunku do wójta gminy…
Oczywiście chodzi o XIX wiek
Pozdrawiam
Piotrek R.
Pisarz prowentowy ,
i Prominator.
- Taka ciekawostka nie tylko dla mnie ale myślę że dla wielu zainteresowanych historią.
Poza tym Interesuje mnie jak to było z właścicielami ziemskimi w stosunku do wójta gminy…
Pozdrawiam
Piotrek R.
-
Piotr_Reszka

-
Piotr_Reszka

Ciekawe zawody w XIX wieku
idol71reszka pisze:Witam.
Pisarz prowentowy ,
i Prominator.
Pozdrawiam
Piotrek R.
- Therese

- Kontakt:
Hallo,
Etym. - łac. proventus 'urodzaj; dochód' i proveniens dpn. provenientis (p.pr.) od provenire 'pochodzić od'; pro- 'wy-', por. pro-; venire, zob. adwent.
Za Slownikiem wyrazow obcych i zwrotow obcojezycznych Wladyslawa Kopalinskiego
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 5895F4.php
Pozdrawiam, Therese
prowentowy dawn. dotyczący (rejestracji, kontroli) prowentu, zwł. z majątku ziemskiego; (piszarz p.) dawn. oficjalista w majątku ziemskim prowadzący rachunkowość.Pisarz prowentowy
Etym. - łac. proventus 'urodzaj; dochód' i proveniens dpn. provenientis (p.pr.) od provenire 'pochodzić od'; pro- 'wy-', por. pro-; venire, zob. adwent.
Za Slownikiem wyrazow obcych i zwrotow obcojezycznych Wladyslawa Kopalinskiego
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 5895F4.php
Pozdrawiam, Therese
Witam ja spotkałam się z zawodem - słodziarz- czy dobrze uważam, iż był to pracownik cukrowni.
ponadto interesuje mnie nazwa Włościanka - chłopka po uwłaszczeniu, czy pani na włościach?
ponadto interesuje mnie nazwa Włościanka - chłopka po uwłaszczeniu, czy pani na włościach?
Słodziarz zajmował się zapewne przygotowaniem słodu. A słód służy do produkcji piwa i nie ma nic wspólnego z cukrem i cukrownią.
tomek
tomek
- Marciniak_Michał

- Roman_Szynka

- Kontakt:
Majster Kunsztu Kowalskiego
Czemu nie napisali po prostu " Kowal "?
Moim zdaniem chodzi tu o rzemieślnika zajmującego się w naszych współczesnym rozumieniu kowalstwem artystycznym. Wykonywał on ozdobne ogrodzenia, świeczniki, kraty do okien itp.
Zwykły kowal kuł konie (w Pacanowie również kozy
), wykonywał metalowe części narzędzi rolnych, naprawiał wozy, klepał lemiesze (najszybciej zużywająca się część pługów) itp.
Roman
Czemu nie napisali po prostu " Kowal "?
Moim zdaniem chodzi tu o rzemieślnika zajmującego się w naszych współczesnym rozumieniu kowalstwem artystycznym. Wykonywał on ozdobne ogrodzenia, świeczniki, kraty do okien itp.
Zwykły kowal kuł konie (w Pacanowie również kozy
Roman
- Marciniak_Michał

- Marciniak_Michał

Re: Ciekawe zawody w XIX wieku
Prominator to, to samo co propinator [ za słownikiem J. Karłowicza].
Michał
Michał
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Teoretycznie. Jeżeli napisano, że był majstrem kunsztu kowalskiego, to odnosi się to do kowala, który zdał egzamin w cechu na mistrza kowalskiego.
Michale moim zdaniem kowal po egzaminach cechowych (ten zwykły) byłby określany jako mistrz kowalstwa. Może masz rację że to jest bardziej eleganckie nazwanie przedstawiciela tego rzemiosła. Piotrze może napiszesz w jakiego rodzaju dokumencie spotkałeś się z tym określeniem?
Roman
Michale moim zdaniem kowal po egzaminach cechowych (ten zwykły) byłby określany jako mistrz kowalstwa. Może masz rację że to jest bardziej eleganckie nazwanie przedstawiciela tego rzemiosła. Piotrze może napiszesz w jakiego rodzaju dokumencie spotkałeś się z tym określeniem?
Roman
- Marciniak_Michał

- Roman_Szynka

- Kontakt:
- Dulski_Roman

W ostatnio przeglądanych aktach parafii Kiełczewice pow.Bychawa woj.Lublin, w aktach z 1811r. ksiądz jako zawód świadka urodzin (lat 29) podał:"maister konsztu kowalskiego". Ta sama osoba w 1818r. była już tylko "konsztu kowalskiego". Występują również świadkowie z opisem zawodu "konsztu młynarskiego". Oczywiście wszystkie wpisy od tego samego księdza.
Dla uzupełnienia
- też Roman
Dla uzupełnienia
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Do tej ciekawej dysputy dodam tylko poniższy wyciąg:
SŁOWNIK SYNONIMÓW I ANTONIMÓW
» rzeczownik KUNSZT
synonimy: mistrzostwo, panowanie, biegłość, rzemiosło, sztuka, umiejętność, wprawa, zdolność, zręczność, finezja, fantazja
antonimy: partactwo, niewprawność
Do tej ciekawej dysputy dodam tylko poniższy wyciąg:
SŁOWNIK SYNONIMÓW I ANTONIMÓW
» rzeczownik KUNSZT
synonimy: mistrzostwo, panowanie, biegłość, rzemiosło, sztuka, umiejętność, wprawa, zdolność, zręczność, finezja, fantazja
antonimy: partactwo, niewprawność
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas