Ślad się urywa
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
pepel_magdalena

Ślad się urywa
Witam
Urwał mi się ślad. Moja prababka Władysława Ronowicz urodziła się w Pietrzyku (par. Skrwilno) w 1885 r z małżonków Franciszki z Sobiechów i Walentego Ronowicz. Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć aktu ślubu Franciszki i Walentego (może tak być, że nie pochodzili z tej samej parafii choć wydaje mi się, że jednak tak), a nawet nie mogę znaleźć aktów zgonów Franciszki i Walentego. Tak jakby nagle wyparowali. Szukałam w sąsiednich parafiach i też nic nie widzę.
Czy jest jakiś sposób jak ich znaleźć? Szukam zazwyczaj w genetece oraz w aktach na genealogiawarchiwach.pl
Pozdrawiam
Magda
Urwał mi się ślad. Moja prababka Władysława Ronowicz urodziła się w Pietrzyku (par. Skrwilno) w 1885 r z małżonków Franciszki z Sobiechów i Walentego Ronowicz. Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć aktu ślubu Franciszki i Walentego (może tak być, że nie pochodzili z tej samej parafii choć wydaje mi się, że jednak tak), a nawet nie mogę znaleźć aktów zgonów Franciszki i Walentego. Tak jakby nagle wyparowali. Szukałam w sąsiednich parafiach i też nic nie widzę.
Czy jest jakiś sposób jak ich znaleźć? Szukam zazwyczaj w genetece oraz w aktach na genealogiawarchiwach.pl
Pozdrawiam
Magda
-
pepel_magdalena

-
Bożena_Prymus

Witaj
Nazwisko Ronowicz występuje też w parafii Świedziebnia
przeczytaj to
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 166#344166
pozdrawiam Bożena
Nazwisko Ronowicz występuje też w parafii Świedziebnia
przeczytaj to
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 166#344166
pozdrawiam Bożena
- marzanna62

Magdaleno czy posiadasz akt urodzenia prababki? Nie opieraj sie wyłacznie na akcie malzeństwa czasem zdarzały sie błedy szczególnie w panieńskim nazwisku matki. Ja w genetece nie widze kombinacji nazwiska Ronowicz z Sobiech w okresie przed 1885. Jest taka kombinacja ale odwrotnie pan młody Sobiech panna młoda Ronowicz.
Jezeli masz linka do aktu slubu prababki i jeszcze innych aktow to dolacz do postu.
Slub rodzcow Wladyslawy mogl byc w parafii matki (tak najczesciej bylo) a potem mogli zamieszkac w domu mlodego.
Wiecej danych linki wtedy mozna cos zobaczyc.
Jezeli masz linka do aktu slubu prababki i jeszcze innych aktow to dolacz do postu.
Slub rodzcow Wladyslawy mogl byc w parafii matki (tak najczesciej bylo) a potem mogli zamieszkac w domu mlodego.
Wiecej danych linki wtedy mozna cos zobaczyc.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
pepel_magdalena

W moim drzewie ogólnie bardzo bardzo często występują te dwa nazwiska z obu stron i w rożnych kombinacjach. Ale to konkretnie sprawia mi największy problem.
Tu jest akt urodzenia Władysławy( akt 153 str. 37):
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
i tłumaczenie:
153. Pietrzyk
1. Skrwilno 25.VI.1885 o 10-ej rano
2. Walenty Ronowicz, włościanin z Pietrzyka, 40 lat mający
3. Andrzej Ostrowski, 60 lat i Walenty Sobiech, 60 lat mający, włościanie z Pietrzyka
4. płci żeńskiej urodzone w Pietrzyku 24.VI.br o 1-ej po poł.
5. prawowita małż. Franciszka z Sobiechów 38 lat
6. WŁADYSŁAWA
7. Adam Przybyszewski i Marianna Ronowicz
Podejrzewam, że mój Walenty Ronowicz to będzie ten(akt 35 str.7)
ale pewności nie mam zwłaszcza, że ten urodził się w Szustku a późniejsi Franciszka i Walenty mieszkali w Szczypiorni.
Jeśli ktoś da choć cień wskazówki to będzie mistrzem!
Pozdrawiam
Magda
Tu jest akt urodzenia Władysławy( akt 153 str. 37):
i tłumaczenie:
153. Pietrzyk
1. Skrwilno 25.VI.1885 o 10-ej rano
2. Walenty Ronowicz, włościanin z Pietrzyka, 40 lat mający
3. Andrzej Ostrowski, 60 lat i Walenty Sobiech, 60 lat mający, włościanie z Pietrzyka
4. płci żeńskiej urodzone w Pietrzyku 24.VI.br o 1-ej po poł.
5. prawowita małż. Franciszka z Sobiechów 38 lat
6. WŁADYSŁAWA
7. Adam Przybyszewski i Marianna Ronowicz
Podejrzewam, że mój Walenty Ronowicz to będzie ten(akt 35 str.7)
ale pewności nie mam zwłaszcza, że ten urodził się w Szustku a późniejsi Franciszka i Walenty mieszkali w Szczypiorni.
Jeśli ktoś da choć cień wskazówki to będzie mistrzem!
Pozdrawiam
Magda
-
pepel_magdalena

- marzanna62

[quote="pepel_magdalena"]Dziękuję bardzo. Też mnie ten trop zastanawiał chociaż nie do końca zgadzają się lata, ale wiem że kilka lat w tę lub w tę było dopuszczalne.
Przewertuję raz jeszcze porządnie GWA, a jak nie to faktycznie zostanie mi już tylko wyprawa do archiwum.
Niestety ja Ci nie pomoge na moim kompie strona "genealogia w yla archiwach" wcale nie chodzi. Moim zdaniem masz za malo danych.
Czy Twoja pra byla jedynym dzieckiem Walentego i Franciszki? W genetece brak jest indeksow dla przedzialu lat 1882-1887 ale na stronie GWA skany są. Niestety czeka Cię pracowite szukanie najpierw wszystkie dzieci a potem slub. Wiekiem matki w akcie urodzenia nie sugeruj sie wcale one czesto mlodnieja przy kolejnych dzieciach jak znajdziesz slub wtedy dopiero mozesz szukac urodzen Walentego i Franciszki. To wcale nie musi byc ten Walenty i ta Franciszka bo sa przerwy w indeksach. W akcie urodzenia masz tylko imiona rodzicow i wiek najczesciej bardzo przyblizony. W akcie slubu masz rodzicow mlodych i to dopiero jest podstawa do szukania.
Przewertuję raz jeszcze porządnie GWA, a jak nie to faktycznie zostanie mi już tylko wyprawa do archiwum.
Niestety ja Ci nie pomoge na moim kompie strona "genealogia w yla archiwach" wcale nie chodzi. Moim zdaniem masz za malo danych.
Czy Twoja pra byla jedynym dzieckiem Walentego i Franciszki? W genetece brak jest indeksow dla przedzialu lat 1882-1887 ale na stronie GWA skany są. Niestety czeka Cię pracowite szukanie najpierw wszystkie dzieci a potem slub. Wiekiem matki w akcie urodzenia nie sugeruj sie wcale one czesto mlodnieja przy kolejnych dzieciach jak znajdziesz slub wtedy dopiero mozesz szukac urodzen Walentego i Franciszki. To wcale nie musi byc ten Walenty i ta Franciszka bo sa przerwy w indeksach. W akcie urodzenia masz tylko imiona rodzicow i wiek najczesciej bardzo przyblizony. W akcie slubu masz rodzicow mlodych i to dopiero jest podstawa do szukania.
Marzanna
-
pepel_magdalena