...chce proboszcza ... zmusić żeby wystawił metrykę ..
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
Mam pewien problem z takim oto zapiskiem z roku 1895 znalezionym w metrykach chrztu:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2bf18b07744814c5
Treść dość zastanawiająca: "Uważać: Nauczyciel z Błondzimia chce proboszcza przez sołtysa zmusić, żeby wystawił metrykę dla 6-letniego Felixa. Tak powiedziała siostra Tomasza posłana do mnie dnia .. Naturalnie metryki nie dałem"
Są jeszcze zapiski z lewej strony, których nie jestem w stanie rozszyfrować - być może ktoś pomoże? Ostatnim wyrazem może być "cywilnego".
Generalnie mam pytanie odnośnie takiego zjawiska. Dlaczego nauczyciel zmuszał proboszcza do wystawienia metryki? Dlaczego proboszcz "naturalnie" jej nie wystawił? Do czego potrzebna była ta metryka - za młody był przecież na ślub?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki.
Pozdrawiam,
Michał
Mam pewien problem z takim oto zapiskiem z roku 1895 znalezionym w metrykach chrztu:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2bf18b07744814c5
Treść dość zastanawiająca: "Uważać: Nauczyciel z Błondzimia chce proboszcza przez sołtysa zmusić, żeby wystawił metrykę dla 6-letniego Felixa. Tak powiedziała siostra Tomasza posłana do mnie dnia .. Naturalnie metryki nie dałem"
Są jeszcze zapiski z lewej strony, których nie jestem w stanie rozszyfrować - być może ktoś pomoże? Ostatnim wyrazem może być "cywilnego".
Generalnie mam pytanie odnośnie takiego zjawiska. Dlaczego nauczyciel zmuszał proboszcza do wystawienia metryki? Dlaczego proboszcz "naturalnie" jej nie wystawił? Do czego potrzebna była ta metryka - za młody był przecież na ślub?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki.
Pozdrawiam,
Michał
----------------
Michal
Michal
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Zapis był zrobiony ot tak w księdze czy obok metryki, aby był widoczny?
Jak miał na nazwisko Feliks lat 6?
Kim był Tomasz Molus i jego siostra dla Feliksa? Czy byli rodziną?
dopisano z boku - Molus miał [odpis urodzenia się]? od urzędu cywilnego
Jeśli nauczyciel zaangażował się, to być może musiał zrobić listę dzieci [zapis z datą 28 kwietnia 1895r], które powinny od jesieni pójść do szkoły, a rodzice nie mówili prawdy ile dziecko ma lat [metryka jako dowód wieku] albo z innych powodów nie chcieli Felusia posłać?
___
Krystyna
Jak miał na nazwisko Feliks lat 6?
Kim był Tomasz Molus i jego siostra dla Feliksa? Czy byli rodziną?
dopisano z boku - Molus miał [odpis urodzenia się]? od urzędu cywilnego
Jeśli nauczyciel zaangażował się, to być może musiał zrobić listę dzieci [zapis z datą 28 kwietnia 1895r], które powinny od jesieni pójść do szkoły, a rodzice nie mówili prawdy ile dziecko ma lat [metryka jako dowód wieku] albo z innych powodów nie chcieli Felusia posłać?
___
Krystyna
Doprecyzowując, Tomasz to ojciec Feliksa. Mieszkali wcześniej w Sierosławiu - gdzie urodził się Feliks, później w latach 1894 - 1905 na pewno mieszkali w Błądzimiu.
Zapis nie był w księdze, tylko na osobnej małej karteczce przy metryce chrztu.
Ciężko uwierzyć, że taki ton zapisku i adnotacja "Uważać!" związane są z normalnym zaświadczeniem do szkoły. Tym bardziej że miał odpowiednie zaświadczenie z urzędu stanu cywilnego. Dlaczego musieli zmuszać proboszcza, który i tak nie wystawił zaświadczenia?
Zapis nie był w księdze, tylko na osobnej małej karteczce przy metryce chrztu.
Ciężko uwierzyć, że taki ton zapisku i adnotacja "Uważać!" związane są z normalnym zaświadczeniem do szkoły. Tym bardziej że miał odpowiednie zaświadczenie z urzędu stanu cywilnego. Dlaczego musieli zmuszać proboszcza, który i tak nie wystawił zaświadczenia?
----------------
Michal
Michal
- kwroblewska

Re: ...chce proboszcza ... zmusić żeby wystawił metrykę ..
Po latach widzisz i czytasz całość, ale wg mnie dopisek z boku NB! [notabene] - zrobiony został później. Gdyby ksiądz o tym wiedział w chwili zapisu, napisałby cały tekst linijka po linijce.molek pisze:[..]
Jaki to był wtedy zabór?
___
Krystyna
-
Gawroński_Zbigniew

