Braki akt w parafiach warszawskich

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam,
czy istnieją jakieś opracowania/analizy dotyczące parafii warszawskich (wszystko jedno z kiedy uwzględniając granice Warszawy), których XIX-wieczne księgi metrykalne NIE zachowały się w ogóle? Nie chodzi mi o braki roczników itp, ale czy parafie wymienione w warszawskim AP to są wszystkie parafie funkcjonujące w danym czasie?

Moje pytanie bierze się stąd, że poszukuję kilku aktów, które "powinny" mieć miejsce w Warszawie, a nijak nie mogę ich znaleźć :(.
O jednym ślubie z roku 1876 (+/- rok) wiem prawie na pewno, że był w Warszawie (przekaz rodzinny + fakt, że obie rodziny przed i po ślubie mieszkały w Warszawie, rodzeństwo tu brało śluby) i wśród zachowanych ksiąg go nie ma...

Pozdrawiam
Joanna
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Czasami jest tak, że wszystko wskazuje na takie rozwiązanie, a okazuje się co innego. Nie poddawaj się, a rozwiązanie na pewno nastąpi. Digitalizacja postępuje więc jest szansa na rozwiązanie. Mnie udało się rozwiązać jakieś skomplikowane sprawy, natomiast inne czekają na swoją kolej.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy sprawdzałaś tylko w skorowidzach?
A może akt pominięto?Może przekręcono nazwisko?
Dana
Czy jesteś pewna że ślub nie odbył się po narodzinach pierwszego dziecka?
Bo i takie fakty się zdarzają.
maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: maria.mazur »

Tak, to są wszystkie parafie funkcjonujące w tym czasie.

Maria
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pytanie głupie nie jest:) Trochę bym je zmodyfikował - jak rozumiem nie o parafie, a o spisywanie ASC chodzi (więc dochodzą - potencjalnie - filie z uprawnieniami).
Otóż urzędowego zestawienia "na rok" nie widziałem, a pomimo powszechnego przekonania "jak wszyscy wiemy" case chrztów z nieodległego okresu (bez księgi prowadzenia urodzeń) z filii Św. Krzyża -kaplicy Dz. Jezus wykazuje, że "jak wszyscy wiemy" to za mało, żeby postawić kropkę nad "i"
I to ograniczam do rzymskokatolickich wątpliwości, w pozostałych może być jeszcze bardziej dziurawo (prawosławne, wojskowe)

Jednak pomimo tego, co napisałem powyżej, wydaje się, że rejestracja ślubów jest pełna, sieć urzędów stanu cywilnego zidentyfikowana i nie ma podstaw, by "szukać nieznanego (jako USC) kościoła, gdzie ASC został wystawiony w 1876"

przesłanka "wszyscy w rodzinie w Warszawie, więc i ten ślub w Warszawie" zbyt krucha a i podniesione wyżej "czy aby na pewno przejrzane wszystkie akty z kilku lat (nie skorowidze)" aktualne

PS @Węgrzyn_Ania: Digitalizacja warszawskich XIX w nie postępuje. Od paru lat jest właściwie komplet, z tej okazji może przybyć bardzo niewiele (ale może - np M 1871 z Narodzenia NMP :)

PS2 a najprostsze i najbardziej prawdopodobne - slub z licencją. Gdzie? okolice? miejsce "stacjonowania" proboszcza-krewnego? Jasna Góra? trudno typować, mógł być w wielu miejscach (co widać z dostępnych kopii - zdarzało się) - oczywiście, o ile, w dostepnych warszawskich kopiach aktów naprawdę go nie ma
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Bardzo dziękuję za Wasze opinie - bardzo mnie cieszy, że jednak prawdopodobnie w aktach warszawskich jest mniej więcej komplet, a "swoich" aktów będę dalej szukać m.in. wg powyższych wskazówek ew. liczyć na genetekę :)
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”