akt zgonu dziadka ciotecznego USC
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam, czy USC może mi odmówić wydania aktu zgonu mojego dziadka ciotecznego, który zmarł ponad 60 lat temu i nie pozostawił po sobie żadnej rodziny?
Aneta
Pewnie tak, bo nie jesteś jego wnukiem...
Jeśli troszkę pokombinujesz to pewnie nie będą mogli odmówić - sprawa sądowa o podział majątku, ale to tylko moje amatorskie przemyślenia.
Jeśli troszkę pokombinujesz to pewnie nie będą mogli odmówić - sprawa sądowa o podział majątku, ale to tylko moje amatorskie przemyślenia.
Pozdrawiam,
Tomasz
* Moderacja wpisu
Tomasz
* Moderacja wpisu
-
Maślanek_Joanna

Ponieważ nie jesteś prostym zstępnym, więc samo pokrewieństwo może nie wystarczyć (jeśli USC nie ma dobrej woli, to ma podstawę odmówić), natomiast jeśli udowodnisz, albo chociaż uprawdopodobnisz tzw. "interes prawny", to już powinni wydać. Takim interesem mogłaby być konieczność przeprowadzenia sprawy spadkowej po tymże ciotecznym dziadku, jeśli np "okazało by się", że coś po sobie zostawił (np jakąś zapomnianą działkę ziemi) i rodzina chce sprawę uporządkować. Ale nie wiem, na ile dadzą sobie wciskać kit, a na co będą chcieli twardych dowodów... ja bym próbowała po prośbie i po dobroci...
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
-
Marek_Wysocki

Trochę to zależy od dobrej woli Pani kierownik USC U mnie NP wystarczyła zgodność nazwisk i USC wydał mi akt dalszych krewnych ale generalnie USC ma prawo odmówić w takim przypadku.
Poszukuję informacji o nazwiskach:
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz
Pozdrawiam
Marek W.
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz
Pozdrawiam
Marek W.