Guziak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Chakmach

Sympatyk

Post autor: Chakmach »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:to jak "
- jeszcze raz chciałbym pojechać na Malediwy
- o a już byłeś?
- nie, już raz chciałem"

tj "był wszędzie, poza KL Auschwitz, i przeżył" co też z przymrużeniem oka te "wszystkie":)
Proszę odśwież stronę, poprawiłem się zanim opublikowałeś odpowidź :-) .

Na początku poszukiwań miałem tylko ustne oświadczenie "wszystkie"(tak mówili) prócz Oświęcimia, ale historia mówiła, że siedział z Kolbem, jego własna z jego ust, a Kolbe siedział w Oświęcimiu-no to kolejny problem. Potem się okazało że siedział w trzech obozach, ale pomiędzy pierwszym a kolejnymi dwoma jest duża przerwa...

Pozdr.
Daniel
Chakmach

Sympatyk

Re: Guziak

Grazyna_Gabi pisze:
Chakmach pisze:"

"Przeżył wszystkie obozy koncentracyjne z wyjątkiem Oświęcimia, ..."

A to co?

Grazyna
Grażynko, napisałem, że masz rację. Odczytałaś mojego posta zanim kilkanaście sekund później napisałem poprawkę. Mimo to przepraszam za zamieszanie.

Czy możesz mi powiedzięć skąd masz drugą potencjalną datę narodzin mojego dziadka i tą, że mieszkał w Warszawie? Proszę.

Pozdrawiam serdecznie
Daniel
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 12 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Daniel,
Ty nie podajesz faktow, krecisz - zalacz tutaj akt zgonu Maksymiliana, a potem Jana, ktory ponoc zostal zastrzelony.
Nikt tego za Ciebie nie zrobi bo one sa jeszcze w USC.

Maksymilian byl w Dachau i takie dane sa o nim z tego KZ:
(jest nawet ulica i nr. domu)
http://stevemorse.org/dachau/details.ph ... =2&image=7

Pozdrawiam
Grazyna
Chakmach

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze:Daniel,
Ty nie podajesz faktow, krecisz - zalacz tutaj akt zgonu Maksymiliana, a potem Jana, ktory ponoc zostal zastrzelony.
Nikt tego za Ciebie nie zrobi bo one sa jeszcze w USC.

Maksymilian byl w Dachau i takie dane sa o nim z tego KZ:
(jest nawet ulica i nr. domu)

Pozdrawiam
Grazyna
Droga Grażyno. Po pierwsze pisząc, że Maksymilian "przeżył wszystkie obozy oprócz Oświęcimia" miało oznaczać, że przebył je, czyli był w nich , poza Oświęcimem. Czy zrobiłem zamieszanie tym zwrotem, tak, wydaje się, że zrobiłem, był on nieostry. Jaki był tego powód? A no cytowałem rodzinę. Tak czy inaczej pisałem zgodnie z prawdą. Poza tym do niedawna niewiedziałem jeszcze nic o tych sprawach, a o byciu specjalistą genealogiem nie ma mowy. Dlatego wybacz, że czasem trafią się tu desperaci tacy jak ja, których trzeba naprostować, i za to dziękuję serdecznie.

Pozatym podaję "fakty" takie jakie mam, czyli rodzinne opowieści, niestety. Nie mam tak błogosławionych umiejętności w szukaniu ludzi jak ty, a chciałbym. Uczę się dopiero.

Grażyno, nie mam aktu zgonu Jana Guziaka, jedynie ten dokument mariawicki, to wszystko. Napisałem z prośbą o wydanie takiego aktu, ale zobaczymy czy przyślą. Nie mam pojęcia jak w moim wypadku przebiegnie procedura.

Na straty. pl znalazłem jego brata Eugeniusza. Oboje zostali zatrzymani w Łodzi w 1940 i wypuszczeni w 1941, z tym, że Max trafia jeszcze potem w 1944 do Gross-Rosen i Mauthausen, a Eugenusz już nie.

