Cegman Jan

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

przemko20161

Sympatyk

Cegman Jan

Post autor: przemko20161 »

Temat: "Jan Cegman"*

Witam poszukuję osób o nazwisku Cegman czy ktoś z was może wie w Niemczech występuje to nazwisko ? Mój dziadek Jan Cegman ur się w 1943 r w Soldynie przyznam że nie wiem gdzie to jest i nie wiem czy dobrze piszę nazwę miejscowości próbuję odnaleźć ale nic z tego nie wychodzi bo nie mogę namierzyć parafii.
Może ktoś z was udostępni linki do parafii gdzie występuje nazwa miejscowości Soldyn. Pomóżcie
Przemek

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Gashlug

Sympatyk

Post autor: Gashlug »

Witaj Przemku,

Zerknij pod poniższy link. Nazwisko rzeczywiście bardzo rzadkie, a zatem będziesz wiedział, w jakich powiatach szukać

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/cegman.html
Pozdrawiam
Grzegorz
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witaj Przemku.
Piszesz, że Twój dziadek urodził się w Soldynie i pytasz gdzie może tyć ta miejscowość?
Może chodzi o miejscowość Sölden:
1. Sölden: miejscowość i gmina w Austrii, w kraju związkowym Tyrol, w powiecie Imst. Jest położona w dolinie Ötztal na wysokości 1368 m n.p.m. Znany górski ośrodek turystyczny i sportowy;
2. Sölden: miejscowość i gmina [ Sölden an der Straß ] – miejscowość w gminie Bruck –Waasen, w kraju związkowym Górna Austria, w powiecie Grieskirchen;
3. Sölden: (alem. Sailede) – miejscowość i gmina w Niemczech, w kraju związkowym Badenia – Wirtembergia, w rejencji Fryburg, w regionie Südlicher Oberrhein, w powiecie Breisgau – Hochschwarzwald, wchodzi w skład związku gmin Verwaltungsgemeinschaft Hexental. Leży ok. 10 km na południe od Fryburga Bryzgowijskiego
Jest też miejsce zwane Sölde [ Dortmund – Sölde ] – dzielnica miasta Dortmund w Niemczech, w kraju związkowym Nadrenia Północna – Westfalia, w okręgu administracyjnym Aplerbeck.

Chyba najbardziej prawdopodobnym miejscem, w którym urodził się Twój dziadek jest miejscowość w Polsce o nazwie Myślibórz. Myślibórz po niemiecku to Soldin.
Soldyn = Soldin [ polska litera y zamiast litery i ].
Myślibórz [ do 1945 niemiecki Soldin – miasto w południowo – zachodniej części woj. zachodniopomorskiego, w powiecie myśliborskim, położone na Pojezierzu Myśliborskim nad Jeziorem Myśliborskim. Siedziba gminy miejsko – wiejskiej Myślibórz. W latach 1975-1998 miasto administracyjnie należało do woj. gorzowskiego.

Pozdrawiam – Roman.
przemko20161

Sympatyk

Mój dziadek Jan Cegmanur się w 1943 w Soldynie w Niemczech czy ma ktoś dostęp do metryk w Niemczech albo chociaż pomóżcie ustalić gdzie ten Soldyn jest Pomóżcie
Przenek
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witaj ponownie.

Nie wiem czy zauważyłeś moją odpowiedź, która znajduje się powyżej. Proponuję przeczytać ją może ona doprowadzi się do Soldyna w Niemczech?

Roman.
przemko20161

Sympatyk

Tak musieliśmy jednocześnie umieścić odp. Nie zauważyłem dziękuję
Przemek
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

przemko20161 pisze:... Mój dziadek Jan Cegman ur się w 1943 r w Soldynie przyznam że nie wiem gdzie to jest i nie wiem czy dobrze piszę nazwę miejscowości próbuję odnaleźć ale nic z tego nie wychodzi bo nie mogę namierzyć parafii.
Może ktoś z was udostępni linki do parafii gdzie występuje nazwa miejscowości Soldyn.
Soldyn to raczej niemiecki Soldin czyli obecnie Myślibórz
https://pl.wikipedia.org/wiki/My%C5%9Blib%C3%B3rz
Natomiast nazwisko moze byc zapisane jako Zegman/Zegmann

Akt urodzenia powinien znajdowac sie w USC Myślibórz.

Pozdrawiam
Grazyna
przemko20161

Sympatyk

Witam ponownie

Mam pytanie czy ktoś z was ma dostęp do parafii Myśliborz ? owszem jest dostęp na stronie szukajwarchiwach.pl ale skanów jest 0.
Czy ma z was inny dostęp do parafii Myśliborz ? podeślijcie linki jeśli macie dostęp
Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”