Drogie Panie, jestem pod wrażeniem i n posiadam się z radości - niesamowicie mi pomogłyście. Czyli wszystko wskazuje na to, że w akcie ślubu jest raptem dziesięcioletnie odmłodzenie panny młodej.
Więc wygląda też na to, że po ślubie w 1891 (między 1981 a 1893( wyjechali na Ukrainę, gdzie urodziła się na pewno Zofia w 1893, prawdopodobnie Władysław w 1995 (skoro nie ma metryki w Łaznowie), a między 1895 a 1901 wrócili do Polski, co daje 2-8 lat na wyjeździe, plus między 1901 a 1919 mieszkali w Chrustach/Starych Chrustach, skąd przybyli do Łodzi.
Czyli dzięki Wam znacznie udało mi się zmniejszyć rozmiary wyrwy w informacjach

w dodatku wczoraj dowiedziałem się, że łącznie z moją prababcią było ich pięcioro, i teraz czeka mnie przekopywanie dokumentacji i gazet z końca lat 60 ze względu na fakt, że ta część rodziny została wywłaszczona na Retkini pod budowę bloków, a że jeden brat prababci przez II WŚ wyjechał do Francji, to żeby sądownie mógł się odbyć podział rekompensaty były jakieś ogłoszenia w gazetach. Więc pewnie są tam jakieś informacje dodatkowe.
A mam jeszcze do Was pytanie, w tym akcie z 1901, tak jest Stanisław, czy StanisławA?