Mam ksiażeczkę ZBOWID dziadka i tam jest data jego urodzin 3-05-1919, ale zaskoczyło mnie, że podałaś, że mógł się urodzić jeszcze w innym czasie.

Całe zamieszanie wynika też z tego, że opowieści rodzinne nie nakładają się na niektóre fakty tak jakbym tego oczekiwał, sama Franciszka, moja prababcia mówiła, że jest Żydówką, ale jakoś nazwisko Schmidt chyba jej pomogło w papierach, zę nie zabrali jej do obozu (dlaczego? nie wiem) no i to, że miała ślub u mariawitów w 1910. Dziwnym faktem jest, że Maxa z jego bratem wypuszczają i nie wiadomo gdzie się podziewają do 1944 roku.

Pozdrawiam
Daniel

Ps. dziękuję za cierpliwość
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Fakt Eugeniusz byl tez w Dachau, nizej wyciag z KZ Dachau.
Zawsze nalezy zaczynac od aktow i krok po kroku cofamy sie w przeszlosc.
Maksymiliana akt urodzenia zapewne tez jest w archiwum.
W sieci nie mamy wszystkiego wiec trzeba troche sie potrudzic i wybrac do archiwum.
Moze mieszkasz w Lodzi lub w okolicy wiec masz na miejscu wszystko.

Pozdrawiam
Grazyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jest ślub z 1910, to pewnie (aneks) jest info o chrzcie (Franciszki). Czyli wyjście na wyznanie rodziców w XIX wieku
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Chakmach

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Jest ślub z 1910, to pewnie (aneks) jest info o chrzcie (Franciszki). Czyli wyjście na wyznanie rodziców w XIX wieku
Czy mógłby mi ktoś pomóc dowiedzieć się o mojej rodzinie od strony dziadka żony? Nikt z rodziny nie chce mi nic powiedzieć, lub mało wiedzą. A ja naprawdę chcę poznać moja rodzinę. Proszę o pomoc. O jakiekolwiek wiadomości.

Z tego co wiem to urodziłą się 12 czerwca 1925 roku i miała na imię Zenona (Zenia) Brewińska. Z tego co wiem tylko moja mama Ola była z tego związku urodzona w Łodzi w 1949, a reszta jej rodzeństwa kolejne trzy siostry w Połczynie Zdrój. Ponoć mój dziadek Maksymilian Guziak mąż Zenony przeprowadził się z nią z Lodzi do Połczyna gdy Ola miałą 2 latka, czyli ok. 1951 roku. Ich grób jest właśnie tam. Nic więcej o niej nie wiem. Nawet gdzie wzieli ślub.

Pozdrawiam serdecznie
Daniel
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

W zasadzie to my nie dowiadujemy się 'czegoś; a zainteresowanym genealogią służymy pomocą poprzez przekazanie doświadczeń/wiedzy jak się dowiedzieć
I nie jest to proste jak widać:) Co z tym ślubem z 1910? i aneksami do niego?
Chakmach

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:W zasadzie to my nie dowiadujemy się 'czegoś; a zainteresowanym genealogią służymy pomocą poprzez przekazanie doświadczeń/wiedzy jak się dowiedzieć
I nie jest to proste jak widać:) Co z tym ślubem z 1910? i aneksami do niego?
Dziękuję za taką serdeczną odpowiedź :-) . A co do ślubu, no to jest on zapisany w kościele mariawitów, jest tego nawet sporządzona elektroniczna kopia (skan)-ale to pewnie już wiesz. Ale aneksy? Nie mam pojęcia. Czy mógłbyś mi amatorowi sformułować to inaczej o co pytasz lub co miałbym poszukać i gdzie?