I Sierosław i Błądzim to Niemce były.
Czytam również z zaciekawieniem i poza cichym przysposobieniem nie przychodzi do głowy. Przypadków cichych adopcji było bardzo dużo w moich stronach jeszcze w międzywojniu. Z różnych przyczyn, już to legitymizacji "wpadek" już to potencjalnego polepszenia doli dziecka. Znam fizycznie i jedne i drugie przypadki.
Czytam również z zaciekawieniem i poza cichym przysposobieniem nie przychodzi do głowy. Przypadków cichych adopcji było bardzo dużo w moich stronach jeszcze w międzywojniu. Z różnych przyczyn, już to legitymizacji "wpadek" już to potencjalnego polepszenia doli dziecka. Znam fizycznie i jedne i drugie przypadki.
Zbigniew
Zbigniewie, Na pewno nie jest to kwestia "wpadki" gdyż rodzice Feliksa pobrali się rok przed jego urodzeniem, Jego ojciec jest faktycznie wpisany w metrykę. Matką chrzestną jest babka od strony ojca, tak więc wszystko zgodnie "ze sztuką".
Zastanawia mnie jednak kwestia "polepszenia doli dziecka". Być może coś w tę stronę? Feliks urodził się w roku 1888, do roku 1892 jego rodzeństwo przychodziło na świat w Sierosławiu, a już w 1894 kolejny członek rodziny przyszedł na świat w Błądzimiu. Zaświadczenie chciano uzyskać w roku 1895. Może to coś związane z tą przeprowadzką? Ojciec Feliksa w Sierosławiu figuruje jako zagrodnik.
Przejrzałem jeszcze notatki i grób Feliksa znajduje się na cmentarzu w Bukowcu, tak więc urodził się i zmarł pod tym samym nazwiskiem. Formalna adopcja oraz zmiana nazwiska wykluczona.
Zastanawia mnie jednak kwestia "polepszenia doli dziecka". Być może coś w tę stronę? Feliks urodził się w roku 1888, do roku 1892 jego rodzeństwo przychodziło na świat w Sierosławiu, a już w 1894 kolejny członek rodziny przyszedł na świat w Błądzimiu. Zaświadczenie chciano uzyskać w roku 1895. Może to coś związane z tą przeprowadzką? Ojciec Feliksa w Sierosławiu figuruje jako zagrodnik.
Przejrzałem jeszcze notatki i grób Feliksa znajduje się na cmentarzu w Bukowcu, tak więc urodził się i zmarł pod tym samym nazwiskiem. Formalna adopcja oraz zmiana nazwiska wykluczona.
----------------
Michal
Michal
-
MonikaMaru

Wydaje mi się, że potrzebna była metryka Feliksa, może do szkoły, może do komunii, może do ksiąg ludności. Rodzice jej nie mieli ( zagubili?) i teraz nieświadomi tego, że ksiądz nie może im wystawić metryki nie figurującej w księgach jego parafii, próbowano taki akt uzyskać. A notatka księdza miała być ostrzeżeniem, żeby ktoś inny tego nie uczynił. Dopisek z boku jest jakby wyjaśnieniem skąd ten zakaz wydania.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- kwroblewska

Gawroński_Zbigniew pisze: ... i poza cichym przysposobieniem nie przychodzi do głowy. Przypadków cichych adopcji było bardzo dużo w moich stronach jeszcze w międzywojniu. [..]
Tylko co do adopcji czy przeprowadzki mógł mieć nauczyciel, bo to on zabiegał o metrykę Felusia?molek pisze: Zastanawia mnie jednak kwestia "polepszenia doli dziecka". Być może coś w tę stronę? Feliks urodził się w roku 1888, do roku 1892 jego rodzeństwo przychodziło na świat w Sierosławiu, a już w 1894 kolejny członek rodziny przyszedł na świat w Błądzimiu. Zaświadczenie chciano uzyskać w roku 1895. Może to coś związane z tą przeprowadzką?
Obie miejscowości
a o dokument starł się nauczyciel, o którym nic nie wiemy ani o szkole na tym terenie, w 1895r.Gawroński_Zbigniew pisze:I Sierosław i Błądzim to Niemce były.
Zakładam że, Feluś powinien pójść do szkoły a rodzice do szkoły niemieckiej nie chcieli go puścić i próbowali wraz z księdzem polakiem, stąd ton zapisu na kartce, w stosunku do niemieckiego nauczyciela ukryć jego wiek.
Na przełomie XIX i XXw
https://pl.wikipedia.org/wiki/Germaniza ... i_XX_wieku
___
Krystyna
Dziękuję wszystkim za rady i wskazówki.
Czysto teoretycznie przypuszczenia Krystyny mogą być wyjaśnieniem tej zagadki. Wnioskuję, że siostra Tomasza (ojca Feliksa) poinformowała księdza proboszcza że mogą być naciski ze strony sołtysa i żeby tej metryki nie wydawał. Dziwi natomiast fakt, że nauczyciel nie poszedł po prostu bezposrednio do Urzędu Stanu Cywilnego zamiast kombinować z sołtysem. Nie rozumiem też stwierdzenia "naturalnie metryki nie dałem" - komu nie dał - siostrze? czy sołtysowi? Musiał też później dowiedzieć się że istnieje akt w USC.
Czysto teoretycznie przypuszczenia Krystyny mogą być wyjaśnieniem tej zagadki. Wnioskuję, że siostra Tomasza (ojca Feliksa) poinformowała księdza proboszcza że mogą być naciski ze strony sołtysa i żeby tej metryki nie wydawał. Dziwi natomiast fakt, że nauczyciel nie poszedł po prostu bezposrednio do Urzędu Stanu Cywilnego zamiast kombinować z sołtysem. Nie rozumiem też stwierdzenia "naturalnie metryki nie dałem" - komu nie dał - siostrze? czy sołtysowi? Musiał też później dowiedzieć się że istnieje akt w USC.
----------------
Michal
Michal