Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Jaki to mundur

Post autor: janus_daniel »

http://i.picasion.com/resize82/6c7a892b ... b5c2f5.jpg
Szukałem w szerokiej Polsce ludzi, którzy wiedzą dużo na temat mundurów Niestety z niepewnymi wskazówkami że to może by mundur ułana krechowieckiego zostałem do dzisiaj. Szukałem także w spisach żołnierzy WP. Bez rezultatu.
Zdjecie nakrył diabeł ogonem. Przegrzebałem cały dom mój i rodziny i go nie mam Szczęście, że zrobiłem skan i tylko nim dysponuję. Gdyby uważnie popatrzeć jest tam pieczęć odciśnięta? zakładu fotograficznego. Ktoś sugerował, że może to być zakład w Wilnie.
Dziękuje za zainteresowanie. Może ta droga dowiem się cokolwiek o losach stryja z okresu międzywojennego.

* Moderacja Proszę nie tworzyć nowych tematów jeśli podobny już istnieje. Ten zostanie przeniesiony (JarekK)
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Podwiązka Bolesław

Post autor: Krystyna.waw »

janus_daniel pisze: Szukałem w szerokiej Polsce ludzi, którzy wiedzą dużo na temat mundurów Niestety z niepewnymi wskazówkami że to może by mundur ułana krechowieckiego zostałem do dzisiaj
Na tym forum jest wątek tylko o mundurach
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-13583.phtml
Wysokiej klasy fachowcy tam pomagają. Pytałeś tam?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Tomek6280

Sympatyk

Podwiązka Bolesław

Post autor: Tomek6280 »

Witam serdecznie
Uprzejmie proszę o rozszyfrowanie munduru :
http://www.fotosik.pl/zdjecie/504e1545e7788f5a
Zdjecie z marzec 1944.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Post autor: Szuwar »

Witam

Na fotografii uczniowie / praktykanci

w Warsztatach Wagonowych "Ostbahn" (OAW)

Pozdrawiam
Andrzej
Tomek6280

Sympatyk

Post autor: Tomek6280 »

Bardzo dziekuje Andrzeju !

Jestem zdziwiony ze takie Warsztaty istnialy podczas Wojny.
Jak byli zatrudnieni uczniowi ? ile mieli lat ?
Kto prowadzil warsztaty ? Polacy ? Niemcy ?

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

co to za mundury?

Post autor: Orlik_Ala »

w archiwum rodzinnym zachowała się taka fotografia:

<a href=https://zapodaj.net/7373a8127012d.jpg.html>Orlikowie3 (1).jpg</a>

Dla mnie zagadka, może ktoś coś rozszyfruje?

* Moderacja Proszę nie tworzyć nowych tematów jeśli podobny już istnieje - ten zostanie przeniesiony (JarekK)
Pozdrawiam, Ala
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witajcie,

Ciekawa sprawa, nie wiem czy zauważyliście, ale zdjęcie Daniela i Ali zostało wykonane w tym samym zakładzie fotograficznym (Ten sam tłok na zdjęciu) i w tym samy czasie !!.

O zdjęciu Daniela powiem tyle, Mundur wz. 19. rogatywka również wz. 19. Wysokie buty kawaleryjskie. I oczywiście proporczyk jednostek kawalerii na kołnierzu. Z barwami odpowiadającymi tylko barwom 1 Pułku Ułanów KRECHOWIECKICH. Spodnie ciemnogranatowe takie jak posiadał ten pułk. Otok na rogatywce również w ciemnych barwach, najpewniej amarantowy. Zdjęcie wykonane na przełomie lat 1919 - 1921.

Zdjęcie Ali, Ułani 1 Pułku Ułanów Krechowieckich, wyraźnie widoczne proporczyki. Rogatywki wz. 19, również i maciejówki, Płaszcze wyglądają bardziej na pochodzące z demobilu pruskiej armii. Szabla kawaleryjska wz. 17. Prócz siedzącego po lewej stronie żołnierza (który ma stopień Starszy Ułan), wszyscy to Ułani (Szeregowcy). Wężyki na kołnierzach "mało" wojskowe. Taka różnorodność umundurowania to muszą być lata 1919 - 1921.

Inny Pułk Ułanów jak też inna formacja kawaleryjska II RP tutaj nie odpowiada tylko "Krechowiacy".

