Gimnazja ..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Szkoła w Radomiu 1880
Do jakiej szkoły w Radomiu mógł uczęszczać chłopiec syn szlachcica urodzony w 1864 roku, jeśli potem został urzędnikiem w Rządzie Gubernialnym Radomskim?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
Szkoła w Radomiu 1880
W 1864 roku, roku urodzenia owego syna szlachcica(warto byłoby znać jego nazwisko), bo nie wiemy w jakich latach się uczył, istniały w Radomiu następujące szkoły:
1 Kolegium XX. Pijarów (obecnie muzeum im. J. Malczewskiego, istniejące od 1684 roku. Od 1833 było to gimnazjum. W latach 1864 – 1867 dyrektorem był Skupiewski Julian. W 1863 roku naukę w tym gimnazjum pobierało 402 uczniów. Od 1867 roku było Męskie Gimnazjum Klasyczne.
2 Gimnazjum Rządowe Żeńskie
3 Szkoła Biernackiego Piotra otwarta w 1885 roku
4 Szkoła Ewangelicka działająca od 1843 roku
5 Szkoła rzemieślniczo – niedzielna, działająca od 1825 roku, po ukończeniu, której uczeń składał egzamin po którym zostawał wyzwolony na czeladnika.
6 Szkoła Realna Powiatowa działająca od 1846 roku
Rok 1888 to następujące zakłady naukowe: gimnazjum męskie, gimnazjum żeńskie, dwie szkoły elementarne (męska i żeńska), prywatne progimnazjum (4-klas.) męskie i dwie pensje prywatne żeńskie.
1 Kolegium XX. Pijarów (obecnie muzeum im. J. Malczewskiego, istniejące od 1684 roku. Od 1833 było to gimnazjum. W latach 1864 – 1867 dyrektorem był Skupiewski Julian. W 1863 roku naukę w tym gimnazjum pobierało 402 uczniów. Od 1867 roku było Męskie Gimnazjum Klasyczne.
2 Gimnazjum Rządowe Żeńskie
3 Szkoła Biernackiego Piotra otwarta w 1885 roku
4 Szkoła Ewangelicka działająca od 1843 roku
5 Szkoła rzemieślniczo – niedzielna, działająca od 1825 roku, po ukończeniu, której uczeń składał egzamin po którym zostawał wyzwolony na czeladnika.
6 Szkoła Realna Powiatowa działająca od 1846 roku
Rok 1888 to następujące zakłady naukowe: gimnazjum męskie, gimnazjum żeńskie, dwie szkoły elementarne (męska i żeńska), prywatne progimnazjum (4-klas.) męskie i dwie pensje prywatne żeńskie.
Szkoła w Radomiu 1880
Dziękuję bardzo.
Nazwisko i imię to Wacław Podczaski.
Oraz rodzeństwo: Kazimierz
Julia
Teodor
Nazwisko i imię to Wacław Podczaski.
Oraz rodzeństwo: Kazimierz
Julia
Teodor
Pozdrowienia. Jola Kozak
Witaj.
Jeśli jeszcze nie znalazłeś informacji nt swojego dziadka, to mogę sprawdzić dla Ciebie w Księdze pamiątkowej Liceum w Olkuszu 1916-1956.
Wiesz może, czy ukończył tę szkołę, czy był maturzystą? Są w tej księdze nazwiska abiturientów liceum. Podaj nazwisko dziadka, to sprawdzę, czy jest w spisie.
Pozdrawiam
Jeśli jeszcze nie znalazłeś informacji nt swojego dziadka, to mogę sprawdzić dla Ciebie w Księdze pamiątkowej Liceum w Olkuszu 1916-1956.
Wiesz może, czy ukończył tę szkołę, czy był maturzystą? Są w tej księdze nazwiska abiturientów liceum. Podaj nazwisko dziadka, to sprawdzę, czy jest w spisie.
Pozdrawiam
Basia
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
Szkoła w Radomiu 1880
Znalazłem następującą informację, choć zapewne nie jest to nic nowego:
Kalendarz informacyjny Guberni Radomskiej na rok 1903 s. 223 i 224
Ministerium Skarbu
Kasa Gubernialna w Radomiu
Kasyer II-go rz. Wacław Podczaski
Kasy Powiatowe
W Sandomierzu
Kasyer I-go rz. Kazimierz Podczaski
W momencie kiedy usunięta zostanie awaria w bibliotekach cyfrowych mam nadzieję, że znajdę więcej informacji.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
Kalendarz informacyjny Guberni Radomskiej na rok 1903 s. 223 i 224
Ministerium Skarbu
Kasa Gubernialna w Radomiu
Kasyer II-go rz. Wacław Podczaski
Kasy Powiatowe
W Sandomierzu
Kasyer I-go rz. Kazimierz Podczaski
W momencie kiedy usunięta zostanie awaria w bibliotekach cyfrowych mam nadzieję, że znajdę więcej informacji.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
Szkoła w Radomiu 1880
Jacku, dziękuję Ci. Ja mam te wszystkie informacje z Pamiatnych Kniżek Radomskoj Guberni. Z innych lat też. Wacław to mój pradziadek, a Kazimierz to jego brat z tej samej matki. Wesołych Świąt.
Jola
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
malanowicz_m
- Kontakt:
Gimnazja wileńskie
Dzień dobry,
szukam gimnazjum, które mogła kończyć dziewczyna urodzona w Wilnie w 1899 roku. Jej siostrzenica (pani lat 90+) udzieliła mi informacji, że jej mama (a przypuszczam, że siostry chodziły do tej samej szkoły) kończyła "rosyjskie gimnazjum przy ulicy Mickiewicza".
Czy może mi ktoś pomóc w znalezieniu odpowiadającej szkoły ?
Nie wiem, czy dobrze "kombinuję": Znalazłam książkę adresową Wilna z 1912 roku i w niej "gimnazjum żeńskie imperatorowej Marii" przy prospekcie Gieorgijewskim (to późniejsza Mickiewicza)

