tylko dodam etymologię wg Rymuta:
Wołoszczuk - od Wołoch ‘członek ludności pasterskiej Karpat pochodzenia romańskiego’.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zrobię delikatny offtop, ale jeśli pierwsze notowanie to 1359 rok, to może być to co najwyżej nazwisko genetycznie ruskie a nie ukraińskie, a to z prostej przyczyny, że o Ukraińcach w tym roku nikt jeszcze nie słyszał, a ukraina (świadomie małą literą jako nazwa pospolita w tamtych czasach) stanowiła wyłącznie synonim zadupia, końca świata, czy jak tam kto woli (rzecz upraszczając). Na marginesie jeśli mówimy o czasach tak dawnych, to określenie "staroukraiński" jest również mocno dyskusyjne.Aftanas_Jerzy pisze:Jest to genetycznie ukraińskie nazwisko i wywodzi się ze staroukraińskiej nazwy Волохи pol. Wołosi (stara nazwa Rumunów i Mołdawian), - pochodne nazwiska ukraińskie: Волошин (pierwszy zapis: Przemyśl 1359), Волощенко, Волощук (pol. Wołoszczuk).
Patrz: http://www.proza.ru/2009/05/08/426 artykuł W. Łuczenko "Украинская Фамилия. Морфология и Происхождение"

Czyli w uproszczeniu taka jakby analogia podkrakowskiego Pcimia.slawek_krakow pisze:
a to z prostej przyczyny, że o Ukraińcach w tym roku nikt jeszcze nie słyszał, a ukraina (świadomie małą literą jako nazwa pospolita w tamtych czasach) stanowiła wyłącznie synonim zadupia, końca świata, czy jak tam kto woli (rzecz upraszczając).

______________________________Wenecki_Przemysław pisze: Witam serdecznie,
Proszę o pomoc w zlokalizowaniu nazwiska Weneczuk, Wenenczuk. Nazwisko moje przechodziło wiele transformacji/wariacji na przestrzeni wieków co jest rzeczą normalną, niestety zatrzymałem się na przełomie osiemnastego dziewiętnastego roku i podejrzewam iż mój przodek mógł przybyć na ziemie lubelskie z kresów?
Dziękuję z góry za pomoc.