Chodzi mi nie tyko o etymologię (znaczenie), lecz w głównej mierze o 'geograficzne' pochodzenie każdego z tych nazwisk. Osobiście wydaje mi się, że każde jedno z nich wywodzi się wyłącznie z ziem Polski.
Pozdrawiam i proszę o jakiekolwiek informacje
Zainteresowany jestem pochodzeniem nazwiska Olszewski swojej rodziny po mieczu.Aby dojść do jak najbardziej wiarygodnych przypuszczen postanowilem poddac ten temat na forum. Ponieważ moje dalsze badania genealogiczne nie mogą być kontynuowane ze względu na brak materiałów.
Z moich badan wynika ze w/w nazwisko napewno nie mogło wziaść swojego poczatku od:
-nazwiska właściciela folwarku,
-miejscowości: Olszowa-wsi w woj. małopolskim, w pow. tarnowskim, w gminie Zakliczyn
-zawodu (no bo tez jak mialo by to brzmieć)
Najstarszy moj przodek z zawodu fornal Mateusz Olszowy ur. w 1758r pochodzil z Grabowej.
(Grabowa - wieś w woj. śląskim, w pow. zawierciańskim, w gminie Łazy), Miejscowość nazwę swą wywodzi od drzew, które licznie rosły w tym rejonie tj: grabów.
Ojciec Mateusza urodzony ok. 1730r również w Grabowej w metryce wystepuje pod nazwiskiem Kazimierz OLSOWY.
Wydaje mi sie zatem, ze na tym etapie (gdy mowie o Kazimierzu OLSOWYM) nazwisko mogło powstac od lasu olsowego, który tworzą wlasnie Graby i min Olsze.
Czy moja hipoteza jest słuszna? Ktoś skłania się do takich samych wniosków?