Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Berens_Jan

Sympatyk
Legenda

Indeksacja- Izbica Kujawska

Post autor: Berens_Jan »

grad pisze:Dzień dobry
Ma Pani rację część plików wcale się nie chce wczytać (w sumie za ten rok jest ich sporo). Nie będę się starał tu Pani uświadamiać z dziedziny techniki bo już raz jak się odezwałem to różni spece próbowali podważać moje rady (sami nic nie oferując). Jakiś czas temu miałem podobną sprawę, kiedy indeksowałem parafię Bytyń dla Project Poznań. Napisałem na tym forum w wątku poświęconym błędnemu działaniu GWA (w dyskusji brał też udział pracownik AP w Toruniu) i w sumie po jakimś czasie problem zniknął - skany zaczęły się wczytywać a i z przybliżaniem nie było problemu.
Z poważaniem
Indeksuję Szpetal Górny i napotykam na te same problemy.Na wysłane maile nikt nie odpowiada - wstyd.
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

No faktycznie po prostu nie da się spokojnie otwierać plików.Nieraz pokazuje się cała strona,że nie zidentyfikowano rodzaju aktu czy jakoś tak. Poza tym przy wpisywaniu indeksu nawet litery trudno wpisać. Wąski ten indeks z prawej , że trzeba wykonać czynność poszerzania, aby sprawdzić czy dobrze wpisane.Program beznadziejny, niektóre dane niepotrzebne. Jak do tej pory nie ma zmian na lepsze.Indeksowanie idzie jak krew z nosa. Każdy plik oddzielnie zgłaszam, ale ...... z różnym skutkiem. Jak można kupić tak beznadziejny program. W piątek tak się wkurzyłam, że napisałam do Archiwum we Włocławku e-maila. PISZCIE TEŻ,to może wyślą wyżej do Bydgoszczy.Na razie cisza. Chcemy coś zrobić ZA DARMO z naszego terenu, cieszyliśmy się gdy rozpoczęto prace przy skanowaniu, a tutaj jak zwykle knot i niepotrzebnie stracony czas i stargane nerwy. Już chciałam wyrzucić komputer za okno.....Ciekawe ile zapłacili za ten program - uważam ,że powinniśmy wiedzieć.
Ostatnio zmieniony pn 24 paź 2016, 09:44 przez Barbara_Lendzion, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

Witajcie
Indeksuję parafię Świedziebnia i mam też problem z otworzeniem stron i przybliżeniem skanu np. na 35 stron 10 się nie wczytało, próbowałam po paru dniach , i dalej te same strony się nie wczytują .

Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Nie jest to sprawa techniczna , której przyczyny można
doszukiwać się po stronie użytkowników.
Jest to ewidentna wina twórców programu .
Także indeksuję Świedziebnię i nie otwierają mi się te same pliki.
Dodatkowo od kilku dni w roku 1828 nie można powiększyć plików
41-42-43-51 co uniemożliwia mi zakończenie indeksacji.
Narzekanie nic nie pomoże ,wobec braku odpowiedzi na stronie GWA.
Wysyłajmy informacje,reklamacje do właściwego AP , co niniejszym czynię
Nie chcemy nic specjalnego ,tylko tego aby wszystko działało tak jak powinno i za co zapłaciliśmy jako podatnicy.Tylko tyle...
Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
zibik

Sympatyk

Post autor: zibik »

U mnie tak samo parafia Piotrków Kujawski co czwarty powiedzmy akt nie chce się otworzyć
Jeżeli chodzi o parafie Izbica Kujawska to mój kuzyn Zbigniew Gawroński też ją indeksuje .Może by warto się jakoś dogadać żeby nie robić tego samego
legrand

Sympatyk

Post autor: legrand »

24.10.16 Indeksować się nie da. Otwiera sie co 2-3 ci skan. Szkoda zdrowia i nerwów.
GZ.
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariannaF »

