Gmina Michalowo

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Litwos

Sympatyk

Gmina Michalowo

Post autor: Litwos »

Witam,

czy wie ktos moze, do jakiej parafii nalezala gmina Michalowo, pow. bialostocki?

Przy okazji: czy wie ktos rowniez, gdzie lezal folwark Pluchow?

Zobacz metryke nr 11 (rosyjski), miejsce pracy rodzicow pana mlodego: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1889&y=51

Powinien byc gdzies w okolicach powiatu wielunskiego, woj lodzkie.

Dziekuje z gory.
Pozdrawiam
Robert
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Gmina Michalowo

Post autor: Bożena_Prymus »

Awatar użytkownika
Dybowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Dybowski_Mariusz »

A może Płuhów? Na www.kami.net.pl/kresy jest podane, że leży w pow. złoczowskim, woj. tarnopolskim.

Pozdrawiam
Mariusz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Wiem ale pytanie jest mało precyzyjne.
Proszę o precyzacje kiedy i jaka miejscowość z gminy Michałowo?
Parafia Michałowo to dopiero XX wiek (ale i tak tylko część miejscowości gminy do tej parafii należy, druga parafia to Jałówka)
Wczęśniej mogły to być parafie Jałówka (przede wszystkim) ale i Zabłudów, a nie mozna wykluczyc i innej okresowo przynależności poszczególnych miejscowości
A ten Pluchów to z jakiej okazji akurat w watku o michałowskiej gminie?
A nie lepiej zamiast robic bałagan utworzyć nowy watek?
Pozdrawiam
Litwos

Sympatyk

Mariuszu,

dziekuje, ale ta rodzina pochodzila z okolic Wielunia, wszystkie dzieci zyly w woj. lodzkim, wiec to raczej nie ten Pluhow w tarnopolskim. Troche by bylo dziwne, gdyby rodzice sie tam przeniesli (brali slub w par. Rudlice).

To powinno byc gdzies w okregu par. Raczyn - par. Rudlice.

Bozeno,

Dziekuje bardzo.

Jerzy,

chodzi o miejscowosc Gonczary, sol. Jałówka. Czy Jałówka i Zablodow wchodza w rachube? Okres koniec 19 wieku.

Pomyslalem dokladnie odwrotnie: dorzucilem tu Pluchow, by nie otwierac nowego watku i zawalac forum - oszczedzam miejsce :-) Ale masz racje, lepiej otwierac nowe.

Dziekuje z gory.
Pozdrawiam
Robert
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Gonczary to parafia Jałówka tyle że w latach 1866 – 1906 tę parafie zlikwidowano. Szczęscie w nieszczęsciu ze do Świsłoczy było - jak na wschodnie realia za cara - blisko (chyba niecałe 15 km) i to tam trzeba szukać
A metryki Świsłoczy z tych lat są w archiwum w Grodnie Informacje z ich inwentarza: urodziny
1803-1824, 1827-по май - 1929 гг. Śluby 1827-1848, 1878-1922гг. Zgony 1827-1922 гг.
Mormoni chyba zrobili tylko starsze
https://familysearch.org/search/catalog ... =755263-50
ale może robia i nowsze lata. Na Białorusi pomiedzy nimi a mormonami zaczęło się trochę dziać.
Pozdrawiam
Litwos

Sympatyk

Jerzy,

dziekuje bardzo :-)
Pozdrawiam
Robert
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Zbig_Kowalski »

Od tego tematu minęło parę lat, ale zamieszczę informację z moich poszukiwań, bo ja akurat tam znalazłem interesujące mnie wpisy. Może się komuś jeszcze przyda.

Otóż Parafia Jałówka ma teraz całe swoje księgi zeskanowane przez mormonów umieszczone pod Wołkowyskiem:
Tu jest Wołkowysk od roku 1798:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Z tych lat, które przeglądałem Jałówka (Świsłocz i inne parafie również) mają tam komplety U, M, Z, z tym, że nie zawsze są poukładane w takim samym porządku alfabetycznym w poszczególnych latach, więc trzeba ponawigować po tytułowych kartach (odróżniają się białym tekstem) i odnaleźć nazwę Jałówka wpisaną ręcznie, np urodzenia 1853
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2323279
------------
Pozdrawiam, Zbig
Awatar użytkownika
Raph_D

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Raph_D »

Gdyby ktoś był zainteresowany - mam fragmenty Inwentarza Folwarku Niezbudka z 1854 obejmujące wsie Pieńki, Lupicz-Bor, Ogrodniki, Kodbil (Kobylanka?)
Pozdrawiam
Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”