"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Piotr_Wawa

-
Florek_Jacek

Re: Kto jest kim na metryce ślubu po polsku
Dziękuję Agnieszko. Teraz gdy czytam to po raz n-ty też tak to rozumiem.kulik_agnieszka pisze:Według mnie ślub miał piękną oprawę i świadkowali na nim dodatkowo ojciec(Antoni) i syn(Stanisław) Chełstowscy.
Agnieszka
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Pozdrawiam
Jacek Florek
Jacek Florek
- Joanna_Krzemińska

Dziękuję Marzenko bardzo!marzanna62 pisze:Ja tez na poczatku mialam jakis problem z genbaza teraz wchodze bez problemu przez ten link:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,91003,117
Tam jest caly Sobkow trzeba wejsc przez AD Kielce
spróbowałam założyć jeszcze raz konto, może teraz się uda.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Joanna
Joanna
Witam, poprosiłabym o pomoc w odszyfrowaniu podkreślonej części aktu zgonu Łukasza Przybyszewskiego:
https://drive.google.com/file/d/0ByPv0F ... sp=sharing
Tekst poprzedzający i następujący to : " ... w Zalesiu zamieszkały, urodzony w Dłutowie [..?...], zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę..."
Tekst poprzedzający i następujący to : " ... w Zalesiu zamieszkały, urodzony w Dłutowie [..?...], zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę..."
Pozdrawiam, Kamila
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

- Komorowski_Longin

- marzanna62

Ja tez odczytuje "ziakich rodzicow niewiadomo"
Spisujacy akt pisal jednym ciągiem widac to w nastepnej linijce "zone Antonine zKowalskich"
To ze nie wiadomo z jakich rodzicow najczesciej dotyczy osob przybylych do parafii z innych parafii. Ciekawe gdzie odbyl sie slub Łukasza z Antoniną? Jezeli w tej samej parafii co zgon byc moze przedstawial swoja metryke do ślubu.
Spisujacy akt pisal jednym ciągiem widac to w nastepnej linijce "zone Antonine zKowalskich"
To ze nie wiadomo z jakich rodzicow najczesciej dotyczy osob przybylych do parafii z innych parafii. Ciekawe gdzie odbyl sie slub Łukasza z Antoniną? Jezeli w tej samej parafii co zgon byc moze przedstawial swoja metryke do ślubu.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
- Komorowski_Longin

...rodziców nieznanych, rodziców nieznanych z imienia, czy też jakich rodziców, to formułki wpisywane kiedy zgłaszający nie znali imion albo i nazwisk rodziców zmarłej osoby, najczęściej bywało tak w przypadku śmierci osób starszych i nie znaczy to że pochodzili z innej parafii, po prostu księdzu nie chciało się sprawdzić rzeczywistej daty urodzenia.
Pozdrawiam Longin
- marzanna62

