Dzień dobry
Bardzo proszę o sprawdzenie informacji na temat:
1. miejscowości Brody i Bugaj (Bugay) koło Kalwarii Zebrzydowskiej
2. nazwiska Michałuszek, Baron (Baran), Bochenek, Wyroba
3. Lwh. 288 i 420 (to numery hipoteczne)
Podaję wszystkie dane, jakie znam, bo nie wiem jak posegregowane są dane.
Jako bardzo początkujący poszukiwacz nie wiem, jak duże są te akta i jak pracochłonne przeglądanie i fotografowanie – proszę ocenić czy ma Pan na to czas i ochotę...
Pozdrawiam i bardzo dziękuję
Aśka
@jakub336
Niestety, Archiwum Tarnowskich, w którym to zespole znajduje się "metryka gruntowa....", znajduje się w Oddziale I AN Kraków, czyli na Wawelu, więc to załatwimy innym razem
@elgra
Wgrywam właśnie zdjęcia na dysk Google. Jest ich dużo, i wybieram te najlepszej jakości, bo nie pozwolono mi używać lampy błyskowej. Robiłem zatem po kilka, żeby móc wybrać te najbardziej czytelne
@Bartos
Nie byłem tam jeszcze, bo nie miałem takiej potrzeby.
Napisz, czego potrzebujesz, postaram się pomóc.
@amich
Też jestem świeżakiem w pozametrykalnych źródłach wiedzy. Tutaj ze względu na zakres lat widzę, że jest dużo materiału.
Zajmę się tym przy następnej wizycie.
Sam jestem ciekaw, jakiego typu informacje mogą się tam znaleźć
W najbliższy piątek będę w AN w Krakowie przy ul. Grodzkiej 52.
Jeśli poszukujecie jakichś dokumentów z zasobu tego właśnie archiwum, chętnie pomogę (sprawdzę, zrobię zdjęcie, itp.).
Podawajcie proszę jak najwięcej przydatnych do zlokalizowania dokumentów szczegółów.
Pozdrawiam,
K.
Kamilu jezeli bedziesz wybieral sie na Wawel i bedziesz mial troche czasu dla nas forumowiczow napisz koniecznie.
Kamilu!
Bardzo dziękuję za wyświadczoną przysługę. Od dzisiaj nazywasz się Kamil Wspaniały. Kłaniam się nisko i pozdrawiam.
Halina
PS. Czy to rzeczywiście był numer repertorium?
Witam !
Kamilu, jeśli będziesz wybierał się na Wawel i będziesz chciał innym pomóc to daj znać. Podaj, co zamierzasz przeglądać to ja i inni zarzucimy Cię sygnaturami i nr stron.
Podobnie z ulica Sienną. Jeśli tam skierujesz kroki to podam Ci nr mikrofilmów z aktami metrykalnymi z miasta Krakowa z XVIII w. Więcej szczegółów podam Ci na pw., bo są to rzeczy, których normalnie nie widać w zasobie oddziału II i w dodatku po łacinie.
@elgra
Zdjęcia wgrałem tutaj: https://drive.google.com/open?id=0B18R_ ... XgxZU9YeW8
Zapodziały się tam omyłkowo ze 2 akty.
Jednego aktu dotyczącego któregoś z Miodków nie odnalazłem, i na dowód przesyłam indeksy z tego rocznika.
(mam zapisane który to był dokładnie, potem napiszę).
Allegata sfotografuję innym razem, o ile są.
Przepraszam za zwłokę i jakość zdjęć, ale nie pozwolono mi używać lampy, a oświetlenie jest tam nieznaczne, stąd ta "ostrość".
@Ted_B
W porządku.
Przy okazji zapytam, nie wiesz może gdzie są XVIII wieczne metryki z kościoła NMP ?
Witam !
Właśnie metryki z kościoła NMP mam do sprawdzenia w pierwszej kolejności.
Kolejne kościoły (św. Szczepana, św. Krzyża, Wszystkich Świętych oraz ew. 6 pozostałych) - gdy nie będzie we wcześniejszym.
Metryki są na ul. Franciszkańskiej 3 (AAD) i tu chcę poszukać jeszcze w październiku w pierwszej kolejności. Natomiast na ul. Siennej są mikrofilmy.
Który rok Cię interesuje ? Może akurat ten co mam nr mikrofilmu ?
Co do lampy błyskowej - zakaz jej użycia to praktycznie norma.
ad @H_Kumorek
Pani Haniu. To oznaczenie L.R 1193 to nr aktu notarialnego. Z reguły akty notarialne oznaczane są samymi cyframi, np: 1193 - ale tutaj jest inaczej.
W repertorium akt notarialnych mamy podane informacje przykładowo: "276. (czyli nr aktu) 25 września 1850 roku. Kontrakt kupna i sprzedaży dóbr XXX przez ich dziedzica SSS J.W. Panu ZZZ za sumę XXX w dniu ...". Dalej podpisy i ew. uwagi.
