W całym internecie nie znalazłam wyjaśnienia tego określenia, natomiast internetowy słownik staropolski nie dysponuje hasłem "z niegdy", a samo "niegdy" tłumaczy jako "niekiedy, czasem".
Co znaczy określenie "z niegdy"...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
czerniakowianka

- Kontakt:
Pytanie może głupie...
Zapewne w trakcie poszukiwań spotkaliście się z określeniem "z niegdy". Np. mowa o osobie urodzonej "z niegdy Jana takiego a takiego i żyjącej Teresy takiej a takiej". To "żyjącej" wskazuje tutaj, że "z niegdy" oznacza osobę zmarłą... czy mam rację
W całym internecie nie znalazłam wyjaśnienia tego określenia, natomiast internetowy słownik staropolski nie dysponuje hasłem "z niegdy", a samo "niegdy" tłumaczy jako "niekiedy, czasem".
Określenie "z niegdy"...
Tak właśnie! "Niegdy" znaczy złarły/a, w aktach łacińskich to samo wyrażało słowo "olim" - po rrosyjsku изъ покойного (-ой)
Marek
Marek
-
czerniakowianka

- Kontakt:
Określenie "z niegdy"...
Bardzo dziękuję za odpowiedź - mam nadzieję że ta informacja przyda się również innym poszukiwaczom 
Córka Bożeny, wnuczka Jana, prawnuczka Franciszka, praprawnuczka Jana, prapraprawnuczka Franciszka, praprapraprawnuczka Daniela - Szczeblewskich z Warszawy. [Szczeblewscy, Lawendowscy, Kuczyńscy, Gumowscy, Latosińscy/Latoszyńscy - z Warszawy]
Określenie "z niegdy"...
a u Brucknera niegdy jest tym samym, co niegdyś.
To by się trzymało kupy.
Osoba urodzona z niegdyś Jana takiego, a takiego i tak dalej...
To by się trzymało kupy.
Osoba urodzona z niegdyś Jana takiego, a takiego i tak dalej...
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Określenie "z niegdy"...
Maciej Malinowski, mistrz polskiej ortografii (z 1990 roku), z zawodu dziennikarz, w artykule Co znaczy onegdaj, w cyklu „Kiedyś, dawno temu…”, wyjaśnia: niegdy czyli niegdyś.
W podanym przez Ciebie, Czerniakowianko, kontekście, odczytałabym zapis tak jak Ty, iż osoba, o której mowa, urodzona jest z nie żyjącego już Jana i Teresy, która przeciwnie niż Jan, w chwili spisywania dokumentu cieszy się życiem.
Jeżeli jest to akt urodzenia, może spisujący chciał podkreślić, iż dziecko jest pogrobowcem (łac. posthumus), czyli dzieckiem urodzonym po śmierci ojca?
A przy okazji polecam lekturę artykułu, naprawdę interesujący.
Łączę pozdrowienia –
Virg@
W podanym przez Ciebie, Czerniakowianko, kontekście, odczytałabym zapis tak jak Ty, iż osoba, o której mowa, urodzona jest z nie żyjącego już Jana i Teresy, która przeciwnie niż Jan, w chwili spisywania dokumentu cieszy się życiem.
Jeżeli jest to akt urodzenia, może spisujący chciał podkreślić, iż dziecko jest pogrobowcem (łac. posthumus), czyli dzieckiem urodzonym po śmierci ojca?
A przy okazji polecam lekturę artykułu, naprawdę interesujący.
Łączę pozdrowienia –
Virg@
Re: Określenie "z niegdy"...
Dodam tylko, że podobny temat był niedawno na forum, choć w kontekście dokumentów rosyjskojęzycznych. Może komuś przyda się ten linkczerniakowianka pisze:wskazuje tutaj, że "z niegdy" oznacza osobę zmarłą... czy mam rację
Pozdrawiam,
Konrad
- Aftanas_Jerzy

Witam!konradus pisze:Dodam tylko, że podobny temat był niedawno na forum, choć w kontekście dokumentów rosyjskojęzycznych. Może komuś przyda się ten linkczerniakowianka pisze:wskazuje tutaj, że "z niegdy" oznacza osobę zmarłą... czy mam rację
Pozdrawiam,
Konrad
Ten link pokazuje rosyjskie słowo z aktu, od którego analizy zaczęto dyskusję i ona nadal trwa. Wypowiem się i ja.
W języku rosyjskim„Иногда” ma następujące znaczenia: Время от времени, в некоторых случаях; иной раз,
a „иной” znów oznacza:
1) Иной - Другой, отличающийся от этого
2) Иной - Некоторый, какой-нибудь, какой-то
I to drugie znaczenie w tym przypadku należy brać pod uwagę, a więc po polsku to : NIEJAKI, JAKIŚ. Może to i zmarły (tego się nie pisze), ale przy sporzadzaniu aktu nie było pełnej identyfikacji osoby i sporządzający napisał NIEJAKI (tak by to było współcześnie).
Odsyłam do rosyjskich słowników (Dal i inni).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- PiotrGerasch

