Notariusz dla Kręćkowa/Kurowa/Sierpca?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sochers

Sympatyk
Adept

Post autor: Sochers »

Witajcie,

Mam pytanie - dowiedziałem się, że moja rodzina przed 1912 rokiem kupiła w miejscowości Kręckowo, gm. Kurowo, pow. Sierpc ziemię. Sprawa bardzo świeża, więc staram się zbadać głębiej.

Nie wiem kiedy dokładnie, ale raczej na pewno przed 1912. Więc chciałbym wyszukać np. akt notarialny. Czy natknął się ktoś może na spis notariuszy z Mazowieckiego z tamtego okresu?

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Notariuszy szuka się w ogólnodostępnej bazie SEZAM i ZOSIA. - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1
Sochers pisze: Nie wiem kiedy dokładnie, ale raczej na pewno przed 1912. Więc chciałbym wyszukać np. akt notarialny. Czy natknął się ktoś może na spis notariuszy z Mazowieckiego z tamtego okresu?
takie określenie jest zbyt ogólne. Popatrz, ile w bazie jest archiwów z tego terenu, wybierz najbliższe i takie w którym był notariusz w tym okresie.
____
Krystyna
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Musisz prześledzić podział administracyjny i okręgi sądowe w guberniach (na Wikipedii jest to ładnie opisane).
W guberni płockiej na szczęście zmian administracyjnych nie było aż tak dużo.
Sama kiedyś robiłam śledztwo, tylko interesował mnie troszeczkę inny okres i miejscowość: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=19574
Sprawdź najpierw do jakiego powiatu należała miejscowość, której szukasz w 1912 r.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Beksa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Beksa »

W Sierpcu był na pewno notariusz Wacław Gurbski, w mojej rodzinie spisano u niego umowę przedślubną bodaj w 1910 r. Może ten tekst pomoże: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... rA&cad=rja
Beksa, Brdak, Dobies(z), Manista, Potorski, Prątnicki (Północne Mazowsze z przyległościami).
Szukam aktu ślubu: Jan Olszewski + Paulina Kaczyńska i aktu ur. ich córki Anastazji Olszewskiej ok. 1881 r.
Pozdrawiam - Asia
Sochers

Sympatyk
Adept

Post autor: Sochers »

Dzięki, Asia podała na tacy (nie ukrywam, że na taką odpowiedź miałem nadzieję ;) ), ale i sposoby dotarcia do niej są bardzo przydatne, więc zapisuję na przyszłość, dziękuję Wam za zaangażowanie,

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”