ale tu w żaden sposób nie umiem odczytać pełnego adresu
Będę wdzięczna za pomoc - Małgorzata
szukam gimnazjum, które mogła kończyć dziewczyna urodzona w Wilnie w 1899 roku. Jej siostrzenica (pani lat 90+) udzieliła mi informacji, że jej mama (a przypuszczam, że siostry chodziły do tej samej szkoły) kończyła "rosyjskie gimnazjum przy ulicy Mickiewicza".
Czy może mi ktoś pomóc w znalezieniu odpowiadającej szkoły ?
Nie wiem, czy dobrze "kombinuję": Znalazłam książkę adresową Wilna z 1912 roku i w niej "gimnazjum żeńskie imperatorowej Marii" przy prospekcie Gieorgijewskim (to późniejsza Mickiewicza)

ale tu w żaden sposób nie umiem odczytać pełnego adresu
Będę wdzięczna za pomoc - Małgorzata
- Waldemar_Stankiewicz

- Kontakt:
Георгйевский пр. д. Но 38 - prospekt Jerzego dom numer 38
W "Bibliotece Kresowej":
"Pamiatnaja kniżka" z 1906 roku, karta 83. Na dalszych inne gimnazja w Wilnie.
http://kresy.genealodzy.pl/zbior/pam_kn ... 6/dir.djvu
Pozdrawiam,
Waldemar
W "Bibliotece Kresowej":
"Pamiatnaja kniżka" z 1906 roku, karta 83. Na dalszych inne gimnazja w Wilnie.
http://kresy.genealodzy.pl/zbior/pam_kn ... 6/dir.djvu
Pozdrawiam,
Waldemar
-
malanowicz_m
- Kontakt:
gimnazjum żeńskie
Bardzo dziękuję - w tej księdze jest bez wątpliwości wyraźnie - z drugiej strony szkoda, że to akurat ten nr bo pospacerowałam sobie "chłopkiem gugla" - i tego budynku już nie ma 
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam - Małgorzata
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam - Małgorzata
- Waldemar_Stankiewicz

- Kontakt:
Proszę spróbować jeszcze na tym portalu:
http://www.paveldas.vilnius.lt/namai_en ... 991&gID=16
Pozdrawiam,
Waldemar
http://www.paveldas.vilnius.lt/namai_en ... 991&gID=16
Pozdrawiam,
Waldemar
Kołomyja- gimnazja
Poszukuję informacji o szkołach w Kołomyi- woj. Stanisławowskie.
Moja babcia uczęszczała do gimnazjum w Kołomyi w latach międzywojennych ale nie wiem do jakiej konkretnie. Na pewno gimnazjum Sióstr Urszulanek odpada bo to już sprawdziłem.
Czy były w Kołomyi jeszcze jakieś szkoły gdzie uczęszczały Polki wyznania rzymsko-katolickiego?
Z góry dziękuję za informację.
Adam
Moja babcia uczęszczała do gimnazjum w Kołomyi w latach międzywojennych ale nie wiem do jakiej konkretnie. Na pewno gimnazjum Sióstr Urszulanek odpada bo to już sprawdziłem.
Czy były w Kołomyi jeszcze jakieś szkoły gdzie uczęszczały Polki wyznania rzymsko-katolickiego?
Z góry dziękuję za informację.
Adam
-
lukulatowski

Gimnazjum im. Sienkiewicza Płoskirów i Lwów
Poszukuję wykazu maturzystów gimnazjum im Sienkiewicza w Płoskirowie i Lwówie w latach 1920 - 1921.
Drukowane sprawozdanie dyrekcji gimnazjum ze Lwowa znam. Jednak obejmuje tylko pierwszą połowę 1921 r.
Drukowane sprawozdanie dyrekcji gimnazjum ze Lwowa znam. Jednak obejmuje tylko pierwszą połowę 1921 r.
Gimnazjum im. Sienkiewicza Płoskirów i Lwów
Witam wszystkich 
Czy orientuje się ktoś, czy można gdzieś znależć spis uczniów oraz inne informacje o nich z Męskiego Gimnazjum w Radomiu z lat 1894-1898? Poszukuję informacji o pradziadku Adamie Wesołowskim, który ukończył tę szkołę w 1898 roku.
Pozdrawiam
Aga
Czy orientuje się ktoś, czy można gdzieś znależć spis uczniów oraz inne informacje o nich z Męskiego Gimnazjum w Radomiu z lat 1894-1898? Poszukuję informacji o pradziadku Adamie Wesołowskim, który ukończył tę szkołę w 1898 roku.
Pozdrawiam
Aga