Serdecznie pozdrawiam
Daniel
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

daj link do aktu małżeństwa z informacją gdzie jest kopia
na razie to wszystko palcem na wodzie
oparcia w dokumentach potrzeba - bez lekceważenia tradycji ustnej, przekazów i odczuć, ale warto to zakotwiczyć w papierach
my możemy pomóc w interpretacji zapisu, powiedzieć co byśmy dalej robili, co naszym zdaniem wynika
ale z konkretów
i pomóc nie zastąpić

oczywiście to nie jest jedyna droga, jeśli chcesz wyniku nie uczestnictwa, to jest sporo firm, które się tym zajmuje
Chakmach

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:daj link do aktu małżeństwa z informacją gdzie jest kopia
na razie to wszystko palcem na wodzie
oparcia w dokumentach potrzeba - bez lekceważenia tradycji ustnej, przekazów i odczuć, ale warto to zakotwiczyć w papierach
my możemy pomóc w interpretacji zapisu, powiedzieć co byśmy dalej robili, co naszym zdaniem wynika
ale z konkretów
i pomóc nie zastąpić

oczywiście to nie jest jedyna droga, jeśli chcesz wyniku nie uczestnictwa, to jest sporo firm, które się tym zajmuje
akt 30: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0

Pozdr.
Daniel
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Daniel, w sprawie Zenobi nie mozemy pomoc gdyz nie znamy imion jej rodzicow, musisz postarac sie o jej akt zgonu.
Poniewaz zmarla w Połczynie Zdrój wiec musisz zwrocic sie z prosba do USC w tej miejscowosci o wydanie
aktu zgonu.

Zalaczam jeszcze akt malzenstwa Pauliny Szmidt c. Augusta i Teresy Duchnikowskiej, lat 19,
urodzonej w Turku.
Skanow metryk z Turka z tego okresu online brak wiec jesli chcesz zdobyc jej akt urodzenia musisz poczynic starania w AP w Koninie.
akt 215/1890
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 117&y=1234

Pozdrawiam
Grazyna
Chakmach

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze:Daniel, w sprawie Zenobi nie mozemy pomoc gdyz nie znamy imion jej rodzicow, musisz postarac sie o jej akt zgonu.
Poniewaz zmarla w Połczynie Zdrój wiec musisz zwrocic sie z prosba do USC w tej miejscowosci o wydanie
aktu zgonu.

Zalaczam jeszcze akt malzenstwa Pauliny Szmidt c. Augusta i Teresy Duchnikowskiej, lat 19,
urodzonej w Turku.
Skanow metryk z Turka z tego okresu online brak wiec jesli chcesz zdobyc jej akt urodzenia musisz poczynic starania w AP w Koninie.
akt 215/1890
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 117&y=1234

Pozdrawiam
Grazyna
Dziękuję serdecznie, Zenona Brewińska urodziła się 12.VI.1925 a jej akt zgonu będę miał wkrótce, rodzina powiedziała, że gdzieś ma.

Pozdrawiam
Daniel
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Jesli urodzila sie w 1925 r. to jej aktu urodzenia w sieci tez nie znajdziemy, musisz pamietac, ze obowiazuje
ochrona danych i jej akt moze pojawic sie w sieci i w archiwum dopiero w roku 2025, czyli 100 lat od urodzenia.
Tak wiec akt bedzie jeszcze w USC w Lodzi jesli tam sie urodzila.

Grazyna
Chakmach

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze:Jesli urodzila sie w 1925 r. to jej aktu urodzenia w sieci tez nie znajdziemy, musisz pamietac, ze obowiazuje
ochrona danych i jej akt moze pojawic sie w sieci i w archiwum dopiero w roku 2025, czyli 100 lat od urodzenia.
Tak wiec akt bedzie jeszcze w USC w Lodzi jesli tam sie urodzila.

Grazyna
Droga Grażynko, udało mi się uzyskać akta zgonu mojej babci. Zenona Brewińska, żona mojego dziadka ur. 12-06-1925 w Łodzi, zm. 24-09-1993, Połczyn Zdrój.
Imiona rodziców: Henryk Brewiński, Stanisława Sokołowska

Czy dałabyś radę przy użyciu tych informacji cokolwiek wykopać na temat jej rodziców? Lub jakoś mnie nakierować?

Z góry serdecznie dziękuję
Daniel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”