Osiński Franciszek, Poszukiwania
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
elakrupinska
Osiński Franciszek, Poszukiwania
T: "Poszukiwania"
Poszukuję informacji o Franciszku Osiński.Franciszek Osiński ożenił się z Józefą Witczak.Ich pierwsze dziecko(mój pradziadek) Andrzej urodził się w 1856 r. w Żukowie pow. sochaczewski.
Poszukuję informacji o Franciszku Osiński.Franciszek Osiński ożenił się z Józefą Witczak.Ich pierwsze dziecko(mój pradziadek) Andrzej urodził się w 1856 r. w Żukowie pow. sochaczewski.
- marzanna62

Poszukiwania
Żukow wg Slownika geograficznego krolestwa polskiego wies i folwark nad rzeka Bzura parafia Sochaczew. Niestety nie znalzlam w genbazie i szukaj w archiwach metryk Sochaczewa nie widze metryk tez na Familysearch. W genealodzy jest info parafia Sochaczew jest zindeksowana mozna szukac w geneszukaczu
Niestety nie wiem czy gdzies sa w necie metryki z Sochaczewa.
Niestety nie wiem czy gdzies sa w necie metryki z Sochaczewa.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Materiał do indeksowania par.Sochaczew pochodził z Archiwum Diecezjalnego w Łowiczu.I to co tam się znajdowało, zostało już zindeksowane. I jest w Genetece!
Natomiast skanów metryk z tej parafii nie ma w Genetece, bo nie ma na to pozwolenia z AD.
W Sochaczewie jest urodzenie tylko jednego Franciszka Osińskiego z roku 1839,syna Józefa i Katarzyny Piachowskiej.Więcej nie ma .Być może został ochrzczony w pobliskim Trojanowie .Niestety, metryki z tej parafii podobno się nie zachowały.
Dana
Natomiast skanów metryk z tej parafii nie ma w Genetece, bo nie ma na to pozwolenia z AD.
W Sochaczewie jest urodzenie tylko jednego Franciszka Osińskiego z roku 1839,syna Józefa i Katarzyny Piachowskiej.Więcej nie ma .Być może został ochrzczony w pobliskim Trojanowie .Niestety, metryki z tej parafii podobno się nie zachowały.
Dana
Elu,
Księgi z Sochaczewa tak jak wspomniała Dana znajdują się w AD Łowicz.
Tu masz link do informacji o zasadach udostępniania ksiąg w tym archiwum:
http://adlowicz.wixsite.com/archiwum/udostpnianie-zdj
Tu masz link do wykazu zasobu archiwalnego ksiąg metrykalnych w tym archiwum:
http://adlowicz.wixsite.com/archiwum/li ... ch-parafii
Tu natomiast masz link do wykazu ksiag metrykalnych parafii Sochaczew w tym archiwum:
https://docs.google.com/document/d/1V63 ... 47yOY/edit
Najprawdopodobniej Józefa Witczak urodzona w Żukowie (parafia Sochaczew) w 1836 roku córka Jana i Agnieszki z domu Makowskiej jest matką Twojego Andrzeja stąd bardzo duże prawdopodobieństwo, iż ślub miał miejsce w tej samej parafii tuż przed rokiem 1856 (niestety małżeństwa z lat 1836-1878 dla parafii Sochaczew nie są dotychczas zindeksowane) więc kluczową kwestią jest odszukanie tego aktu, na podstawie którego uzyskasz informacje o parafii urodzenia Franciszka oraz o jego rodzicach.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Janek
Księgi z Sochaczewa tak jak wspomniała Dana znajdują się w AD Łowicz.