W akcie ktory byl zalączony do odczytania umierala osoba okolo 40 letnia poza tym pozostawiala żone. Wydaje mi sie ze bardzo prawdopodobne bylo poznanie przez ww zone tesciow szczegolnie jesli mieszkali w tej samej miejscowosci (parafii). Postawilam teze ze fakt nieznania w przypadku osoby nie bardzo starej moze byc zwiazany z przybyciem tej osoby z innej parafii. Nawet dzisiaj wspolczesnie w parafiach wiejskich ksiadz czesto wszystkich zna i wie kto jest czyim dzieckiem.Komorowski_Longin pisze:...rodziców nieznanych, rodziców nieznanych z imienia, czy też jakich rodziców, to formułki wpisywane kiedy zgłaszający nie znali imion albo i nazwisk rodziców zmarłej osoby, najczęściej bywało tak w przypadku śmierci osób starszych i nie znaczy to że pochodzili z innej parafii, po prostu księdzu nie chciało się sprawdzić rzeczywistej daty urodzenia.
W moim przypadku w wiejskiej parafii przy bardzo licznej rodzinieprzez cały XIX wiek z przypadkiem nieznania rodzicow przy akcie zgonu spotkalam sie tylko raz dotyczylo osoby ponad 70 letniej ktora przybyla z innej parafii. Kilkadziesiat lat wczesniej ta osoba zenila sie w tej parafii i rodzice byli wymienieni. Wiem ze to nie musi byc regula ale wydaje sie logiczne spisujacy akt nie znal nie słyszal o rodzicach osoby zmarlej
Marzanna
Dziękuję wam kochani za pomoc - odpowiadając na wasze pytanie, ślub Łukasza i Antoniny miał miejsce w 1834 roku w Dłutowie właśnie i tam i w aktach z Działdowa znajduje się ten akt:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 25&x=0&y=0
Dokładnie akt nr 3 - tutaj rodzice zapisani są jako Mateusz i Ewa Lipkowska, podane jest także, że urodził się w Dłutowie, ale w żadnych spisach z tamtej miejscowości z lat odpowiednich dla jego urodzenia go nie ma, są też dwa małżeństwa, jest też podawane małżeństwo "Mateusz i Ewa Przybysz", oraz w późniejszych latach drugie "Mateusz i Ewa Sobolkówna (czy jakoś tak)" w każdym razie, nie mam pewności, że to na pewno w tym pierwszym przypadku ta Ewa Likpowska o którą mi chodzi. Bez aktu urodzenia jego czy jakiegkolwiek jego z braci nie mogę stwierdzić "który" Mateusz Przybysz był ojcem, na dodatek nie ma też nigdzie z tego co szukała aktu małżeństwa Mateusza i Ewy. Ogólnie bardzo cierpię nad tą sprawą
Dokładnie akt nr 3 - tutaj rodzice zapisani są jako Mateusz i Ewa Lipkowska, podane jest także, że urodził się w Dłutowie, ale w żadnych spisach z tamtej miejscowości z lat odpowiednich dla jego urodzenia go nie ma, są też dwa małżeństwa, jest też podawane małżeństwo "Mateusz i Ewa Przybysz", oraz w późniejszych latach drugie "Mateusz i Ewa Sobolkówna (czy jakoś tak)" w każdym razie, nie mam pewności, że to na pewno w tym pierwszym przypadku ta Ewa Likpowska o którą mi chodzi. Bez aktu urodzenia jego czy jakiegkolwiek jego z braci nie mogę stwierdzić "który" Mateusz Przybysz był ojcem, na dodatek nie ma też nigdzie z tego co szukała aktu małżeństwa Mateusza i Ewy. Ogólnie bardzo cierpię nad tą sprawą
Pozdrawiam, Kamila
- marzanna62

