Szlachta z Rawy ?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Matysiak

Sympatyk

Re: Szlachta z Rawy ?

Post autor: Matysiak »

Luziński_Marcin pisze:Panie Tomaszu, pytanie Piotra dotyczyło spisu lenników pruskich z 1798, nie regestru diecezjów. A do tego pytania to i ja chętnie się podłączę. A zatem: co to za spis?

Pozdrawiam,

ML
Tak. Dokładnie. Chodziło mi o spis lenników. Czajkowskiego mam u siebie na półce w domu.

Pozdrawiam

Piotr
Ewka1234

Sympatyk

Post autor: Ewka1234 »

Dzień dobry, panie Tomaszu, czy mogę prosić o sprawdzenie nast. nazwisk ze spisu 1798:
Białobrzeski, Kurowski, Wolski, Tuszyński, Chabowski.
Pozdrawiam
Ewka
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Tomasz_Lenczewski pisze:A to co innego. To jest rękopis tzw. Nieopublikowana lista lenników pruskich z 1798 r. O jakie nazwisko Ci chodzi?
Pozdrawiam
Tomasz
Błoński, Kozłowski, Wilkowski, Zwierzchowski, Chojnacki, Pachowski - z góry dziękuję.

Nieopublikowana? A jest szansa na opublikowanie? Albo wrzucenie do internetu? Jaki obszar geograficzny obejmuje ta lista?

Pozdrawiam,

ML
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Szanowni Państwo, za 2 tygodnie wracam do Warszawy. W wolnej chwili opublikuję tę listę nazwisk. Ma nawet imiona. Wszystko to wymaga opracowania naukowego, o czym myślę intensywnie w przyszłości. Niestety lista nie zawiera miejscowości z ziemi rawskiej, z której ta szlachta pochodziła. Z tego, co pamiętam to moze być tam Kozłowski czy Wolski, ale za innych przez Was wymienionych wątpię. Czasem jest i herb, ale to sporadycznie na przeszło 100 nazwisk. Bo jeśli jest przy nazwisku Rzeszotarski to jest bez znaczenia. Pozdrawiam TL
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam. Przepraszam Cię Tomaszu,że swoim postem narobiłem Ci kłopotu. Wybacz. :-)
Pozdrawiam G.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”