Błędy, skany w "metrykach" -metryki.genealodzy.pl

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

coś się nie otwiera

Post autor: Krystyna.waw »

Nie piszesz, gdzie szukałaś, czyli gdzie jest ten błąd.
Mogę tylko się domyślać, że chodzi ci o coś takiego
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 457#339457
Gdy inni zgłaszają błędy, podają linki.
Może dopisz się do tamtego wątku?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
APPranga

coś się nie otwiera

Post autor: APPranga »

Osobiście indeksowałem USC Rybno koło Wejherowa - Jak chodzi o ten USC to proszę o szczegóły...
Grazia_2

Sympatyk

coś się nie otwiera

Post autor: Grazia_2 »

Tu chodzi o Rybno koło Działdowa

Grażyna
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Akta Urzędu Stanu Cywilnego w Ruszkowie powiat Działdowo:
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... 3&zs=0643d
są błędnie skatalogowane w powiecie mławskim

Natomiast we wspominanym powiecie mławskim w parafii Strzegowo, wydaje mi się, że powinno być opisane od 1826-1912 (a jest od 1836)
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Krzysiek_Imiołek

Zarząd PTG
Tytan

Post autor: Krzysiek_Imiołek »

Bea pisze:Akta Urzędu Stanu Cywilnego w Ruszkowie powiat Działdowo:
są błędnie skatalogowane w powiecie mławskim.
zmienione
Bea pisze:Natomiast we wspominanym powiecie mławskim w parafii Strzegowo, wydaje mi się, że powinno być opisane od 1826-1912 (a jest od 1836)
poprawione :)
Krzysiek

Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam,

Chyba jest błąd w nazwie jednostek w parafii grecko katolickiej w Warszawie.
Jednostka 1832 to UMZ 1835 a powinno być jednostka 1835
Jednostka 1833 to UMZ 1836 a powinno być jednostka 1836.
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... 1&zs=0199d

Pozdrawiam,

Artur

[/list]
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"nazwy" jednostek w metryki.genealodzy.pl są czysto techniczne, niezwiązane z sygnaturami w archiwach, nie zawsze oddające zawartość
nie kierowałbym się nimi w jakichkolwiek badaniach, mogą służyć identyfikacji w korespondencji z administracją i temu podobnych
podobnie z niektórymi nazwami grup wyższych (zespołów) - o ile "APowskie" nawiązują do systematyki archiwów państwowych dość mocno (choć nie sztywno), to pozostałe sa tak samo techniczne jak jednostki

w odróżnieniu od sygnatur (części z nich) zamieszczanych w poczekalni (na ogół na końcu nazwy folderu po _s...). Niestety przy przerzucaniu do metryk informacja "o czego to kopie właściwie są" często zanika.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"nazwy" jednostek w metryki.genealodzy.pl są czysto techniczne, niezwiązane z sygnaturami w archiwach, nie zawsze oddające zawartość
nie kierowałbym się nimi w jakichkolwiek badaniach, mogą służyć identyfikacji w korespondencji z administracją i temu podobnych
podobnie z niektórymi nazwami grup wyższych (zespołów) - o ile "APowskie" nawiązują do systematyki archiwów państwowych dość mocno (choć nie sztywno), to pozostałe sa tak samo techniczne jak jednostki

w odróżnieniu od sygnatur (części z nich) zamieszczanych w poczekalni (na ogół na końcu nazwy folderu po _s...). Niestety przy przerzucaniu do metryk informacja "o czego to kopie właściwie są" często zanika.
Dziękuję za informację.
Jakoś się przyzwyczaiłem że jednostka równa się rocznik.
Trzeba się pilnować by nie namieszać przy indeksacji :)

Pozdrawiam,

Artur
Awatar użytkownika
Krzysiek_Imiołek

Zarząd PTG
Tytan

Post autor: Krzysiek_Imiołek »

Faktycznie było błędnie oznaczone - poprawione :)
Krzysiek

Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
jantosia

Sympatyk

Brak strony w metrykach

Post autor: jantosia »

Witam. Na drodze w poszukiwaniu przodków natrafiłam na dziurę i nie wiem jak ją przeskoczyć. A mianowicie: na stronie poniżej:
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... y=304&kt=7
brakuje strony 31-34 i informacji mnie interesującej (1857r. małżeństwo Wawrzyńca Mysiora z Franciszką z Kozłów). Szukałam też w archiwach.pl i w GenBazie, w tej ostatniej ten sam problem - brak strony. Jestem w kropce. Pomóżcie proszę.
jantosia
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Brak strony w metrykach

