Włocławek Częstochowa - poszukuję archiwalnych aktów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Orlik_Ala pisze:Bardzo dziękuję wszystkim za wszelkie porady i sugestie. Wszystkie poszukiwane dane dotyczące obu osób zostały odnalezione w księgach meldunkowych Włocławka. (gwoli ścisłości - kobieta: Rozalia Roter c. Franciszka)
Pozdrawiam :)
Ala Orlik

Bardzo mnie ciekawi Rozalia czy jest cos o jej miejscowosci urodzenia i data urodzenia?
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

Jest tylko rok urodzenia - 1846.
Pozdrawiam, Ala
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

To jednak nic sie nie wyjasniło w temacie którym zainicjowałas watek.

"Częstochowa - gdzie szukać aktu urodzenia Rozalia Roter urodzona w 1842 roku w Jakowicach (Witkowicach? Jankowicach?) ?"

Na podstawie dokumentów meldunkowych nie rozbuduje sie drzewa o przodków. Szkoda ze nie wyjasniło sie jaka to miejscowosc.
Marzanna

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Na podstawie dokumentów meldunkowych nie rozbuduje sie drzewa o przodków." o? a to dlaczego?

poza tym - zgoda:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Orlik_Ala pisze:Jest tylko rok urodzenia - 1846.
Nie tylko rok, ale że urodziła się w Austrii, była w tym czasie (w 1910 roku )wdową, że zmarła w 1913 roku i podana jest miejscowość gdzie, a także wymienione dzieci. Zameldowani byli w księdze ludności stałej. Dużo tych informacji doszło. Koniecznie trzeba słowo po słowie przetłumaczyć akt ślubu, bo tam też jest wiele informacji . Poszukaj tej włocławskiej parafii prawosławnej w goglach, tam będzie telefon i adres kontaktowy.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Nie można odnieść się do dyskusji jeśli nie ma wglądu do dokumentów zapisanych w księdze ludności stałej.
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Przyjaciółka z Rosji jest usatysfakcjonowana jeśli chodzi o poszukiwania włocławskie, zapis w księdze meldunkowej widziała w całości. Próbujemy jeszcze rozwinąć wątek częstochowski - poszedł mail z zaputaniem do archiwum.
Pozdrawiam, Ala
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"Na podstawie dokumentów meldunkowych nie rozbuduje sie drzewa o przodków." o? a to dlaczego?

poza tym - zgoda:)

Nie znalazłam tej ksiegi meldunkowej a w watku nie ma linku do niej.

Ja mowie o tym przypadku nie ogólnie. Oczywscie czesciowo prawda mozna rozbudowac czesciowo drzewo: mamy date zgonu, gdzie zmarla i potwierdzony jest rok urodzenia (choc nie jestem pewna czy z metryki czy z oswiadczenia Rozalii) wiemy ze urodzila sie w Austrii. Nie mamy info o miejscowsci urodzenia i o rodzicach oprocz wymienionego wczesniej ojca.
Patrzac realnie niewiele przybyło informacji o przodkach Rozalii a taka teze postawilam w swojej wypowiedzi. Owszem wiadomo wiecej o Rozalii i jej potomkach ale o jej rodzicach nie.

Chyba ze te info o ktore pytam sa w tej ksiedze meldunkowej ale z wypowiedzi Barbary Lendzion ktora dotarla do tej ksiegi nie ma info o rodzicach Rozalii.
Barbara_Lendzion pisze:
Orlik_Ala pisze:Jest tylko rok urodzenia - 1846.
Nie tylko rok, ale że urodziła się w Austrii, była w tym czasie (w 1910 roku )wdową, że zmarła w 1913 roku i podana jest miejscowość gdzie, a także wymienione dzieci. Zameldowani byli w księdze ludności stałej. Dużo tych informacji doszło. Koniecznie trzeba słowo po słowie przetłumaczyć akt ślubu, bo tam też jest wiele informacji . Poszukaj tej włocławskiej parafii prawosławnej w goglach, tam będzie telefon i adres kontaktowy.
.

Akt slubu byl analizowany. Spor dotyczy miejscowosci urodzenia Rozalii tu są niewyjasnione wątpliwosci z zapisu to sa Jachowice a nie ma takiej miejscowosci w regionie czestochowskim.
Orlik_Ala pisze:Próbujemy jeszcze rozwinąć wątek częstochowski - poszedł mail z zaputaniem do archiwum.
Tak z ciekawości zapytam do jakiego archiwum poszło zapytanie i jaka parafiia jest w nim wymieniona jako miejsce chrztu Rozalii.? Wydaje mi sie ze nie zostala rozstrzygnieta sprawa miejscowosci w akcie slubu.
Marzanna

Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Zapytanie poszło do AP w Częstochowie: w parafii Konopiska (wieś Jachowizna) aktu nie znaleziono, w zespole archiwalnym Akta Stanu Cywilnego Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Częstochowie - nie znaleziono, w Archiwum Archidiecezji Częstochowskiej (wieś Jackowizna w parafii Koziegłowy) - nie znaleziono.
Zapytanie poszło także do Łowicza (Jackowice koło Zdun - na prośbę koleżanki-Rosjanki) - nie znaleziono. Więcej pomysłów nie mamy. Sprawa miejscowości pozostaje nierozstrzygnieta.