Dzięki Zibik. Nie wiedziałam, że jeszcze ktoś indeksuje Izbicę Kujawską. Masz rację, może robimy to samo. Mogłabym Cię prosić o kontakt ze Zbyszkiem Gawroński, byśmy mogli dogadać się co do lat indeksacji. Ja zindeksowałam lata 1869-1880 całe z wyjątkiem zgonów w 1879 i 1880 z wiadomych, wyżej przedmiotowych względów ( nie otwierają się pliki). Zabrałam się za następną 5-latke czyli lata 1881-1885.
Pozdrawiam
Marianna
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Od środy ma już wszystko wrócić do normy.
Rozmawiałem z informatykiem AP Bydgoszcz, na serwerach wymieniane są dyski. Podobno ich powierzchnia ulegała degradacji i nie "trzymała" danych. Miejmy nadzieję, że po tej wymianie będzie wszystko działało sprawnie.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Kilka razy zgłaszałem błędy. Niestety moje zgłoszenia pozostały bez echa. Ma ktoś inne doświadczenia?
Barbara_Kubcka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Barbara_Kubcka »

lukas49 pisze:Od środy ma już wszystko wrócić do normy.
Rozmawiałem z informatykiem AP Bydgoszcz, na serwerach wymieniane są dyski. Podobno ich powierzchnia ulegała degradacji i nie "trzymała" danych. Miejmy nadzieję, że po tej wymianie będzie wszystko działało sprawnie.
Szkoda, że AP nie raczyła powiadomić o tym fakcie. Ja również wielokrotnie zgłaszałam błędy poprzez "Zgłoś błąd" i nic. Zero jakiejkolwiek odpowiedzi, nie mówiąc już o żadnej naprawie zgłoszonych błędów.
Barbara Kubacka
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Przyznam rację jedynie co do okresowych napraw i przestoju portalu GWA. Pojawiają się okresowo takie informacje w samym portalu przy pierwszym logowaniu.
Jeśli chodzi jednak o odpowiedzi na zgłaszane błędy w danych to moim zdaniem jest to niemożliwe. Takich zgłoszeń jest zbyt wiele a informatyk w AP jest prawdopodobnie jeden. Ja sam w jednym dniu zgłosiłem ich kiedyś około dziesięciu.
Pozdrawiam - Jan

Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

lukas49 pisze:Od środy ma już wszystko wrócić do normy.
Przekazuję najnowsze informacje uzyskane z AP Bydgoszcz.
Niestety są problemy z przegrywaniem danych z dysków i dlatego ich wymiana potrwa do końca tygodnia.
Prawdopodobnie dopiero po Wszystkich Świętych doczekamy się "normalnej" pracy serwisu GWA.
Pozdrawiam - Jan

MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariannaF »

Mam pytanko. Może ktoś zna odpowiedz. Skoro prowadzone są zmiany w GWA czy jest szansa, że rok 1878 z Izbicy Kujawskiej pojawi się w projekcie ? Było by super fajnie :) Mogłabym w całości zindeksować lata 1876-1880.
Pozdrawiam
Marianna
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

Witam
Do lukas49
Lepiej póżno niż wcale ,czekamy z niecierpliwością i oby się powiodło
Pozdrawiam serdecznie Bożena
Awatar użytkownika
osjan

Post autor: osjan »

Normalnej wersji serwisu nigdy nie będzie. Trzeba dużego szczęścia aby znaleźć wśród zeskanowanych dokumentów tego co się szuka. Niektóre jednostki archiwalne są poprzerywane, nie kończą się wraz z ich końcem, zaczynają się też według niezrozumiałych zasad. Moje perturbacje związane z tym "projektem" po raz kolejny kończą się wizytą w archiwum i korzystaniem z potrzebnych jednostek archiwalnych u źródła.
Utopione miliony, efekt wysoce dyskusyjny.
Ostatnio zmieniony czw 27 paź 2016, 13:07 przez osjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Wojciech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”