W aktach notarialnych mamy też do czynienia z sumariuszami - czyli skrótowy opis, np: "276. 25 września 1850 roku. J.W. Pan XXX - J.W. Panu YYY" i tyle.
Kamilu.
Bardzo Ci dziękuję za zdjecia. Już po pobieżnym przejrzeniu wyjaśniło mi się kilka wątpliwości genealogicznych.
Zdjęcia są całkiem czytelne i tylko tyle po nich oczekuję.
Jeszcze raz dziękuję i życzę sukcesów na najbliższe, krakowskie lata.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Elu,
z tego co patrzę w notatkach, to w roku 1899 nie było żadnego aktu na nazwisko Miodek Julia, i z tego roku są indeksy.
Potem są indeksy, z 1910, jakoby miało nie być akt na nazwisko Sumiński, ale okazało się, że podano mi złą parafię do sprawdzenia (złą ksiegę).
Błędu takiego nie było w pierwszym przypadku, bo sprawdzałem.
Nie znam cyrylicy, ale na tyle ile potrafię "odgadnąć", co jest zapisane, to nie widzę tam tego nazwiska
2 dodatkowe akta też wzięły się ze sprawdzania bodajże nie tej księgi (tym razem moja pomyłka).
Opróćz tego wszystkie inne sofotgrafowałem, więc jeśli któregoś brakowałoby, proszę napisz.
Dziękuję.
Tadku,
Franciszkańska 3 to siedziba kurii, dobrze kojarzę?
Interesuje mnie właściwie cały XVIII wiek, a w tym poszczególne roczniki, np. 1756, 1750...generalnie nazwisko Gordon
O ile część małżeństw (część, bo tylko ta dot. szlachty) jest wymieniona w książkach Sygańskiego, o tyle brak jest publikacji dot. urodzin i zgonów.
Orientujesz się, jak tam jest z udostępnianiem do wglądu tak starych metrykaliów? Jak z fotografowaniem?
Lampy błyskowej używałem w tym archiwum dzień wcześniej, przy samym jego kierowniku, i nie było żadnych uwag.
Tak samo postępowałem w AP Radom chociażby....Zależy od człowieka.
Wg mnie nie są to na tyle stare, i na tyle często fotografowane dokumenty, żeby kilka błysków na kilka lub więcej lat poważnie im zaszkodziły, ale wiadomo, każdy ma swoją interpretację.
L.R. z aktu okazało się l. rep. w inwentarzach.
Daty w zakresie, w którym znajdował się ten numer odpowiadały dacie podanej przez Ciebie, więc przyjąłem to za numer dokumentu, tak wypisałem rewers i okazało się, że miałem rację.
Witam !
Tak !
Franciszkańska 3 - to adres kurii. Wchodzisz do bramy, za portiernią w prawo i w prawo.
Byłem tam tylko raz w czerwcu. Po przyjeździe okazało się, że wszystkie miejsca zajęte, a przed nami jeszcze 1 młody ksiądz w kolejce. Poczekałem do ok. 10:30 - 11:00 i poszedłem do AP na ul. Lubicz. W miedzyczasie z młodą panią z obsługi (miła osoba) przewertowałem katalogi i częściowe spisy parafii z okresu XVIII w. Nie mogę Ci gwarantować, że akurat ze wszystkich lat z okresu XVIII w. będą księgi metrykalne. Ale ogólnie są.
Teraz sprawa fotografowania - bez ograniczeń akta metrykalne, natomiast inne akta za pisemną zgodą dyrektora (trochę to dziwne, ale tak mi przekazała obsługa w AAD). Nie ma żadnych opłat (nie tak jak w AD w Wielkopolsce). Na temat jakiś ograniczeń - nie mam żadnej wiedzy !
Jest nieduża sala, ale według Pani z obsługi to rzadko wszystko jest zajęte.
Na Wawelu jakieś 2-3 tygodnie temu byłem dosłownie sam jeden w pracowni !
Z ul. Siennej mam nr mikrofilmów parafii krakowskich z 1792 roku, bo ten rok mnie interesuje (w niektórych przypadkach są też w tych aktach lata sąsiednie).
Pozdrawiam !
Tadek
PS. Czy daleko masz do Radomia, by widzę że tam bywasz. dla mnie to ... poza zasięgiem !
miałem okazję odwiedzić Archiwum na ul. Grodzkiej i jestem bardzo zadowolony z moich poszukiwań
Bez żadnych przeszkód dostałem interesujące mnie dokumenty. Także i bardzo przyjazne osoby odwiedzają czytelnie, które zawsze służą ochotnie pomocą.
Pozdrawiam,
Konrad
Pozdrawiam Konrad
Szukam i posiadam informacje o: Cader, Król, Pączek, Gąsiorek, Piechota, Tumidalski.