Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Poszukuję informacji na temat Marianny - dokładnie nie wiem jakiego nazwiska użyć, bo pośród dostępnych aktów zaczęłam się gubić
Może zacznę od końca - bo to jest pewne - Marianna zmarła w 1911 r. w wielu 70 lat jako żona Jana Zbrożka. W akcie zgonu podane jest jej panieńskie nazwisko - Kiesler oraz dane rodziców - Michał i Marianna z Lorenzów/Lorenców
Sprawa na pierwszy rzut oka wydaje się banalna, ale jest jeszcze akt ślubu Marianny z Janem Zbrożkiem.
W 1901 r. wdowiec Jan Zbrożek poślubia wdowę Mariannę Kuć.
Jest to na pewno ta sama Marianna ponieważ potwierdzają się dane dot. jej rodziców - Michał i Marianna z Lorenzów/Lorenców - z dodaniem że są oni małżonkami Kuć [!]
W akcie małżeństwa nie ma wspomnianego nazwiska Kiesler, ani informacji kim był jej zmarły mąż, a przede wszystkim jakie nosił nazwisko.
Z aktu tego dowiadujemy się że Marianna mieszka przy dzieciach w Mariance - po dokładnym przestudiowaniu mieszkańców Marianki z tego okresu nie natrafiłam na dzieci Marianny (szukałam po wszystkich nazwiskach)
Nie odnalazłam aktu pierwszego ślubu Marianny, ani jej aktu urodzenia w Radzyminie (powiat Wołomin) zgodnie z zapisem w obu znanych mi aktach.
Może dane w zamieszczonych aktach są przeze mnie błędnie odczytywane?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki
*** w dniu 15-02-2017 zmieniono temat postu z "Zbrożek/Kuć/Kiesler Marianna" na "Zbrożek/Kuć/Kiesler Marianna+Kolińska Julianna zd. Kwiatek" z uwagi na to, że druga część postu dotyczy Julianny Kwiatek 1v Kolińskiej 2v Wąsak
Ostatnio zmieniony śr 15 lut 2017, 15:48 przez Ewa_Migdalska, łącznie zmieniany 1 raz.
Aguś,
Dzięki wielkie za akt zgonu Michała
Jeśli chodzi o akt ślubu to jednak bym wykluczyła ten z 1861 r. - wydaje mi się że przy akcie ślubu Marianny ze Zbrożkiem jak i w akcie zgonu, jej rodzice zostali dość dobrze określeni i do tego to miejsce urodzin - myślę, że nie mogła się wkraść jakaś pomyłka przy pierwszym ślubie.
A po za tym...
Znalazłam pierwszy ślub Marianny - czyli ten z Michałem Kuciem, ale jak się okazuje był on jednak drugi !
Mińsk Mazowiecki rok 1889 akt 20 Michał Kuć wdowiec i Marianna Kesler pv Sieńkowska - niestety nie ma tego aktu na szukaj w archiwach
Poznawszy kolejne nazwisko Marianny - Sieńkowska odnalazłam jej zaginione dzieci tj. córkę, która mieszkała w Mariance - była to Józefa zamężna za Mirosem/Miroszem - wg ich aktu ślubu z 1890 r. Józefa była córką zmarłego Aleksandra Szenkowskiego i żyjącej Marianny z Keslerów, urodzona w Arynowie parafia Mińsk Mazowiecki, a zamieszkała w Budach Kumińskich przy matce.
Nie mogłam namierzyć wcześniej Mariany pod nazwiskiem panieńskim po szukałam jako Kiesler.
