Ferenc, Ferenz, Ferenza, Ferencz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Ferenc, Ferenz, Ferenza, Ferencz

Post autor: historyk1920 »

Witajcie !
Szanowni Państwo !
Chciałbym zapytać czy w trakcie poszukiwań natrafiliście na nazwiska ; Ferenc, Ferenz, Ferenza, Ferencz.
Region z którego najprawdopodobniej pochodzi to nazwisko to Kresy ?dzisiejsza Ukraina?
Będę wdzięczny za wszystkie informację, historię, sugestię.

Pozdrawiam serdecznie

Marek
Galinski_Wojciech

Członek PTG

Ferenc,Ferenz,Ferenza,Ferencz

Post autor: Galinski_Wojciech »

Mam nazwisko Ferenc / Ferencewicz w parafii Jeleniewo (k. Suwałk).
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W tych miejscowościach spotkałem te nazwiska:
Sanok,Bukowsko, Rzeszów,Dobrzechów,Jasło,Borzęcin,Mielec,Dolina.

MM
MMaziarski
Wojciechowska_marta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_marta »

Moi przodkowie o nazwisku Ferenc mieszkali w miejscowości Czerwone, parafia Kolno, obecnie woj. podlaskie.
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Witam, moi przodkowie o nazwisku Ferenz przybyli ok. lat 80-tych XVIII w. na przedmieścia tarnowa, małopolskie.
Pozdrawiam,
Paulina
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedzi, za zainteresowanie tematem.
Jednak nazwisko Ferenc musiało przybyć do Polski z Węgier . Pierwsze wzmianki pojawiają się w 1607 roku [ od węgierskiego Ferenc ], które stanowi węgierską przeróbkę imienia Franciskus = Franciszek.
Czy posiadacie wiedzę skąd przybyli Wasi przodkowie? Jeżeli nie jest to tajemnicą ;) Proszę o informację .

Dziękuję
Pozdrawiam
Marek
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Post autor: e_emyli »

Witam,

u mnie nazwisko Ferenc/Ferentz nosiła moja 5xprababacia, Marianna, córka Jana i Katarzyny ze Świerczów. Na jej akcie ślubu jest napisane, że Marianna urodziła się we wsi Groby-Gniewoty ok. 1787 roku, jednakże obecnie taka wieś nie istnieje (w woj. podlaskim są wsie Pstrągi-Gniewoty lub Zagroby). Marianna ok 1808 r. wyszła za mąż za szewca, Jakuba Waszelewskiego i mieszkali w Godlewie Wielkim (woj. mazowieckie, powiat Ostrowski), Zuzeli (woj. mazowieckie, powiat Ostrowski) i Szulborzu-Kozach (obecnie woj. podlaskie, gmina Czyżew, powiat Wysokomazowiecki).

Niestety nie znalazłam więcej informacji na temat jej ojca Jana Ferenca.
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
CzuczuStanisław

Sympatyk

Post autor: CzuczuStanisław »

Witam. Gniazdo Ferenców (Ferensów, Ferenzów) jest we wsi Pasieki Zubrzyckie w parafii Zubrza koło Lwowa.
Stanisław
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Witam !
Dziękuję za informację .
Chciałbym zapytać szanowne grono , czy w Waszych "drzewach genealogicznych" nie pojawiają się takie imiona i nazwiska?
Józef i Antonina (z domu Ferenc) Sadowscy
Antonina jest córką Jana i Julii (z domu Łakomska)
Jeszcze raz Dziękuję za okazaną pomoc !
Pozdrawiam serdecznie
Marek
Grzegorz_Polak

Sympatyk

Post autor: Grzegorz_Polak »

Dzień dobry! Ferencowie mieszkali również w Rudzie, pow. Żydaczów. Ciekawe są informacje na temat innych podanych przez was miejscowości i pochodzenia nazwiska. Dziękuję ;-)
Rycombel_Izabela

Post autor: Rycombel_Izabela »

Dobry wieczór! Z nazwiskiem Ferenc spotkałam się w powiecie Iłża oraz Sandomierzu. Pozdrawiam. Izabela
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rempage »

U mnie w drzewie występuje Antonina Ferenz urodzona w Dolinie (Stanisławowskie), córka Jana i Marii.

Adam
Adam

Sympatyk

Witam,
Ferenzowie/Ferencowie są też w parafii Łęki Górne i parafii Pilzno. Na pewno koniec XVIII w. i XIX w.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W genetece jest już 3456 aktów metrykalnych z tym nazwiskiem.Zainteresowani mają już w czym szukać.
MMaziarski
Paulina_W

Sympatyk

Paulina_W pisze:Witam, moi przodkowie o nazwisku Ferenz przybyli ok. lat 80-tych XVIII w. na przedmieścia tarnowa, małopolskie.
Pozdrawiam,
Paulina
Witam,
widziałam już wcześniejsze księgi parafii i jestem bogatsza o kolejne metryki Ferensów (Ferenzów)
Moja 5xprababka ur. się 1784 r. na Przedmieściach Tarnowa (dziś dzielnica Strusina). W 1802 r. poślubiła mojego przodka Jana Rysiewicza. Rodzice Heleny to Antoni Ferens i Katarzyna Wrońska. Pobrali się na Przedmieściach w 1769 r.

Pierwsi Ferensowie pojawili się w metrykach parafii Tarnów w 1728 r. głównie dzielnica Przedmieście. Na razie widziałam księgi od 1720 r.

Życzę dobrego weekendu.
Ostatnio zmieniony sob 20 sty 2018, 13:34 przez Paulina_W, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”