[quote="hagi26"]Dziękuję wam kochani za pomoc - odpowiadając na wasze pytanie, ślub Łukasza i Antoniny miał miejsce w 1834 roku w Dłutowie właśnie i tam i w aktach z Działdowa znajduje się ten akt:
Sprawdzałam Dlutowo niestety sa tylko i az spisy. W akcie slubu Lukasza swiadkiem jest TEODOR pisze ze Lipka 48 letni i odczytuje tez ze jest on bratem Lukasza. Przegladajac spisy urodzen widzialm conajmniej kilka dzieci Teodora sa tez dzieci pary Mateusz i Ewa i Mateusz i Rozalia
Nazwisko Przybysz pojawia sie juz 1763 bardzo ciekawa strona sa tam urodzenia pary Bartłomiej i Agnieszka i w jednym przypadku jest zmiana nazwiska zamiast Przybysz jest chyba Przyslup.
Bardzo ciekawe sa tez zgony. Reasumujac wydaje sie ze Lukasz byl ostanim dzieckiem pary Mateusz Ewa widac to po roznicy wieku miedzy Teodorem i Lukaszem ponad 20 lat w momencie slubu Lukasza jego rodzice juz nie zyli.
Proponuje rozrysowac male drzewka wszystkich Przybyszow w tej parafii. Tam sa tylko spisy prawdopodobnie nie zachowaly sie akta i byc moze Lukasz to wcale nie Lukasz a inne imie bo na chrzcie mial 2 imiona. Takie drzewka pozwola obejrzec ogol informacji o tym rodzie i byc moze cos pokaza. Ja juz widze jakies zaleznosci. Wydaje mi sie malo prawdopodobne istnienie w jednej miejscowsci 2 Mateuszow Przybysz wiec byc moze pierwsza zona byla Rozalia a druga Ewa. Niestety slubow w tym nazwisku wcale nie widzailam tylko urodziny i zgony.
Powodzenia.
Sprawdzałam Dlutowo niestety sa tylko i az spisy. W akcie slubu Lukasza swiadkiem jest TEODOR pisze ze Lipka 48 letni i odczytuje tez ze jest on bratem Lukasza. Przegladajac spisy urodzen widzialm conajmniej kilka dzieci Teodora sa tez dzieci pary Mateusz i Ewa i Mateusz i Rozalia
Nazwisko Przybysz pojawia sie juz 1763 bardzo ciekawa strona sa tam urodzenia pary Bartłomiej i Agnieszka i w jednym przypadku jest zmiana nazwiska zamiast Przybysz jest chyba Przyslup.
Bardzo ciekawe sa tez zgony. Reasumujac wydaje sie ze Lukasz byl ostanim dzieckiem pary Mateusz Ewa widac to po roznicy wieku miedzy Teodorem i Lukaszem ponad 20 lat w momencie slubu Lukasza jego rodzice juz nie zyli.
Proponuje rozrysowac male drzewka wszystkich Przybyszow w tej parafii. Tam sa tylko spisy prawdopodobnie nie zachowaly sie akta i byc moze Lukasz to wcale nie Lukasz a inne imie bo na chrzcie mial 2 imiona. Takie drzewka pozwola obejrzec ogol informacji o tym rodzie i byc moze cos pokaza. Ja juz widze jakies zaleznosci. Wydaje mi sie malo prawdopodobne istnienie w jednej miejscowsci 2 Mateuszow Przybysz wiec byc moze pierwsza zona byla Rozalia a druga Ewa. Niestety slubow w tym nazwisku wcale nie widzailam tylko urodziny i zgony.
Powodzenia.
Marzanna
Najgorsze jest to, że było chyba dwóch Mateuszów - bo znalazłam dwa akty zgonów, w dużym odstępie czasowym, w tym, który był jako akt a nie w skorowidzu nie ma ani wzmianki o żonie ani o rodzicach, ani skąd pochodził, czy był kawalerem - już od początku to tajemnicza rodzina. Podejrzewam, że Łukasz i Tomasz Przybysz to byli bracia (W akcie zgonu Tomasza podane było, że jego rodzicami byli Mateusz i Ewa Przybysz, też rok jego urodzenia wydaje się prawdopodobny). W każdym razie, z tego co Pani mówi to byłby ten pierwszy Mateusz, tylko, że on zmarł w 1783 roku, a Łukasz urodziłby się gdzieś koło 1798 w tego co widziałam, może nawet później. Drugi Mateusz zmarł w 1809 roku:
