Gimnazja ..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Szkoła w Radomiu 1880

Post autor: jakozak »

Do jakiej szkoły w Radomiu mógł uczęszczać chłopiec syn szlachcica urodzony w 1864 roku, jeśli potem został urzędnikiem w Rządzie Gubernialnym Radomskim?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Lombarski_Jacek

Sympatyk
Kontakt:

Szkoła w Radomiu 1880

Post autor: Lombarski_Jacek »

W 1864 roku, roku urodzenia owego syna szlachcica(warto byłoby znać jego nazwisko), bo nie wiemy w jakich latach się uczył, istniały w Radomiu następujące szkoły:
1 Kolegium XX. Pijarów (obecnie muzeum im. J. Malczewskiego, istniejące od 1684 roku. Od 1833 było to gimnazjum. W latach 1864 – 1867 dyrektorem był Skupiewski Julian. W 1863 roku naukę w tym gimnazjum pobierało 402 uczniów. Od 1867 roku było Męskie Gimnazjum Klasyczne.
2 Gimnazjum Rządowe Żeńskie
3 Szkoła Biernackiego Piotra otwarta w 1885 roku
4 Szkoła Ewangelicka działająca od 1843 roku
5 Szkoła rzemieślniczo – niedzielna, działająca od 1825 roku, po ukończeniu, której uczeń składał egzamin po którym zostawał wyzwolony na czeladnika.
6 Szkoła Realna Powiatowa działająca od 1846 roku

Rok 1888 to następujące zakłady naukowe: gimnazjum męskie, gimnazjum żeńskie, dwie szkoły elementarne (męska i żeńska), prywatne progimnazjum (4-klas.) męskie i dwie pensje prywatne żeńskie.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Szkoła w Radomiu 1880

Dziękuję bardzo.
Nazwisko i imię to Wacław Podczaski.
Oraz rodzeństwo: Kazimierz
Julia
Teodor
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witaj.
Jeśli jeszcze nie znalazłeś informacji nt swojego dziadka, to mogę sprawdzić dla Ciebie w Księdze pamiątkowej Liceum w Olkuszu 1916-1956.
Wiesz może, czy ukończył tę szkołę, czy był maturzystą? Są w tej księdze nazwiska abiturientów liceum. Podaj nazwisko dziadka, to sprawdzę, czy jest w spisie.

Pozdrawiam
Basia

Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Lombarski_Jacek

Sympatyk
Kontakt:

Szkoła w Radomiu 1880

Post autor: Lombarski_Jacek »

Znalazłem następującą informację, choć zapewne nie jest to nic nowego:

Kalendarz informacyjny Guberni Radomskiej na rok 1903 s. 223 i 224

Ministerium Skarbu

Kasa Gubernialna w Radomiu
Kasyer II-go rz. Wacław Podczaski

Kasy Powiatowe
W Sandomierzu
Kasyer I-go rz. Kazimierz Podczaski

W momencie kiedy usunięta zostanie awaria w bibliotekach cyfrowych mam nadzieję, że znajdę więcej informacji.

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Szkoła w Radomiu 1880

Jacku, dziękuję Ci. Ja mam te wszystkie informacje z Pamiatnych Kniżek Radomskoj Guberni. Z innych lat też. Wacław to mój pradziadek, a Kazimierz to jego brat z tej samej matki. Wesołych Świąt. :-) Jola
Pozdrowienia. Jola Kozak
malanowicz_m
Kontakt:

Gimnazja wileńskie

Post autor: malanowicz_m »

Dzień dobry,
szukam gimnazjum, które mogła kończyć dziewczyna urodzona w Wilnie w 1899 roku. Jej siostrzenica (pani lat 90+) udzieliła mi informacji, że jej mama (a przypuszczam, że siostry chodziły do tej samej szkoły) kończyła "rosyjskie gimnazjum przy ulicy Mickiewicza".
Czy może mi ktoś pomóc w znalezieniu odpowiadającej szkoły ?

Nie wiem, czy dobrze "kombinuję": Znalazłam książkę adresową Wilna z 1912 roku i w niej "gimnazjum żeńskie imperatorowej Marii" przy prospekcie Gieorgijewskim (to późniejsza Mickiewicza)
Obrazek
ale tu w żaden sposób nie umiem odczytać pełnego adresu

Będę wdzięczna za pomoc - Małgorzata
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Георгйевский пр. д. Но 38 - prospekt Jerzego dom numer 38

W "Bibliotece Kresowej":
"Pamiatnaja kniżka" z 1906 roku, karta 83. Na dalszych inne gimnazja w Wilnie.
http://kresy.genealodzy.pl/zbior/pam_kn ... 6/dir.djvu

Pozdrawiam,
Waldemar
malanowicz_m
Kontakt:

gimnazjum żeńskie

Post autor: malanowicz_m »

Bardzo dziękuję - w tej księdze jest bez wątpliwości wyraźnie - z drugiej strony szkoda, że to akurat ten nr bo pospacerowałam sobie "chłopkiem gugla" - i tego budynku już nie ma :(

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam - Małgorzata
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Proszę spróbować jeszcze na tym portalu:
http://www.paveldas.vilnius.lt/namai_en ... 991&gID=16

Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Kołomyja- gimnazja

Post autor: rempage »

Poszukuję informacji o szkołach w Kołomyi- woj. Stanisławowskie.
Moja babcia uczęszczała do gimnazjum w Kołomyi w latach międzywojennych ale nie wiem do jakiej konkretnie. Na pewno gimnazjum Sióstr Urszulanek odpada bo to już sprawdziłem.
Czy były w Kołomyi jeszcze jakieś szkoły gdzie uczęszczały Polki wyznania rzymsko-katolickiego?
Z góry dziękuję za informację.

Adam
lukulatowski

Sympatyk

Gimnazjum im. Sienkiewicza Płoskirów i Lwów

Post autor: lukulatowski »

Poszukuję wykazu maturzystów gimnazjum im Sienkiewicza w Płoskirowie i Lwówie w latach 1920 - 1921.
Drukowane sprawozdanie dyrekcji gimnazjum ze Lwowa znam. Jednak obejmuje tylko pierwszą połowę 1921 r.
AgaDama

Sympatyk

Gimnazjum im. Sienkiewicza Płoskirów i Lwów

Post autor: AgaDama »

Witam wszystkich :)

Czy orientuje się ktoś, czy można gdzieś znależć spis uczniów oraz inne informacje o nich z Męskiego Gimnazjum w Radomiu z lat 1894-1898? Poszukuję informacji o pradziadku Adamie Wesołowskim, który ukończył tę szkołę w 1898 roku.

Pozdrawiam
Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”