Określenia zawodów rolniczych (stanu) XVIII-XIX w

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Zawód ogrodnik

Post autor: piotr_nojszewski »

Ewo, sugeruje jednak ostrożność w interpretacji.

Dyspunuję aktami z początku XIX wieku gdzie wystepuje mayster kunsztu ogrodniczego lub osoba proffessyi ogrodniczey lub właśnie ogrodnik we dworze służacy.
I nie jest zagrodnikiem tylko ogrodnikiem. Dysponuje do tego dodatkowymi źródłami w postaci wspomnień z epoki.

Osobiście nie widziałem nigdy zapisu ogrodnik w sensie zagrodnik ale wierzę, że lokalnie takie określenie mogło być używane.

W wypadku, który znam ogrodnik zajmował sie ogrodem i parkiem.

Sugeruje szersze spojrzenie na księgi. Jeśli co drugi człowiek jest tam ogrodnikiem to może jest tak jak pisze Ewa. Ale jeśli nie to poszukałbym raczej dużego dworu czy folwarku.
pozdrawiam
Piotr
tomasz.n

Sympatyk

Post autor: tomasz.n »

Ja w swoich potyczkach z genealogią w regionie mazowieckim, lubelskim, radomskim, tarnowskim i rzeszowskim bardzo rzadko spotykałem się z ogrodnikiem - jeśli już, to zawsze był to rodzaj zajęcia, jak lokaj czy stajenny. Zagrodnik występuje w tych regionach prawie w każdej parafii i nigdy nie był zastępowany słowem ogrodnik. W słowniku internetowym genepedii niestety ogrodnik też jest mieszany z zagrodnikiem... Wierzę, że w parafii Wiżajny tak było, być może jeszcze w kilku innych miejscach, ale to są wyjątki.
Pozdrawiam,
Tomasz

* Moderacja wpisu
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Witaj Justyna!
Czy akt spisany jest po polsku? Czy w tlumaczeniu uzyto okreslenia "ogrodnik"?
Zarowno hotulanus ( lac.) jak i Gärtner, Gärtler itp. ( niem.) slowniki tlumacza czesto jako ogrodnik, odnosi sie to jednak do zagrodnika! ( tzn jak napisano wyzej, kogos kto posiadal chalupe z ogrodem/ malym kawalkiem ziemi).
Dolacze sie do postu Jerzego, zeby definitywnie okreslic, trzeba przejrzec pozostale zapisy! ( 80-90 % wsi raczej nie bylo ogrodnikami dworskimi itp. ;)- w sensie dzisiejszych ogrodnikow )

pozdr. bb
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Post autor: Niewiadomski_Robert »

Bardzo slusznie, nalezy koniecznie zanalizowac w kontekscie konkretnej ksiegi metrykalnej w danej parafii. Jesli to Lacina, to zapewne chodzi o zagrodnika.
Robert
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Wrócę do parafii Wiżajny i okolic, większość tamtejszych metryk dotyczy gospodarzy i ogrodników. Uzbierałoby się ogrodników kilkadziesiąt, a nawet więcej. Tymczasem ile w okolicy może być folwarków, kilka może kilkanaście. Jest więc nierealne aby jeden folwark zatrudniał wielu ogrodników. Zgadzam się jednak z przedmówcami, że nazewnictwo może być kwestią regionu, należy więc sprawdzić jak wielu ogrodników występuje w okolicy i to będzie odpowiedź na nurtujące pytanie.
Pozdrawiam.
Ewa.
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Post autor: sstudzinska »

Mój przodek też był ogrodnikiem i raczej nie było to tożsame z zagrodnikiem (Mazowsze), gdyż po przejrzeniu aktów żadnych innych "ogrodników" nie znalazłam. Przodek przenosił się z miejsca na miejsce, więc jest duża szansa, że pracował na jakichś folwarkach.
Pozdrawiam,Sylwia
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Ja mam ogrodnika, ale jest doprecyzowane w akcie, że "we dworze służący", nr 19, wyraźnie napisane, Lubelszczyzna, pocz. XIX w.:
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1884/ ... H0rQrJHRig

Łucja
Piasecka_Agnieszka

Sympatyk

karbownik

Post autor: Piasecka_Agnieszka »

w akcie mojego przodka pojawił się zapis iż był karbownikiem na dworze szlachecki. Czym się zajmował?
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Piasecka_Agnieszka

Sympatyk

Post autor: Piasecka_Agnieszka »

Dziękuję Panu za pomoc!!
carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

gospodarstwo czynszowe

Post autor: carmilla »

Witam,

proszę o informację na temat tego czym było w 19 wieku gospodarstwo czynszowe.

dziękuję

Kamil
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

gospodarstwo czynszowe

Post autor: historyk1920 »

Witam
Kamilu warto poszperać w starszych postach ;) jest tu wiele informacji !
https://zapodaj.net/03521232341f3.jpg.html

Pozdrawiam
Marek
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

dd
Ostatnio zmieniony śr 22 sty 2025, 21:47 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Carski ukaz o zawieraniu kontraktów czynszowych między właścicielem dóbr a rolnikiem - 1858 r. jpg 23 (str.47)
http://pbc.biaman.pl/Content/7918/Syg.1 ... 20T.52.pdf
Pozdrawiam,
Monika
carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

zawód

Post autor: carmilla »

Witam,

sprawa dotyczy wpisu w akcie małżeństwa. Parafia Różan. Matka pana młodego zamieszkuje we wsi Prycanowo i w akcie małżeństwa wymieniona jest jako работница. Rok 1907. O jaki typ robotnika chodzi?
chodzi o pracownika rolnego, służącą????

dziekuję

kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”