Rozpiszę to sobie, ale tak długo jak nie znajdę jakiegokolwiek punktu zahaczenia będę mieć jedynie domysły, a nie pewność, a to w genealogii zawsze pozostawia niedosyt
Przepraszam z góry za mały spam!
EDIT: Dodatkowo przypuszczam, że Tomasz i Łukasz byli braćmi, bo nie dość, że te same imiona rodziców, to jeszcze i żona Tomasza i Łukasza była z domu Kowalik, więc mogły to być siostry.
Rozpiszę to sobie, ale tak długo jak nie znajdę jakiegokolwiek punktu zahaczenia będę mieć jedynie domysły, a nie pewność, a to w genealogii zawsze pozostawia niedosyt
EDIT: Dodatkowo przypuszczam, że Tomasz i Łukasz byli braćmi, bo nie dość, że te same imiona rodziców, to jeszcze i żona Tomasza i Łukasza była z domu Kowalik, więc mogły to być siostry.
Pozdrawiam, Kamila
Kamilo,
Tak jak pisałem wcześniej sumariusz parafii Dłutowo jak i same akty te w przeważającej mierze sprzed roku 1800 mają błędy. Trzeba sprawdzić akt chrztu Jakuba Przybysza rocznik 1801 (informacja z sumariusza) i zweryfikować czy jest to Twój Łukasz. Według mnie na tak - błąd w samym imieniu to jest drobiazg.
Ale podpowiem, co doda smaczku Twoim poszukiwaniom, że znajdziesz także Łukasza Sobotkę rocznik 1798 syna .... Mateusza i Ewy - i ten trop też musisz zweryfikować
W aspekcie braku wpisu o rodzicach z aktu zgonu Łukasza przez księdza w Sarnowie to faktycznie skłaniam się do wypowiedzi Marzanny w tej kwestii.
Prześledź na chłodno dane, które są w dostępnym on-line sumariuszu i dostępnych aktach od roku 1808, ale bez weryfikacji aktów w AD Płock bądź mikrofilmów od Mormonów, się nie obejdzie. Stwórz kilka hipotez roboczych i obalaj je lub potwierdzaj do skutku. Parafia Dłutowo nieraz wyprowadziła nie tylko osoby rozpoczynające swą przygodę z genealogią ale i zawodowców również
Pozdrawiam
Janek
Tak jak pisałem wcześniej sumariusz parafii Dłutowo jak i same akty te w przeważającej mierze sprzed roku 1800 mają błędy. Trzeba sprawdzić akt chrztu Jakuba Przybysza rocznik 1801 (informacja z sumariusza) i zweryfikować czy jest to Twój Łukasz. Według mnie na tak - błąd w samym imieniu to jest drobiazg.
Ale podpowiem, co doda smaczku Twoim poszukiwaniom, że znajdziesz także Łukasza Sobotkę rocznik 1798 syna .... Mateusza i Ewy - i ten trop też musisz zweryfikować
W aspekcie braku wpisu o rodzicach z aktu zgonu Łukasza przez księdza w Sarnowie to faktycznie skłaniam się do wypowiedzi Marzanny w tej kwestii.
Prześledź na chłodno dane, które są w dostępnym on-line sumariuszu i dostępnych aktach od roku 1808, ale bez weryfikacji aktów w AD Płock bądź mikrofilmów od Mormonów, się nie obejdzie. Stwórz kilka hipotez roboczych i obalaj je lub potwierdzaj do skutku. Parafia Dłutowo nieraz wyprowadziła nie tylko osoby rozpoczynające swą przygodę z genealogią ale i zawodowców również
Pozdrawiam
Janek
Dziękuję Ci za te rady, bo dodają nowe możliwości do moich poszukiwań
Największym moim bólem jest to, że to co jest w seminariuszach nie pokrywa mi sie w ogóle z aktami na familysearch. Nie znalazlam ani jednego aktu, który powinien tam się znajdować, jest luka od roku 1799 do 1805 - dramat. Chyba po prostu muszę napisać do samej parafiii, chociaż nie mam z czym, bo i nie mam pewności co do własnych podejrzeń. Przeglądałam wszystko kilkakrotnie, sporządziłam notatki, jednak wystarczy mi fakt udowodnienia, że Tomasz i Łukasz byli braćmi. Oj ciężko, ciężko!
Pozdrawiam, Kamila
- marzanna62