Tu masz link do informacji o zasadach udostępniania ksiąg w tym archiwum:
http://adlowicz.wixsite.com/archiwum/udostpnianie-zdj
Tu masz link do wykazu zasobu archiwalnego ksiąg metrykalnych w tym archiwum:
http://adlowicz.wixsite.com/archiwum/li ... ch-parafii
Tu natomiast masz link do wykazu ksiag metrykalnych parafii Sochaczew w tym archiwum:
https://docs.google.com/document/d/1V63 ... 47yOY/edit
Najprawdopodobniej Józefa Witczak urodzona w Żukowie (parafia Sochaczew) w 1836 roku córka Jana i Agnieszki z domu Makowskiej jest matką Twojego Andrzeja stąd bardzo duże prawdopodobieństwo, iż ślub miał miejsce w tej samej parafii tuż przed rokiem 1856 (niestety małżeństwa z lat 1836-1878 dla parafii Sochaczew nie są dotychczas zindeksowane) więc kluczową kwestią jest odszukanie tego aktu, na podstawie którego uzyskasz informacje o parafii urodzenia Franciszka oraz o jego rodzicach.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Janek
Dano,danisha pisze:Ale w tym wykazie brak jest ksiąg zaślubionych z lat 1843-1861.Dlatego nie MOGŁY zostać zindeksowane.A nie, że nie zostały zindeksowane.Nie można zindeksować czegoś, czego nie ma.
Dana
Przyznam szczerze, że nie wiem czemu ma służyć Twoja odpowiedź w tym wątku i wyjątkowo się do niego odniosę.
Proszę Ciebie natomiast o to, byś przeczytała mój post jeszcze raz:
Primo - napisałem, że małżeństwa z lat 1836-1878 są niezindeksowane, a nie z lat 1843-1861 - różnica jest zasadnicza nieprawdaż? Czyli małżeństwa z lat 1836-1842 i 1862-1878 mogły lub mogą być zindeksowane - nieprawdaż?
Sucundo - napisałem, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że ślub odbył się w parafii Sochaczew a nie, że tam się odbył na pewno - różnica jest zasadnicza nieprawdaż?
Kończąc swój udział w tym wątku pozdrawiam
Janek
Może to Ty przeczytaj wszystko to, co napisałam .
Primo - pisząc, że lata 1836-1878 są niezindeksowane, sugerujesz ludziom, że z wszystkich tych lat istnieją akta zaślubionych.Tymczasem braki są potężne, nie ma akt małżeństw z 1843-1861.A lata 1850-1861 są dla poszukującej, Franciszka Osińskiego, bardzo ważne.Bo jeśli ślub odbył się w tej parafii, to na pewno nie w latach 1836-1842, chociaż możliwy po 1861.Najprawdopodobniej odbył się przed 1856,bo pierwsze dziecko urodziło się w 1856. Odnalezienie aktu ślubu w tej parafii będzie więc cudem.
Secundo - rzeczywiście różnica duża, bo ja nigdzie nie polemizowałam z Tobą na temat miejsca ślubu.Mój post był napisany wcześniej, zanim Ty się wtrąciłeś do rozmowy.
Jeśli to co napisałam uraziło Cię, to bardzo przepraszam!!!Nie to było moim zamysłem.
Pozdrawiam
Dana
Primo - pisząc, że lata 1836-1878 są niezindeksowane, sugerujesz ludziom, że z wszystkich tych lat istnieją akta zaślubionych.Tymczasem braki są potężne, nie ma akt małżeństw z 1843-1861.A lata 1850-1861 są dla poszukującej, Franciszka Osińskiego, bardzo ważne.Bo jeśli ślub odbył się w tej parafii, to na pewno nie w latach 1836-1842, chociaż możliwy po 1861.Najprawdopodobniej odbył się przed 1856,bo pierwsze dziecko urodziło się w 1856. Odnalezienie aktu ślubu w tej parafii będzie więc cudem.
Secundo - rzeczywiście różnica duża, bo ja nigdzie nie polemizowałam z Tobą na temat miejsca ślubu.Mój post był napisany wcześniej, zanim Ty się wtrąciłeś do rozmowy.
Jeśli to co napisałam uraziło Cię, to bardzo przepraszam!!!Nie to było moim zamysłem.
Pozdrawiam
Dana