Agnieszko jeszcze raz dziękuję - z Twoją pomocą "ruszyłam z kopyta" :*
□ Piotr Mikołaj Ignacy Kostrek * 31.01.1802 Kuflew akt 857 nr domu 44 (przy chrzcie ojciec szlachetny), + 20.09.1846 Tyborów akt 112 i Magdalena Cegiełka * 18.07.1805 Guzew akt 1065, + 5.05.1847 Tyborów akt 63, c. Mateusz i Małgorzata Gromulska małż. Cegiełka, # 15.01.1826 Guzew akt 1 (przy ślubie Piotr występuje jako pocztylion zamieszkały w Kałuszynie)
Marianna Salomea Kostrek (Kostrowska) * 8.08.1828 Kałuszyn akt 75, + 25.02.1885 Budy Kumieńskie akt 21 parafia Jakubów i Michał Kuć * 17.09.1842 Budy Kumieńskie akt 88, s. Stanisław i Franciszka Zielińska małż. Kuć, # 9.11.1861 Budy Kumieńskie akt 19 parafia Jakubów (w akcie ślubu Marianna lat 23)
Wdowiec # 2.02.1889 Karlshof akt 20 parafia Mińsk z Marianną Sienkowską z d. Kesler, wdową po zmarłym w 1882 Wincentym Sienkowskim, ur. w mieście Radzymin, lat 41, zamieszkała przy rodzicach w we wsi Karlshof (obecnie Królewiec, gm. Mińsk Maz.), c. Michała i Marianny z d. Lorenc małż. Kesler – tyle z aktu ślubu.
Koligacje po Sienkowskich:
Stanisław Sienkowski (Szynkowski) * 8.05.1804 Siwianka akt 861 parafia Glinianka (zamieszkały w młynie Strycik do Pustelnika należącym, utrzymujący szynk trunków dworskich, później młyn Papiernia, młynarz Mrozy), + 8.10.1854 Mrozy akt 230 parafia Kałuszyn i Balbina Cichomska * 1808 parafia Okuniew akt 322 (brak księgi, jest tylko zapis w zachowanym rejestrze aktów), + 3.08.1863 Makówiec Duży akt 33 parafia Dobre, c. Jan i Eleonora Gajewska małż. Cichomski, # 7.02.1825 Pustelnik akt 8 (świadek Bartłomiej Szynkoski l.26 młynarz na młynie Strycik do Pustelnika należącym)
Walenty Aleksander Sienkowski * 1.04.1841 Młyn Papiernia akt 19 parafia Stanisławów, (młynarz Gójść 1882), + 8.04.1882 Gójsc akt 46 parafia Kałuszyn (+ jako Wincenty, sw. Michal Kesler z Arynowa 66 l.) i Anna Marianna Kesler (Koesler) * 3.05.1844 Wólka Radzymińska akt 46 parafia Radzymin, c. Michał i Marianna Lorens małż. Kesler (Michał Koesler 29 l. w 1844 plantator tytoniu, zam. 1864 Arynów), # 14.08.1864 Arynów akt 37 parafia Mińsk (wdowa # 4.02.1889 Karlshof akt 20 parafia Mińsk z Michał Kuć * 17.09.1842 Budy Kumińskie akt 88 parafia Jakubów, s. Stanisław i Franciszka Zielińska małż. Kuć, wdowiec po Mariannie Kostrzewskiej + 1885)
Michał Sienkowski * 2.08.1868 Arynow akt 223 parafia Mińsk
Józefa Szenkowska * 9.11.1870 Arynów akt 298, + 30.09.1914 Jakubów akt 85 i Szymon Miros * 10.10.1861 Marianka akt 118 Jakubów, + 22.01.1914 Marianka akt 7 parafia Jakubów, s. Andrzej i Ewa Grubek małż. Miros, # 10.02.1890 Budy Kumińskie akt 12 parafia Jakubów
Emilia Sienkowska * 26.06.1874 Arynów akt 166 (och. Jako Marianna), + 26.10.1919 Mistów akt 412 par. Mińsk
I mąż (Emilii) - Wojciech Glinka * 29.03.1866 Mistów akt 118, + 30.04.1909 Mistow akt 118 parafia Mińsk, s. Wawrzyniec i Katarzyna Karcz małż. Glinka, # 20.11.1893 Budy Kumińskie akt 39 parafia Jakubów