- Kontakt:
Tak masz rację, "z niegdy", czyli mówiąc inaczej żyjącego niegdyś oznacza nic więcej ponad to, że osoba wymieniona w akcie w chwili jego spisywania już nie żyła. Nic więcej z tego zapisu wywodzić nie należy.czerniakowianka pisze:To "żyjącej" wskazuje tutaj, że "z niegdy" oznacza osobę zmarłą... czy mam rację
pozdrawiam
Piotr Gerasch
- Aftanas_Jerzy

Po dyskusji na forum jezykoznawców rosyjskich http://forum.slovopedia.com/index.phpPiotrGerasch pisze:Tak masz rację, "z niegdy", czyli mówiąc inaczej żyjącego niegdyś oznacza nic więcej ponad to, że osoba wymieniona w akcie w chwili jego spisywania już nie żyła. Nic więcej z tego zapisu wywodzić nie należy.czerniakowianka pisze:To "żyjącej" wskazuje tutaj, że "z niegdy" oznacza osobę zmarłą... czy mam rację
pozdrawiam
Piotr Gerasch
w oparciu o analogiczną sytuację z użyciem w akcie rosyjskim przysłanym przez Pana Dobrzyńskiego słowa "иногда" , potwierdza się zbieżność z polska wersją "z niegdy" i znaczy tyle samo co "niegdyś".
Choć niema potwierdzenia, że ta osoba już nie żyje, to logika podpowiada przyjąć wersję takiego "skrótu myślowego" jak w cytacie powyższym podał Piotr Gerasch. Językoznawcy mają jednak wątpliwości w tej sprawie, ale ja już nie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Olczyk_Paweł

Co znaczy "niegdy"
Witam serdecznie
W starych metrykach spotykam się ze słowem "niegdy" np. w zdaniu "Jan Kowalski syn niegdy Jacka i Rozalii..." Będę wdzięczny za informacje o tym, co ten zwrot oznacza. Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Paweł Olczyk
W starych metrykach spotykam się ze słowem "niegdy" np. w zdaniu "Jan Kowalski syn niegdy Jacka i Rozalii..." Będę wdzięczny za informacje o tym, co ten zwrot oznacza. Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Paweł Olczyk
- Brzezicka_Ilona

Co znaczy "niegdy"
Witaj Pawle na Forum
Słowo " niegdy " użyte w tym kontekście oznacza , " nieżyjącego " lub "nieżyjących". W zależności , czy dotyczy to jednego rodzica , czy obojga.
Z pewnością bardziej doświadczeni Koledzy i Koleżanki , wytłumaczą Ci to dokładniej.
Słowo " niegdy " użyte w tym kontekście oznacza , " nieżyjącego " lub "nieżyjących". W zależności , czy dotyczy to jednego rodzica , czy obojga.
Z pewnością bardziej doświadczeni Koledzy i Koleżanki , wytłumaczą Ci to dokładniej.
Pozdrawiam
Ilona
Ilona
Witaj!
Ilona ma rację. Niegdy, czyli jakby kiedyś synem był, ale już nie jest, bo rodzice nie żyją. Niegdy, czyli niegdyś w przeszłości. To samo dotyczy akt małżeństw. Jeżeli np. mąż nie żyje, to żona jest 'niegdy żoną'. W innych językach też używa się czasu przeszłego. Trochę dziwnie to wygląda, bo brzmi to trochę jakby ktoś był byłym synem albo byłą żoną. A to chodzi o to właśnie, że to syn lub żona kogoś zmarłego.
Pozdrawiam
Paweł
Ilona ma rację. Niegdy, czyli jakby kiedyś synem był, ale już nie jest, bo rodzice nie żyją. Niegdy, czyli niegdyś w przeszłości. To samo dotyczy akt małżeństw. Jeżeli np. mąż nie żyje, to żona jest 'niegdy żoną'. W innych językach też używa się czasu przeszłego. Trochę dziwnie to wygląda, bo brzmi to trochę jakby ktoś był byłym synem albo byłą żoną. A to chodzi o to właśnie, że to syn lub żona kogoś zmarłego.
Pozdrawiam
Paweł
- Olczyk_Paweł