Włocławek Częstochowa - poszukuję archiwalnych aktów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

Witam!
Włocławek - gdzie szukać aktu zgonu: Ilja Jakimowicz Zapasow, zmarł w 1900 roku we Włocławku ?

Częstochowa - gdzie szukać aktu urodzenia Rozalia Roter urodzona w 1842 roku w Jakowicach (Witkowicach? Jankowicach?) ?
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Pozdrawiam
Jarek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Plus wojskowe prawosławne, często przypisane terytorialnie do mp sztabu
A ja i tak zacząłbym od ksiąg ludności włocławskich
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Dziękuję, przeszukam :)
Pozdrawiam, Ala
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Jezeli chodzi o Rozalie Roter to skad wiadomo jaka to miejscowość gdzie sie urodziła?. Skad wiadomo czy Jankowice czy Witkowice (jest bardzo duza rozbieznosc w slowach) jezeli to akt to prosze o link do tego aktu. Koło Czestochowy jest miejscowsc Witkowice w parafii Kłomnice i sa akta urodzen 1809-1874 ksiegi dostepne w AP w Łodzi ale to wcale nie musza byc Witkowice. Moze to chodzi po prostu o Janów (w Janowie) wtedy to parafia Złoty Potok jest dostepna na Family Search. Bez tej miejscowosci to szukanie w ciemno.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Розалия Францевна, урожденная Ротер, родилась примерно в 1842 в Ченстоховском уезде деревня Яковице. Писал запись о браке русский писарь, скорее всего перевел как пришлось. Еще в метрике написано, что отец Розалии рыцарь.

Taką wiadomość otrzymałam od przyjaciółki mieszkającej w Rosji. Wsi Jakowice nie znalazłam na żadnej mapie. Na jakims rosyjskim forum podpowiedziano jej Witkowice. Przy okazji tego nazwiska pojawiły sie jeszcze Zdanowice, ale to bliżej Kielc jest.
Pozdrawiam, Ala
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Nazwisko Roter w Witkowicach występuje tyle, że w wyszukiwarce na stronie TGZCz brak jest Rozalii.
Witkowice podlegają pod parafię Borowno a w parafii Kłomnice nazwisko to występuje w Rzerzęczycach.

Alicja
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Orlik_Ala pisze:Розалия Францевна, урожденная Ротер, родилась примерно в 1842 в Ченстоховском уезде деревня Яковице. Писал запись о браке русский писарь, скорее всего перевел как пришлось. Еще в метрике написано, что отец Розалии рыцарь.

Taką wiadomość otrzymałam od przyjaciółki mieszkającej w Rosji. Wsi Jakowice nie znalazłam na żadnej mapie. Na jakims rosyjskim forum podpowiedziano jej Witkowice. Przy okazji tego nazwiska pojawiły sie jeszcze Zdanowice, ale to bliżej Kielc jest.
1842 to stara cyrylica. Prosze poprosic kolezanke z Rosji o zdjecie tego dokumentu na forum sa osoby wprawne w starej cyrylicy warto aby one odczytaly ten dokument. Z dokumentu wynika ze sporzadzajacy zapis widzial metryke choc to niespojne ze słowem "primierno" co wg wspolczesnego słownika znaczy przykładowo. W XIX wiecznym słowniku geograficznym nie znalzłam Jakowic wiec tym bardziej jest wazne dotarcie do zdjecia dokumentu. Wyglada ze osoba ktora go odczytywala miala problem z tym słowem Zdanowice to calkiem inne litery w cyrylicy.
Marzanna

Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Przy najbliższej okazji poproszę ją o to zdjęcie. Prawdopodobnie w zapisie o ślubie podano wiek panny młodej, a nie rok urodzenia. Stąd przypuszczalny rok urodzenia, z wyliczeń. Wiem z doświadczenia własnych poszukiwań rodzinnych, że to nie zawsze się zgadza.
Pozdrawiam, Ala
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Do udzielenia slubu dla osoby spoza parafii potrzebna jest metryka lub wypis z metryki. Tak bylo tez w XIX wieku. W tekscie "Еще в метрике написано, что отец Розалии рыцарь" ten tekst znaczy w tłumaczeniu ze spisujacy akt wiedzial z metryki (lub jej odpisu) ze ojciec był rycerzem??

Nie spotkalam sie w akcie slubu z XIX wieku z podaniem daty urodzenia podaje sie wiek mlodych nie daty urodzenia. Moja praktyka to prawie ponad 1000 metryk róznych odczytanych w tym łacinskie i cyrylica wiec niemało aktow przeszlo przez moje rece
Marzanna

Mietelski_Marek

Post autor: Mietelski_Marek »

Witam
W parafii Miedźno w 1826r. w Ostrowach żeni się Jerzy Rotter urodzony we Francji.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Jest duzo indeksow z tym nazwiskiem i nie tylko parafia Miedzno ale również Przybynó Kruszyna i Mstów. Towarzystwo Genealogiczne Ziemi Częstochwskiej ma swoja wyszukiwarke ale nie ma to zadnego zwiazku z Rozalia. Nic do tej pory nie wiemy o niej oprocz 1842 jako przypuszczalnego roku urodzenia nie wiemy gdzie sie urodzila i jakie mieli imiona jej rodzice. Ten akt to tylko przypadkowa zbieznośc nazwisk zreszta w innym zapisie. W ww parafiach to nazwisko jest w zapisie ROTER.
Marzanna

Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

mam ten scan, ale nie wiem, jak go zalączyć, chyba nie mam takiej możliwości. Rozalia była córką Franciszka (Francewna).

.. a ja mam wiele scanów z ksiąg metrykalnych (XIX w) gdzie nie ma dat urodzenia, tylko wiek jest podawany w latach. woj. łódzkie i mazowieckie.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

No wlasnie napisalam ze nie spotkalam sie w zadnym z 1000 aktów z podawaniem daty urodzenia w akcie malzenstawa a tylko wieku mlodych. NAPISAL PRZECIEZ: Nie spotkalam sie w akcie slubu z XIX wieku z podaniem daty urodzenia podaje sie wiek mlodych nie daty urodzenia.
i
Na forum nie zalcza sie skanow ale linki do tych skanów. Prosze wybrac w google umieszcenie zdjectwo linkow do takich strn np "zapodaj.net" potem podaje sie tu na forum ten link ktory sie dostanie po umieszczeniu zdjecia czekam na link do tego aktu
Marzanna

Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

to jest ten fragment aktu, w którym występuje nazwa miejscowości:
<a href=https://zapodaj.net/e5424641cbb9d.jpg.h ... 001.JPG</a>
Pozdrawiam, Ala
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”