"Rodzina Gottowt"
Mam kilka listów opisujących wydarzenia z 1944 r. w Warszawie. W jednym liście jest fragment o losach aktorki Heleny Stanisławy Gottowt (pseudonim sceniczny Sulima), ur. 16-12-1879 zm. 25-09-1944, córki Stanisława i Katarzyny z d. Oswald. Helena to siostra Wiktorii żony Adolfa Nowaczyńskiego. Z informacji z Muzeum Powstania Warszawskiego mam dokument o miejscu jej pochówku w 1944 r. "przy murze budynku przy skrzyżowaniu ul. Górskiego i Szpitalnej" oraz o ekshumacji w 1946 r. i pochowaniu jako N.N. na Cmentarz Powstańców Warszawy, grób 22 rząd 1. Z innego listu mam informacje o zamieszkaniu Wiktorii i Adolfa Nowaczyńskich w roku 1907 przy ul. Hortensji Nr 1258.
W związku z powyższym poszukuję:
1). Potomków tej rodziny Gottowt;
2). Informacji o teraźniejszym usytuowaniu ul. Hortensji Nr 1258.
Pozdrawiam
Marek
Gottowt
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Marek.Podolski

-
Dabkowski_Grzegorz

Gottowt
Hortensji (albo wręcz mianownikowo Hortensja) to stara nazwa ulicy Górskiego. Cała ta ulica została wytyczona na działce o numerze hipotecznym 1258, której front był od ulicy Nowy Świat. Po parcelacji, kolejne budynki były wyróżniane przez litery, np. 1258A, więc nie można powiedzieć nic więcej na podstawie samego numeru.
Tutaj widać numery hipoteczne na mapie, można przełączyć w prawym górnym rogu na współczesne zdjęcia lotnicze.
― Grzegorz
Tutaj widać numery hipoteczne na mapie, można przełączyć w prawym górnym rogu na współczesne zdjęcia lotnicze.
― Grzegorz
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Gottowt
w 1907 powinno być po podziale - wiec jako zawsze - GDZIE LINK?;) bo pewnie w owym dokumencie nie 1258, a 1258x
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz