Szukam informacji o tych nazwiskach / rodzinach rodem z XVIII i XIX wiecznej Wielkopolski i Kujaw.
------------------------
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Nazwisko:Trzebuchowski, Rokossowski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nazwisko:Trzebuchowski, Rokossowski
Ostatnio zmieniony wt 20 lis 2007, 11:27 przez tomaszi, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Mogę Ci podać jedynie etymologię wymienionych w temacie nazwisk:
Grodzicki 1398 - od nazw miejscowych typu Grodzisko, Grodziec.
Rokossowski ( bez daty źródłowej ) - od rokosz: pierwotnie "zjazd szlachty", później "bunt, powstanie".
Rowiński 1497 - od nazwy miejscowości Równa, Rówień ( kilka wsi).
Trzebuchowski 1631 - od nazwy miejscowości Trzebuchów ( konińskie, gmina Osiek Mały ).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Mogę Ci podać jedynie etymologię wymienionych w temacie nazwisk:
Grodzicki 1398 - od nazw miejscowych typu Grodzisko, Grodziec.
Rokossowski ( bez daty źródłowej ) - od rokosz: pierwotnie "zjazd szlachty", później "bunt, powstanie".
Rowiński 1497 - od nazwy miejscowości Równa, Rówień ( kilka wsi).
Trzebuchowski 1631 - od nazwy miejscowości Trzebuchów ( konińskie, gmina Osiek Mały ).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Serdecznie dziękuję za wyjaśnienie etymologii tych nazwisk, co prawda dysponuję dokumentami świadczącymi o posiadaniu przez Rowińskich między innymi wsi Rowin, oraz o pochodzeniu Trzebuchowskich piszących się de Trzebuchowo jednak informacje o Rokossowskich i Grodzickich nie były mi znane.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl