Warszawa-Powsin św. Elżbiety sprzed 1808 r.

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

bsodziak

Sympatyk

Warszawa-Powsin św. Elżbiety sprzed 1808 r.

Post autor: bsodziak »

Czy ktoś się może orientuje, czy istnieją jakieś księgi z tej parafii sprzed 1808 r.? W wyszukiwarkach AP nic nie ma, w spisach zasobów AD też nie, u Mormonów pusto, w parafii dostałem informację, że mam iść do kurii po pozwolenie (cokolwiek to ma znaczyć) i dopiero wtedy dostanę informację co jest w archiwum parafialnym. Na genealogach jest informacja, że na parafii jest rocznik 1719, więc chyba nie wszystko poszło z dymem.
Szymon
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a kto twierdzi, że poszło z dymem?
informacja o zasobach nie wymaga zezwolenia, publikacje "bezzezwoleniowe" są dostępne, w tym Katalog Zasobów Metrykalnych na nich oparty, a dostępny parafie.genealodzy.pl
więc "ktoś wie" i "jest o tym informacja" i jest dostępna

myślę, że jakieś niedomówienie interpretacji pomiędzy "dostęp do ksiąg" "informacja co jest", nie wiem czyja
w wyszukiwarkach NDAP sporadycznie są zapisy o zasobie niepaństwowym

nie do końca zrozumiałem o co pytasz:)
o prawdziwość zapisu w KZM? możesz spróbować potwierdzić czy nie dotarło "w międzyczasie (pomiędzy styczniem a październikiem)" do AAW coś więcej ze Św. Elżbiety -spis zasobów znalazłeś, kontakt z tel tuż obok:) I jeśli będzie zmiana - warto ją tu opisać
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
bsodziak

Sympatyk

Eh Włodku, moje pytanie jest jasne i skierowane do osób, które tę parafię kwerendowały. Do AAW zadzwonię, ale nie sądzę, żeby nagle się tam coś pojawiło skoro jedyne co mieli na koniec 2015 to 1948-68.

Kto twierdzi, że poszło z dymem? Póżniejsze zapisy twierdzą. Był pożar/księgi zaginęły, przy ślubach z lat 1810-1820 zamiast aktów urodzenia sprzed 1800 są akty znania albo oświadczenia proboszcza, że chrzcił takiego a takiego.

Piszę tylko to co usłyszałem w kancelarii parafialnej. Zapytałem tylko czy jest coś sprzed 1800 na parafii, w odpowiedzi usłyszałem "proszę dzwonić do kurii po zezwolenie, wtedy będziemy rozmawiać".
Szymon
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ech
co niejasne?

czemu nie zadzwonisz i nie zapytasz czy przyjechało coś:), szczególnie, że jutro otwarte - jeśli przyjechało to napisz

wg mojej wiedzy - odpowiedź na pytanie, które wpierw postawiłeś:
"Czy ktoś się może orientuje, czy istnieją jakieś księgi z tej parafii sprzed 1808 r.?" brzmi
"nie wiem czy istnieją, ale stosunkowo niedawno istniały - w kancelarii parafialnej, zgodnie z tym co KZM na podstawie jawnego rocznika diecezjalnego podawał"

zmiany mogą wynikać
- tfu tfu z jakiś strat z ostatnich 2-3 lat
- zdania ksiąg do AAW (co jest do sprawdzenia jutro, a ma tę przewagę nad odpowiedzią powyższą i pewnie każdą inną - że będzie aktualne nie na "2-3 lata temu" "pół roku temu" "we wrześniu", a na "teraz")

o stratach przy pożarze nic nie wiem, o zapisach sugerujących brak ksiąg chrztów - też nie, odpisów z chrztów z parafii "tożsamej" z USC 1808-1825 gdzie było małżeństwo - raczej bym nie oczekiwał, a aktu znania dostarczonego do innego, np sąsiedniego USC, z zapisem typu "akt znania sporządzony w 1816 bo księgi chrztów z parafii powsińskiej się spaliły" też nie znam

uwaga! nie twierdzę, że nie ma takich! tylko ładnie proszę o pokazanie paluchem (linkiem) co wskazuje na pożar

przyznam się, że przy pierwszym czytaniu (ale drugie był przed poprzednią odpowiedzią:) serce stanęło, że TERAZ coś się spaliło :(

nie spisywałem zasobu, co dokładnie było - nie pamiętam, ja szukałem małżeństwa (nie znalazłem, ale księgi były, i o ile mnie notatki lub ich odczytanie nie mylą - z całego zakresu)

PS
czerwiec 2016, a nawet końcówka tegoż:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... sin#329267

jak widać - sporo się mogło zmienić (i z postu Twego - zmieniło się) - ja potwierdzam informacje Danusi, nie "na dziś" ale "na wczoraj"...
bsodziak

Sympatyk

Eh. A wystarczyło dać linka do posta Danusi i temat byłby załatwiony.

Kończąc dyskusję, jeszcze w kwestii pożaru:

(lewy górny róg, druga linijka, akt z 1811) http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=293&y=61
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &x=953&y=0
Szymon
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za linka do info o spalonych

wystarczyło użyć
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-search.phtml
jak już w konwencji

choć wtedy nie miałbym paluchem wskazanego fragmentu o pożarze (dziękuję ponownie)
1811 minus 24-25 -> ok. 1785-1788, niewątpliwie po 1717
kolejne podobne
może chrzty z jakiegoś okresu zawartego 1717-1808, no kurcze M były raczej w całości

chyba, że i te 1785-88 się odnalazły mimo zapisu w ww ASC
ponownie - dziękuję:)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Na pewno pożar był w czasie Insurekcji kościuszkowskiej.Mój pra.. Błażej Urbaniak z Latoszek ur.się 25.01.1794 roku,,biorąc ślub w W-wie z Marianną Gurbską pv.Rycerską przedstawił akt znania, bo metryka spaliła się.I najprawdopodobniej pożar pochłonął metryki chrztu z lat 80-i 90 XVIII wieku, bo starsi bracia mojego pra.urodzeni w latach 80 też okazywali się aktami znania. Wcześniejsze chrzty i śl. (lata 30 i 40) XVIII wieku zachowały się.Śluby z 1775 też są.Piszę to npdst. zdjęć aktów, które mam w swoim posiadaniu.
Ciekawe jest więc, od którego roku ta księga chrztów była.I czy zgony też spłonęły?Bo rozumiem (po wypowiedzi Włodka) że księgi małżeństw są w całości.
Dana
bsodziak

Sympatyk

Mam jeszcze jeden akt odnoszący się do utraty tych ksiąg, ale nie wiem czy dobrze go rozczytuję, że spłonęły/zaginęły lata 1776-1790 (przy okazji byłbym wdzięczny za przetłumaczenie jego treści;)):

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=1459&y=4

Jakkolwiek, dobrze wiedzieć, że sporo się zachowało i jak rozumiem jest na parafii, pytanie tylko czy dostęp do tego jest bezproblemowy czy trzeba być znajomym królika?
Szymon
danisha

Nieaktywny
Tytan

Dotarła do mnie wiadomość z pewnego źródła, że na parafii są księgi
urodzonych od 1719,
małżeństw 1717,
zmarłych 1797.
Być może są wcześniejsze, ale moje "źródełko" nie widziało na własne oczy.
Szymonie, pożar musiał być trochę później bo spłonęła metryka mojego pra.. ur.w 1794 w styczniu.Insurekcja kościuszkowska była właśnie w tym roku.
Dana
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale nieprzerwanie, bez luk?
"urodzonych od 1719"?
skoro "spłonęła metryka mojego pra.. ur.w 1794 w styczniu." to jest przesłanka raczej do
"najstarsze księgi chrztów w powsińkiej kancelarii są z 1719, części późniejszych nie ma"

i dla wyjaśnienia
"Bo rozumiem (po wypowiedzi Włodka) że księgi małżeństw są w całości. "
ja tam sporo zastrzeżeń umieściłem "o ile mnie notatki bądź ich odczyt nie myli";)
niestety już widzę błędy:
1. nie 2-3 a ponad 6 lat temu (czas leci niezauważalnie) :)
2. chrzty też przejrzałem (jedna księga, zakresu nie zapisałem) ale pobieżnie, nie tego szukałem
3. szukałem M z pierwszej połowy wieku (tak do 1760 maks), chrzty dzieci tej pary w innej parafii - miałem, ślubu nie (i w powsińskiej nie znalazłem), na ogół notuję i rozróżniam ("nie ma zapisów w księgach - komplet", "nie ma ksiąg" i pośrednie), mogłem coś pominąć tamtym razem (ale nic nie wskazuje na to),
stąd 1760 i wcześniejsze (do ok 1730) "raczej w całości były", a prawdopodobnie tak jak w KZM "od 1719" albo bardzo zbliżone (1717 jak najbardziej wchodzi w grę)
danisha

Nieaktywny
Tytan

1719-chrzty 1717- małżeństwa i 1797 zgony to najwcześniejsze księgi jakie widziano.Co nie oznacza, że wcześniejszych nie może być.
I we wcześniejszych postach ustaliliśmy ,że chrzty z lukami.
Chrzty od 1717 do ??? -mam chrzest z 1743.
Śluby mam z 1739 i 1775.
Bracia mojego pra... żeniąc się w w 1810 i 1813 (ur.ok.1784 i 1781) mają akty znania -powodem spalone akta urodzenia.
Dana
bsodziak

Sympatyk

@danisha jeszcze mam pytanie odnośnie ksiąg z Powsina z XIX wieku - w metrykach i SZWA nie ma ksiąg z lat 1812-15, 1821 i 1827 ale widziałem, że są dodane przez Ciebie wpisy z lat 1812-15 ze skorowidza. Czy te księgi się zachowały czy jest tylko jakiś zbiorczy skorowidz z późniejszego okresu?
Szymon
danisha

Nieaktywny
Tytan

Skorowidze do spisania dostałam od jednej z koleżanek bywającej na tym forum,Anetki Kaczmarek.
Było to tak dawno, że nie jestem już na 100% pewna, ale wydaje mi się, że są metryki na parafii,tylko ona nie miała czasu ich spisać.
Dana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”