Witam,
czy istnieją jakieś opracowania/analizy dotyczące parafii warszawskich (wszystko jedno z kiedy uwzględniając granice Warszawy), których XIX-wieczne księgi metrykalne NIE zachowały się w ogóle? Nie chodzi mi o braki roczników itp, ale czy parafie wymienione w warszawskim AP to są wszystkie parafie funkcjonujące w danym czasie?
Moje pytanie bierze się stąd, że poszukuję kilku aktów, które "powinny" mieć miejsce w Warszawie, a nijak nie mogę ich znaleźć .
O jednym ślubie z roku 1876 (+/- rok) wiem prawie na pewno, że był w Warszawie (przekaz rodzinny + fakt, że obie rodziny przed i po ślubie mieszkały w Warszawie, rodzeństwo tu brało śluby) i wśród zachowanych ksiąg go nie ma...
Czasami jest tak, że wszystko wskazuje na takie rozwiązanie, a okazuje się co innego. Nie poddawaj się, a rozwiązanie na pewno nastąpi. Digitalizacja postępuje więc jest szansa na rozwiązanie. Mnie udało się rozwiązać jakieś skomplikowane sprawy, natomiast inne czekają na swoją kolej.
Czy sprawdzałaś tylko w skorowidzach?
A może akt pominięto?Może przekręcono nazwisko?
Dana
Czy jesteś pewna że ślub nie odbył się po narodzinach pierwszego dziecka?
Bo i takie fakty się zdarzają.
Pytanie głupie nie jest:) Trochę bym je zmodyfikował - jak rozumiem nie o parafie, a o spisywanie ASC chodzi (więc dochodzą - potencjalnie - filie z uprawnieniami).
Otóż urzędowego zestawienia "na rok" nie widziałem, a pomimo powszechnego przekonania "jak wszyscy wiemy" case chrztów z nieodległego okresu (bez księgi prowadzenia urodzeń) z filii Św. Krzyża -kaplicy Dz. Jezus wykazuje, że "jak wszyscy wiemy" to za mało, żeby postawić kropkę nad "i"
I to ograniczam do rzymskokatolickich wątpliwości, w pozostałych może być jeszcze bardziej dziurawo (prawosławne, wojskowe)
Jednak pomimo tego, co napisałem powyżej, wydaje się, że rejestracja ślubów jest pełna, sieć urzędów stanu cywilnego zidentyfikowana i nie ma podstaw, by "szukać nieznanego (jako USC) kościoła, gdzie ASC został wystawiony w 1876"
przesłanka "wszyscy w rodzinie w Warszawie, więc i ten ślub w Warszawie" zbyt krucha a i podniesione wyżej "czy aby na pewno przejrzane wszystkie akty z kilku lat (nie skorowidze)" aktualne
PS @Węgrzyn_Ania: Digitalizacja warszawskich XIX w nie postępuje. Od paru lat jest właściwie komplet, z tej okazji może przybyć bardzo niewiele (ale może - np M 1871 z Narodzenia NMP :)
PS2 a najprostsze i najbardziej prawdopodobne - slub z licencją. Gdzie? okolice? miejsce "stacjonowania" proboszcza-krewnego? Jasna Góra? trudno typować, mógł być w wielu miejscach (co widać z dostępnych kopii - zdarzało się) - oczywiście, o ile, w dostepnych warszawskich kopiach aktów naprawdę go nie ma
Bardzo dziękuję za Wasze opinie - bardzo mnie cieszy, że jednak prawdopodobnie w aktach warszawskich jest mniej więcej komplet, a "swoich" aktów będę dalej szukać m.in. wg powyższych wskazówek ew. liczyć na genetekę
Pozdrawiam serdecznie
Joanna