II mąż (Emilii) - Józef Gniado * 11.09.1882 Rysie akt 258 parafia Mińsk, s. Jan i Agnieszka Biernacka małż. Gniado, # 30.01.1910 Mińsk 31
Feliksa Sieńkowska * 1875 Czarnogłów akt 48 parafia Wiśniew
Marianna Sienkowska * 1876 Czarnogłów akt 98, + 8.01 1898 Marianka akt 2 parafia Jakubów
Aleksander Sienkowski * 29.02.1877 Czarnogłów akt 16 parafia Wiśniew, + 25.12.1878 Gójść akt 123 (1 rok i 8 m-cy)
Julian Sieńkowski * 1878 Czarnogłów akt 48
I żona (Juliana) - Katarzyna Mrozińska (Mrozowska) * 2.04.1877 Przytoka akt 42, + 12.04.1906 Przytoka akt 48, c. Józef i Marianna Glinka małż. Mrozowski, # 3.02.1902 Przytoka akt 11 parafia Jakubów
Stefan Sińkowski * 25.08.1903 Przytoka akt 124, + 7.04.1906 Przytoka akt 44
Józefa Sienkowska * 19.03.1905 Przytoka akt 55 (ojciec młynarz, + 7.09.1918 Przytoka akt 43
II żona (Juliana) - Józefa Sadoch * 7.02.1888 Przytoka akt 12, c. Jan i Antonina Mrozowska małż. Sadoch, # 10.06.1906 Przytoka akt 22 (w aktach jest dyspensa od biskupa na małżeństwo)
N. Sieńkowska */+ 2.03.1882 Gójść akt 26 (chłopiec nieżywo ur.)
Bardzo się cieszę, że pomogłem. Nie jest to jednak moja rodzina. Z okolic Mińska mam zrobionych około 150 drzew genealogicznych, część od początków XVII wieku. Tak się złożyło, że miałem zrobione rodziny Kostrzewskich i Sienkowskich (młynarzy).
Problem z Marianną Kesler polegał na różnym zapisie nazwiska oraz na ustaleniu imienia jej drugiego męża, czyli Michała Kucia. Tak się złożyło, że pierwsza żona Michała też miała na imię Marianna i stąd jeszcze większe zamieszanie.
Ponieważ drzewa mam zrobione w plikach word stąd proste wklejanie na forum powoduje, że tym samym znakiem oznaczane są różne pokolenia.
Myślę jednak Ewo, że sobie poradziłaś z tymi niedogodnościami.
Pozdrawiam.
Andrzej
Oczywiście, że sobie poradziłam - trochę skupienia nie zaszkodzi przed snem
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Andrzeju mam do Ciebie jedną prośbę. Może mógłbyś mi pomóc przy rozwiązaniu jeszcze jednego problemu dotyczącego zgonu drugiej żony mojego 2xpradziadka Stanisława Wąsaka.
Pomyślałam sobie że skoro, jak sądzę, poświęciłeś wiele miesięcy może nawet lat na budowanie drzew genealogicznych mogłeś natrafiłeś przypadkiem na zgon tej mojej przyszywanej 2xprababki - Julianna Wąsak pv Kolińska zd Kwiatek - biorą ślub w 1908 r. w Jakubowie i gdy w 1920 r. również w Jakubowie umiera Stanisława jest on zapisany jako wdowiec, a nie mogę nigdzie odnaleźć zgonu Julianny, która wg aktu zgonu Stanisława powinna umrzeć w okresie 1908 -1920, no chyba że Julianna opłakiwała swojego drugiego męża, a on został zapisany w akcie jako wdowiec, ale po pierwszej żonie (w akcie nie ma wzmianki o danym zmarłej żony)
Witam Ewo,
brak jest aktu zgonu Julianny z Kwiatków Iv Kolińska IIv Wąsak w parafii Jakubów, w parafii Mińsk-szpital od 1915 i w parafii Cegłów-szpital Mienia.
