Sroczyński_Włodzimierz pisze:"Na podstawie dokumentów meldunkowych nie rozbuduje sie drzewa o przodków." o? a to dlaczego?
poza tym - zgoda:)
Nie znalazłam tej ksiegi meldunkowej a w watku nie ma linku do niej.
Ja mowie o tym przypadku nie ogólnie. Oczywscie czesciowo prawda mozna rozbudowac czesciowo drzewo: mamy date zgonu, gdzie zmarla i potwierdzony jest rok urodzenia (choc nie jestem pewna czy z metryki czy z oswiadczenia Rozalii) wiemy ze urodzila sie w Austrii. Nie mamy info o miejscowsci urodzenia i o rodzicach oprocz wymienionego wczesniej ojca.
Patrzac realnie niewiele przybyło informacji o przodkach Rozalii a taka teze postawilam w swojej wypowiedzi. Owszem wiadomo wiecej o Rozalii i jej potomkach ale o jej rodzicach nie.
Chyba ze te info o ktore pytam sa w tej ksiedze meldunkowej ale z wypowiedzi Barbary Lendzion ktora dotarla do tej ksiegi nie ma info o rodzicach Rozalii.
Barbara_Lendzion pisze:Orlik_Ala pisze:Jest tylko rok urodzenia - 1846.
Nie tylko rok, ale że urodziła się w Austrii, była w tym czasie (w 1910 roku )wdową, że zmarła w 1913 roku i podana jest miejscowość gdzie, a także wymienione dzieci. Zameldowani byli w księdze ludności stałej. Dużo tych informacji doszło. Koniecznie trzeba słowo po słowie przetłumaczyć akt ślubu, bo tam też jest wiele informacji . Poszukaj tej włocławskiej parafii prawosławnej w goglach, tam będzie telefon i adres kontaktowy.
.
Akt slubu byl analizowany. Spor dotyczy miejscowosci urodzenia Rozalii tu są niewyjasnione wątpliwosci z zapisu to sa Jachowice a nie ma takiej miejscowosci w regionie czestochowskim.
Orlik_Ala pisze:Próbujemy jeszcze rozwinąć wątek częstochowski - poszedł mail z zaputaniem do archiwum.
Tak z ciekawości zapytam do jakiego archiwum poszło zapytanie i jaka parafiia jest w nim wymieniona jako miejsce chrztu Rozalii.? Wydaje mi sie ze nie zostala rozstrzygnieta sprawa miejscowosci w akcie slubu.