(dzwoniłam jeszcze na cmentarze w Radomiu i Włocławku - nie ma tam śladu Rozalii Zapasow ani Ilji Zapasowa).
Pozdrawiam, Ala
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Wydaje mi się, że można to odczytać jako Jakowice. Słownik Geogr. Król. Pol. wymienia taką wieś w parafii Oława ale znajduje się też informacja, że to stara nazwa niektórych Jakubowic. Miejscowości o tej nazwie jest więcej i nie analizowałam ich ale może warto pójść tym tropem skoro poprzedni nie doprowadził do celu.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Pod Sandomierzem jest wieś Jankowice (Jankowice Kościelne, Jankowice Sandomierskie). Byli tam Roterowie / Rotterowie.
Piotr Roter (1783-1845) był ekonomem, więc się przemieszczał po folwarkach i każde jego dziecko rodziło się gdzie indziej.
W parafii Jankowice zmarła w 1847 Tekla Roter, żona Piotra. W Jankowicach urodziła się córka Piotra Rotera i Tekli z Kostkowskich.
Poszukiwana Roterówna mogła być wnuczką Piotra i Tekli, bowiem w latach 1842 i 1845 rodziły się dzieci jednego z synów Piotra i Tekli (Wiktoryna Walentego Jana). A, że innych synów Piotra i Tekli i ich dzieci jeszcze nie rozpracowałem jest sensowne w poszukiwaniach uwzględnić i tę ścieżkę.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Edwardzie ponizej fragment z aktu dotyczacy Rozalii. Moim zdaniem to musi byc okreg czestochowski wczesniej tez było mowione ze córka Franciszka. W watku jest gdzies link do całego aktu ja przypominam tylko fragment z miejscowoscia:

https://zapodaj.net/e5424641cbb9d.jpg.html
Marzanna

Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Ja tłumaczę ten fragment tak:"austriacka poddana,częstochowskiego powiatu,wsi Jakowice,gospodarza Franciszka Rotter córka,panna ,Rozalia......
W księdze meldunkowej napisano,że urodziła się w Austrii,ale to może być pomyłka........
Jednak w księdze meldunkowej Włocławka (trzeba wybrać grodzki)z 1903 roku = tom III trzeci strona 997 i 998 w domu nr 156 -skan 0393 jpg - figuruje nazwisko Roter.
http://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.ph ... k=0393.jpg

A tutaj jest meldunek z 1910 roku skan 0182jpg dom 156 - strona 557

http://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.ph ... k=0182.jpg

Z księgi z 1910 roku wynika, że Rozalia zmarła w Radomiu 1 września 1913roku
Ostatnio zmieniony pt 11 lis 2016, 14:23 przez Barbara_Lendzion, łącznie zmieniany 9 razy.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

marzanna62 pisze:...musi być okręg częstochowski...
Ja tego nie podważam i nie wypowiadam się w temacie poprawności Twojej analizy, a jedynie dodaję, że pod Sandomierzem jest wieś i parafia Jankowice, w której byli Roterowie / Rotterowie. Swoją wypowiedź zakończyłem sugestią, że jest sensowne w poszukiwaniach uwzględnić i tę ścieżkę. To nie znaczy, żebym się z Tobą spierał, a jedynie, że oprócz tego co Ty i wszyscy inni wnoszą cennego jest jeszcze coś, co poszukujący jak sam będzie chciał to rozważy lub odrzuci.
A jak Ci się nie podoba, że się wtrąciłem to przytul mnie do swego serca wyobrażając sobie, że trzymasz w rękach obu akt, którego Ci nie chciano udostępnić, bowiem możesz go dostać już jutro.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam!
Może warto sprawdzić Parafię Uniejów.
W spisie parafii i miejscowości XIX -wiecznej Diecezji kujawsko-kaliskiej ta parafia to: Oficjał Kaliski, Dystrykt Turski , Gubernia Kaliska.
Wśród miejscowości tam wymienionych, które wówczas tam należały , są JANKOWICE.
Księgi metrykalne : AD Włocławek, AP Łódż , AP Konin.

Żródło: Tryptyk Wielkopolski , Tom 3 , autor Wojciech Jędraszewski.

Pozdrawiam
Irena

I jeszcze historia powiatu częstochowskiego:
Wikipedia

"Powiat częstochowski utworzono po raz pierwszy w 1793 roku, jako jednostkę podziału administracyjnego Prus Południowych[2]. W latach 1807-1815 w Księstwie Warszawskim, wchodził w skład departamentu kaliskiego. Po utworzeniu 1815 r. Królestwa Polskiego został włączony do obwodu wieluńskiego. Kiedy w 1842 roku obwody przekształcono w powiaty, przestał istnieć, stając się częścią powiatu wieluńskiego".

Są także Jankowice w pow. radomszczańskim ,poprzednio woj.piotrkowskie , sąsiadujące z woj.częstochowskim.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”