Udało mi się ustalić, że Julianna Kolińska miała sześcioro dzieci:
1888 7 Marianna Koleńska
1890 6 Józefa Kolińska
1895 64 Władysław Koliński
1898 61 Stanisław Koliński
1901 13 Florentyna Kolińska
1904 81 Weronika Kolińska
z czego dorosłego wieku dożyła tylko Marianna i Józefa. Marianna wychodzi za mąż w 1909 akt 30 w parafii Jakubów – przy ślubie Marianna to córka zmarłego Jana i żyjącej Julianny.
Przy ślubie Józefy 1916 akt 38 parafia Jakubów – Józefa występuje jako córka Jana i Julianny z Kwiatków małż. Kolińskich.
Nie wiadomo czy Julianna żyła w 1916 roku, ale prawdopodobnie nie bo ksiądz by chyba to zaznaczył. Stąd poszukiwania sprowadziłyby się do lat 1909-1916. Wydaje mi się, że należałoby sprawdzić obydwie parafie w sąsiednim Wiśniewie. To okres zmiany wyznania.
Może tutaj jest rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Andrzej
A czy jesteś wstanie mi powiedzieć skąd córki Julianny wychodziły za mąż?
Marianna na pewno mieszkała wówczas w Mariance, a co z Józefą? - ciekawa jestem czy też Marianka (to by wskazywało, że zamieszkuje u ojczyma już po śmierci matki) czy może Budy Kumińskie, albo jeszcze jakaś inna miejscowość.
Bardzo mnie ta sprawa nurtuje ponieważ osoba mojego 2xpradziadka to jakiś temat tabu w rodzinie - może właśnie przez ten jego drugi ślub - co ciekawe żyjący wnukowie nie mieli zielonego pojęcia o powtórnym ożenku dziadka.
Sprawdzę Wiśniew, rozumiem że sugerujesz, że Julianna po śmierci Stanisława zmieniła wyznanie, ale skąd ten wdowiec w akcie zgonu, a może Julianna jeszcze przed jego śmiercią, sama bez męża zmieniła wyznanie...
Witam Ewo,
śluby Marianny i Józefy były w Mariance co by świadczyło, że jeszcze wtedy mieszkały tam razem z matką. Sprawdziłem również gdzie rodziły się dzieci z tych małżeństw.
Nie udało mi się znaleźć urodzenia dzieci Marianny z męża Kowalczyk (rodzice Antoniego Kowalczyka brali ślub w parafii Kuflew 1888/akt 17, a on urodził się we wsi Topór). Może po ślubie wyemigrowali do innej parafii np. Wiśniew, stąd nie mam danych.
Jednak drugi ślub kryje ciekawą zagadkę. Józefa w 1916 wyszła za Jana Dudzińskiego ur. w Grębkowie, a przy ślubie zamieszkałego w Kałuszynie. Tam też urodziło im się pierwsze dziecko - Wiktoria Dudzińska ur. 23.12.1918 Zawoda akt 8/1919 parafia Kałuszyn – matką chrzestną była JULIANNA WĄSAK. To na pewno ta, której szukamy. Jednakże nie ma aktu zgonu Julianny Wąsak w parafii Kałuszyn do 1945.
Być może mieszkała z drugą córką.
Wydaje się w tej sytuacji, że nie było zmiany wyznania na mariawickie. Ponieważ Marianna Kwiatek II voto Wąsak nie miała wspólnych dzieci ze Stanisławem Wąsakiem, stąd być może po ślubie swojej drugiej córki Marianna zostawiła swojego męża Stanisława i odeszła razem z córkami (już spotkałem się z takim przypadkiem). I to jest to chyba tabu w rodzinie i zgon Stanisława jako wdowca.
Pozostaje odnaleźć gdzie wyemigrowała Marianna z męża Kowalczyk.
