Archiwum PKP- Lwów

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

arnaw7

Sympatyk

Archiwum PKP- Lwów

Post autor: arnaw7 »

Witam,

Jestem po rozmowie z pracownikiem Archiwum PKP w Sosnowcu, niestety archiwum to nie posiada dokumentów dotyczących interesującej mnie osoby, jednakże Pani poinformowała mnie, iż od jednego z petentów usłyszała coś o archiwum we Lwowie. Czy ktoś z Was może mi coś podpowiedzieć w tym zakresie?

Pozdrawiam,

Filip Stradomski
loreii

Sympatyk

Re: Archiwum PKP- Lwów

Post autor: loreii »

arnaw7 pisze:Witam,

Jestem po rozmowie z pracownikiem Archiwum PKP w Sosnowcu, niestety archiwum to nie posiada dokumentów dotyczących interesującej mnie osoby, jednakże Pani poinformowała mnie, iż od jednego z petentów usłyszała coś o archiwum we Lwowie. Czy ktoś z Was może mi coś podpowiedzieć w tym zakresie?

Pozdrawiam,

Filip Stradomski
Sprawdz na tej stronie http://kolejarze-online.pl/wyszukiwarka/.
Jeśli nie znajdziesz to skontaktuj się z właścicielem strony(dużo jeździ po archiwach i można poprosić o sprawdzenie informacji).
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
BarbaraS

Sympatyk

Post autor: BarbaraS »

W Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym we Lwowie znajdują się dokumenty Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych, m. Lwów 1844-1942 r. Fond 248
Skorzystałam z pomocy pracowników portalu www.pamiecbliskich ( za niewielką stosunkowo opłatą) i otrzymałam interesujące mnie materiały.
Na ich stronie pełny opis zasobu http://pamiecbliskich.com/index.php/pl/ ... -1844-1942
Pozdrawiam Barbara
Awatar użytkownika
jerzy2

Sympatyk

Post autor: jerzy2 »

Piękne podziękowania. Sprawiłaś tą wiadomością wielkie zmiany w linii moich poszukiwań.
arnaw7

Sympatyk

Post autor: arnaw7 »

Witam, w poprzednim poście nie uściśliłem, idzie i o osobę pracującą w roku 1946 w Kostrzynie nad Odrą, dziwi mnie zatem dlaczego polecono mi archiwum we Lwowie?
Pozdrawiam,
Filip
kordula

Post autor: kordula »

arnaw7 pisze:Witam, w poprzednim poście nie uściśliłem, idzie i o osobę pracującą w roku 1946 w Kostrzynie nad Odrą, dziwi mnie zatem dlaczego polecono mi archiwum we Lwowie?
Pozdrawiam,
Filip
Filip, być może udzielono Ci odpowiedzi w ciemno? W linku BarbaryS są inwentarze akt PKP w archiwum lwowskim - łatwo sprawdzić, czy jest szansa odnalezienia danych akt.

Ostatnio PKP przekazało część swojego archiwum do Archiwum Narodowego w Krakowie. Odesłano mnie do II Oddziału na Grodzkiej 52 - tel. 12 422 19 75. Do grudnia 2016 mają do końca opracować zbiory (lista alfabetyczna). Spróbuj tam, może dalej pokierują. Ja telefonicznie dostałam od razu nr sygnatury z informacją, że dokumenty są w oddziale w Spytkowicach. Zaznaczam, że dotyczyło do pracownika kolei z okręgu lwowskiego (którego dokumenty są też we Lwowie).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”