[quote="hagi26"]Najgorsze jest to, że było chyba dwóch Mateuszów
Rozpisalam male drzewka przesledzilam zgony i urodzenia ze spisow:
Masz nastepujace pary:
Walenty zg Walentego 11.07.1766 Katarzyna:
dzieci
Malgorzata ur 17.07.1737
Mateusz ur 14.09.1739 zg 9.08.1783 to ten akt o ktorym pisalas
Marcin ur 28.01.1748
Franciszek ur 11.10.1750
Teodor Jadwiga
dzieci
Zofia ur. 19.05.1786
Szymon ur 28.10.1788 zg 12.08.1789 lub 19.07.1791 (sa 2 zgony)
Marianna ur 3.04.1791
Katarzyna ur 23.02.1794 zg 5.11.1794
Maciej Jadwiga zg Jadwigi 10.06.1778 (w połogu)
dzieci Antoni ur 8.06.1778
Jest jeszcze para pisana Przybysiak
Bartłomiej (zg Bartłomieja Przybysz 1.10.1773) Agnieszka
dzieci
Maciej ur 28.08.1763
Barbara ur 16.09.1765
Ewa ur 27.12.1767 (zgon Ewy Przybysz rodzice NN 27.09.1775)
Marianna ur 26.05.1771 (zgon Marianny Przybysz rodzice NN
15.02.1775)
Pary z Mateuszem
Mateusz Rozalia
dzieci
Tomasz ur. 27.12.1779
Marianna ur 3.02.1782
Mateusz ur 10.01.1784
Mateusz Marianna
dzieci
Rozalia ur 6.04.1790
Mateusz Ewa
dzieci
Tomasz ur 16.12.1792
Grzegorz ur 10.03.1796 zg3.03.1801
Jakób ur 18.07.1801
Marianna ur. 18.04.1804
Antoni ur 23.09.1806
Przesledzilam urodzenia jak widac od 1739 i nie ma urodzin Mateusza poza tym z 1739 ktory umiera w 1783.
Z tego co widze drugi Mateusz ma 3 zony Rozalię potem Marianne (choc to moze byc bład zapisu) i potem Ewe
Wyglada ze nazwisko wystepowalo wczesniej jako Przybysiak
slub 7.02.1736 Walenty Przybysiak z Katarzyną Pawlówną (to para ktora jest przeze mnie wymieniona wyzej pierwsze dziecko pary 1737)
slub 1758 Bartłomiej Przybysiak z Agnieszką Lemanowna te pare tez wymienilam wczesniej pierwsze dziecko 1763 (moglam przeoczyc wczesniejsze dzieci)
To wszystkie sluby 1734- 1782
W slubach 1782-1808 jest jeszcze
14.11.1784 Przybysiak Grzegorz z Marianna Mankówną
(10.01.1784 rodzi sie Mateusz dziecko Mateusza z Rozalia) wiec jesli to ten sam Mateusz mogl po smierci Rozalii w tym samym roku sie ozenic.
Jezeli moja teza jest sluszna ze Mateusz zenil sie 3 razy powinien byc zgon Rozalii po 1784 niestety go nie widze.
Ten zgon z 1809 to zgon Mateusza ojca Lukasza. Łukasz moim zdaniem to nie Łukasz ale Tomasz urodzony 1792 (byl tez drugi Tomasz urodzony 1779 syn Mateusza i Rozalii) lub Jakob ur. 1801. Jezeli Lukasz to Tomasz to by tlumaczylo jak rozrozniali synow o tym samym imieniu starszy byl Tomaszem a mlodszego nazywali Lukasz.
Wydaje mi sie ze sporo sie wyjasnilo dzieki malym drzewkom. Moim zdaniem kluczem sa zgony.
Rozpisalam male drzewka przesledzilam zgony i urodzenia ze spisow:
Masz nastepujace pary:
Walenty zg Walentego 11.07.1766 Katarzyna:
dzieci
Malgorzata ur 17.07.1737
Mateusz ur 14.09.1739 zg 9.08.1783 to ten akt o ktorym pisalas
Marcin ur 28.01.1748
Franciszek ur 11.10.1750
Teodor Jadwiga
dzieci
Zofia ur. 19.05.1786
Szymon ur 28.10.1788 zg 12.08.1789 lub 19.07.1791 (sa 2 zgony)
Marianna ur 3.04.1791
Katarzyna ur 23.02.1794 zg 5.11.1794
Maciej Jadwiga zg Jadwigi 10.06.1778 (w połogu)
dzieci Antoni ur 8.06.1778
Jest jeszcze para pisana Przybysiak
Bartłomiej (zg Bartłomieja Przybysz 1.10.1773) Agnieszka
dzieci
Maciej ur 28.08.1763
Barbara ur 16.09.1765
Ewa ur 27.12.1767 (zgon Ewy Przybysz rodzice NN 27.09.1775)
Marianna ur 26.05.1771 (zgon Marianny Przybysz rodzice NN
15.02.1775)
Pary z Mateuszem
Mateusz Rozalia
dzieci
Tomasz ur. 27.12.1779
Marianna ur 3.02.1782
Mateusz ur 10.01.1784
Mateusz Marianna
dzieci
Rozalia ur 6.04.1790
Mateusz Ewa
dzieci
Tomasz ur 16.12.1792
Grzegorz ur 10.03.1796 zg3.03.1801
Jakób ur 18.07.1801
Marianna ur. 18.04.1804
Antoni ur 23.09.1806
Przesledzilam urodzenia jak widac od 1739 i nie ma urodzin Mateusza poza tym z 1739 ktory umiera w 1783.
Z tego co widze drugi Mateusz ma 3 zony Rozalię potem Marianne (choc to moze byc bład zapisu) i potem Ewe
Wyglada ze nazwisko wystepowalo wczesniej jako Przybysiak
slub 7.02.1736 Walenty Przybysiak z Katarzyną Pawlówną (to para ktora jest przeze mnie wymieniona wyzej pierwsze dziecko pary 1737)
slub 1758 Bartłomiej Przybysiak z Agnieszką Lemanowna te pare tez wymienilam wczesniej pierwsze dziecko 1763 (moglam przeoczyc wczesniejsze dzieci)
To wszystkie sluby 1734- 1782
W slubach 1782-1808 jest jeszcze
14.11.1784 Przybysiak Grzegorz z Marianna Mankówną
(10.01.1784 rodzi sie Mateusz dziecko Mateusza z Rozalia) wiec jesli to ten sam Mateusz mogl po smierci Rozalii w tym samym roku sie ozenic.
Jezeli moja teza jest sluszna ze Mateusz zenil sie 3 razy powinien byc zgon Rozalii po 1784 niestety go nie widze.
Ten zgon z 1809 to zgon Mateusza ojca Lukasza. Łukasz moim zdaniem to nie Łukasz ale Tomasz urodzony 1792 (byl tez drugi Tomasz urodzony 1779 syn Mateusza i Rozalii) lub Jakob ur. 1801. Jezeli Lukasz to Tomasz to by tlumaczylo jak rozrozniali synow o tym samym imieniu starszy byl Tomaszem a mlodszego nazywali Lukasz.
Wydaje mi sie ze sporo sie wyjasnilo dzieki malym drzewkom. Moim zdaniem kluczem sa zgony.
Marzanna