Pozdrawiam.
Andrzej
Andrzejku widzę, że na Ciebie można zawsze liczyć
Dziękuję za kolejną porcję informacji
Już na samym początku Julianna mnie zaskoczyła samym faktem, że "wżeniła się" w moją rodzine. A teraz nowa zaskakująca informacja - była chrzestną własnej wnuczki... Czy prawo kanoniczne tego nie zakazuje? Jest to dla mnie dość nietypowe.
A jeśli chodzi o zgon Julianny to może moja przyszywana 2x prababcia znowu coś wymyśliła i po śmierci Stanisława wyszła po raz kolejny za mąż?
Zastanawia mnie tylko fakt tego wdowieństwa Stanisława w chwili śmierci. Czy możliwe jest Andrzejku, widzę że na Ciebie można zawsze liczyć
Dziękuję za kolejną porcję informacji
Już na samym początku Julianna mnie zaskoczyła samym faktem że w żeniła się w moją rodzine, że sąsiedzi zapomnieli o żonie zmarłego, ktora od niego odeszła max 4 lata wcześniej?
Jakoś to do mnie nie przemawia...
Witam,
Po blisko 5 miesiącach odgrzewam temat - nadal te same pytania kłębią mi się w głowie...
Dziś natrafiłam na kolejną zagadkę związaną z Julianną - Andrzej pisał, że z Janem Kolińskim doczekała się 6 dzieci
andrzej_p pisze:
Udało mi się ustalić, że Julianna Kolińska miała sześcioro dzieci:
1888 7 Marianna Koleńska
1890 6 Józefa Kolińska
1895 64 Władysław Koliński
1898 61 Stanisław Koliński
1901 13 Florentyna Kolińska
1904 81 Weronika Kolińska
z czego dorosłego wieku dożyła tylko Marianna i Józefa.
Sprawdzając dokładnie pierwszego męża Julianny - Jana natrafiłam na jego akt zgonu z 1899 !, a więc nie mógł być ani ojcem Florentyny ur. 1901 akt 13, ani Weroniki ur. 1904 akt 81. Skany metryk to potwierdzają - Florentyna jest córką Franciszka i Michaliny ze Szczęsnych urodzona w Jędrzejowie (skąd pochodził Jan, być może Franciszek to jego brat - tego nie sprawdzałam), a Weronika córką Weroniki Kolińskiej z Kwiatków wdowy, robotnicy lat 38 zamieszkałe w Budach Kumińskich (stąd w 1908 r. za mąż wychodzi Julianna).
Zagadka polega na tym, że nie odnalazłam ani urodzenia Weroniki Kwiatek w latach 60-70 XIX wieku, ani jej ślubu z NN Kwiatkiem.
Jedynym małżeństwem Koliński - Kwiatek z parafii Jakubów jest małżeństwo Jana i Julianny. Ponadto Julianna wg. aktu urodzenia w 1904 r. miała 37 lat.
Zastanawiam się czy jest to możliwe aby Weronika córka Weroniki była błędnie zapisana i w konsekwencji była córką Julianny - nazwisko panieńskie i po zmarłym mężu się zgadza, stan wdowieństwa się zgadza (Julianna w 1904 r. jest wdową już od blisko 4 lat), miejscowość się zgadza. Pytanie tylko kto jest ojcem małej Weroniki. Wydaje się że Weronika żyje,w parafii Jakubów nie odnalazłam jej aktu zgonu. Geneteka zaś zawiera indeks z parafii Minsk Mazowiecki - akt zgonu z 1906 nr 458 Weronika Kolińska z Niedziałki. Niestety na tą chwilę nie mogę potwierdzić, ani zaprzeczyć czy to chodzi o którąś z Weronik wymienionych w akcie urodzenia nr 81 z 1904 r.
Widać, że moja przyszywana praprababka postanowiła mnie ciągle zaskakiwać...