Post autor: marzanna62 »

jantosia pisze:Witam. Na drodze w poszukiwaniu przodków natrafiłam na dziurę i nie wiem jak ją przeskoczyć. A mianowicie: na stronie poniżej:
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... y=304&kt=7
brakuje strony 31-34 i informacji mnie interesującej (1857r. małżeństwo Wawrzyńca Mysiora z Franciszką z Kozłów). Szukałam też w archiwach.pl i w GenBazie, w tej ostatniej ten sam problem - brak strony. Jestem w kropce. Pomóżcie proszę.
jantosia
Niestety wyglada ze w tej ksiedze brakuje strony 134 i 135. W metrykach jest ta sama ksiega co w genbazie to tzw duplikat jest jeszcze druga ksiega unikat i powinna byc w parafii. Niestety w zakladce Katalog zasobow metrykalnych jest info ze w parafii sa ksiegi ale pozniejsze. Mimo wszystko radze zadzwonic do parafii zapytac czy maja ksiege z tego roku. Mozna tez przejrzec cala ksiege z wielu lat tak jak jest ona w genbazie moze strona jest przy innym roku ale male szanse. Mozna tez zadzwonic do Archiwum Diecezjalnego Kielce zapytac czy zachowaly sie alegata. Niestety czasem brak kartek w ksiegach dobrze choc ze to malzenstwo jest w spisie wiec wiadomo jaki rok slubu i są dane młodych.

Nawet jak nie znajdziesz tego slubu to mozesz szukac dalej. Masz przeciez zgon Wawrzyńca akt 45

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,90719,71

Wszystko sie zgadza zostawił żonę Franciszke z domu Kozieł mial 70 lat (to zgrubsza nie przywiazuj sie do tego wieku) był synem Michała urodzil sie niestety nie moge odczytac tej miejscowosci moze Skoroszyce???
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Akt zapisano w księdze będącej w zasobach AD Kielce, które fotografuje Kornelia [Kornelia_Major], pewnie w czasie fotografowania karty się skleiły, tak bywa.
Napisz do Kornelia_Major lub do admin Leszka Ćwiklińskiego o dorobienie tych dwóch stron - 134 i 135 z księgi śluby 1851-1868 par. Busko. http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,32129,68 [po zalogowaniu]
marzanna62 pisze: Niestety wyglada ze w tej ksiedze brakuje strony 134 i 135. [..]
Jeśli po prawej jest numeracja strony 133 to strona 134 jest "verte" i musi być, podobnie z jesli jest po lewej 136 to wczesniej ...
___
Krystyna
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

kwroblewska pisze:Akt zapisano w księdze będącej w zasobach AD Kielce, które fotografuje Kornelia [Kornelia_Major], pewnie w czasie fotografowania karty się skleiły, tak bywa.
Napisz do Kornelia_Major lub do admin Leszka Ćwiklińskiego o dorobienie tych dwóch stron - 134 i 135 z księgi śluby 1851-1868 par. Busko. http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,32129,68 [po zalogowaniu]
marzanna62 pisze: Niestety wyglada ze w tej ksiedze brakuje strony 134 i 135. [..]
Jeśli po prawej jest numeracja strony 133 to strona 134 jest "verte" i musi być, podobnie z jesli jest po lewej 136 to wczesniej ...
___
Krystyna
Oczywiscie Krystyno masz racje te strony musza byc bo sa strony 133 i 136. Chyba mialam jakies zacmienie umyslu.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
jantosia

Sympatyk

Post autor: jantosia »

Dzięki paniom za pomoc :k: Trochę pomogłyście. Będę szukać dalej.
jantosia
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Brak foto strony

Post autor: Kostkowski »

Witam wszystkich serdecznie
Mamy tu dwa uniezależniane wątki:
1 brak foto, a nie kartki - i oczywiście należy zgłosić to fotografującym do uzupełnienie braku.
2 zdobyć interesujący akt nie czekając aż się pojawi po uzupełnieniu. Wystarczy zamówić skan w WP i dostać go zanim będzie dostępny w metrykach czy genbazie. Wprawdzie trzeba będzie zapłacić 3 zł, ale to nie wygórowana cena.
Teraz pozostaje podjąć decyzję czy:
a) zamówić skan aktu lub całej karty za 3 zł i dostać go za kilka dni?
b) czekać kilka tygodni aż się pojawi do ściągnięcia bez tego wydatku?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”