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Post autor: janus_daniel »

Obrazek
Gratuluję spostrzegawczości. To jest ten sam zakład. Nie tylko znać po tłoczonym znaku firmowym ale również po stoliku i ramie obrazu na ścianie!!!
Problem jest tylko z datą, którą proponujesz 1920-21 Bolesław urodzony w 1904 roku miałby 16 - 17 lat a to trochę za mało na ułana. I zresztą na zdjęciu jakby nie patrzeć nie, to dojrzały młodzieniec!
Gratuluję jeszcze raz! Może da się ten wątek "pociągnąć"?
Nie potrafiłem inaczej zestawić fotografii.
Pozdrawiam j_d
doyen

Sympatyk

Re: co to za wojsko, skąd ...?

Post autor: doyen »

Czy ktoś byłby w stanie zidentyfikować co to za formacja?

https://www.dropbox.com/s/av13wbs5ded14 ... 9.jpg?dl=0

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Witam

Zacznę od tego że nie jest to fotografia tylko rodzaj portretu namalowanego na podstawie fotografii , tańsza alternatywa tradycyjnych portretów tak zwane ,,Monidło,,

Proszę zwrócić uwagę na nieudolnie domalowany wężyk na kołnierzu munduru

Cyferki na pagonie też moim /skromnym/ zdaniem domalowane

Ja nie podjął bym się ostatecznej identyfikacji formacji

Pozdrawiam
Andrzej
doyen

Sympatyk

Szuwar pisze:Witam

Zacznę od tego że nie jest to fotografia tylko rodzaj portretu namalowanego na podstawie fotografii , tańsza alternatywa tradycyjnych portretów tak zwane ,,Monidło,,

Proszę zwrócić uwagę na nieudolnie domalowany wężyk na kołnierzu munduru

Cyferki na pagonie też moim /skromnym/ zdaniem domalowane

Ja nie podjął bym się ostatecznej identyfikacji formacji

Pozdrawiam
Mam oryginał tego zdjęcia i nie wygląda to na malunek. Według mnie te "zaprawki" to bardziej jest nieudolna rekonstrukcja uszkodzenia emulsji na szkle lub kliszy.
Próbuję powiązać tę osobę z następującymi danymi: "strzelec 3 p.p., Stalag XII-B, nr jeńca 6511, informacja z 10.12.1940r., dn.1.09.1941 Stalag XII-F"

Łukasz
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Witam

Może najpierw odpowiem na dane które Pan podał

Strzelec/szeregowy/ 3 Pułku Piechoty

piszę Pan ,,Mam oryginał tego zdjęcia i nie wygląda to na malunek. Według mnie te "zaprawki" to bardziej jest nieudolna rekonstrukcja uszkodzenia emulsji na szkle lub kliszy. ,,

Proszę zwrócić uwagę na jeszcze jeden szczegół - pagon na którym jest cyfra 39 która oznacz numer pułku , Pan podaje 3.p.p

Ja napisałem w poprzednim poście moim skromnym zdaniem - i że ja nie podjął bym się identyfikacji formacji - może Pan wierzyć lub to co napisałem uznać za bzdurę.

Może ktoś inny udzieli Panu satysfakcjonującej odpowiedzi.

Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
Andrzej ma rację , na 100% jest to monidło- dlatego nie można mieć pewności czy odwzorowano mundur dokładnie a właściwie można mieć pewność ,że nie zrobiono tego. Widać korekty (nieprawidłowe) wężyka na kołnierzu (widocznie ta część się starła- monidła były rysowanie węglem) ; na naramienniku jest cyfra 39 ( trójka namalowana nieregulaminowo- kształt).
Co można powiedzieć?
mundur wz. 19 i rogatywka też,strzelec 39 pp
zauważ ,że 3 pp i 39 pp stacjonowały w tym samym garnizonie - Jarosławiu, może to jest jakaś wskazówka.

pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
doyen

Sympatyk

Moniko i Andrzeju dziękuję bardzo za pomoc!

Pozdrawiam,
Łukasz
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Daniel, ponawiam Twoją identyfikację zdjęcia o dane które podałeś. Co prawda mundur wygląda na dosyć regulaminowy, czyli nie odpowiada to "zbieraninie" z at 1919 - 1921. Ponadto Twoje dane o urodzeniu całkowicie tą tezę wykluczają. Trochę zasugerowałem się zdjęciem koleżanki, i nie przyjrzałem się dokładnie rogatywce, to wz. 27 nie wz. 19. co trochę odsuwa nam czas wykonania jeżeli nie na rok 1927, to na kolejne lata. Ale z pewnością przed 1935 rokiem. Zakład fotograficzny również nie zaprzestawał tak szybko swojej działalności, dlatego odstęp czasowy jest jak najbardziej prawdopodobny :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”