Jak poszukiwać rodziny z Anglii?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Kubusia210

Witam! Też mam pytanie związane z rodziną w Anglii. Brat mojej prababci Czesław Madejczyk wyemigrował do Anglii tuż po wojnie, wiem że tam ożenił się i mieszkał w Leeds. Doczekał się trzech córek (Genowefy, Marii i Krystyny). Z fotografii rodzinnym, które mam jego córka w dniu 2 maja 1982 roku wyszła za mąż za Davida Syke w Leeds. Utrzymywał on kontakt z moją rodziną gdzieś do około 1986. Raz odwiedził nas w ok. 1981-1982, ze swoją córką ( inf. ze zdjęcia). Przypuszczam, że musiał umrzeć ok. 1987. Kontakt się urwał. Jak mogę ich odnaleźć? Z góry dziękuję za informację 
Jakub Józef Musiał
-
Kubusia210

Witaj Pomponik! Niestety ale nie mam adresu ani żadnego kontaktu z rodziną Czesława. Wiem, że rodzina utrzymywała z nim kontakt gdzieś do ok. 1983, wiem również że odwiedził nas ok. 1979-1982 ( to wiem z fotografii rodzinnych). Jego żona nazywała się najprawdopodobniej Helena Maciejewska po mężu Madejczyk. Mieli razem 3 córki: Marię, Krystynę i Genowefę, ale nie wiem kiedy się urodziły jedna z córek była z nim w Pl. Z fotografii rodzinnym, które mam ze ślubu Genowefy i Davida Sykes (2.05.1981 Leeds). Chyba przez całe swoje życie mieszkał w Leeds w Anglii. Pozdrawiam Kuba
Jak odnaleźć rodzinę w Anglii?
Witam!
Od wielu lat poszukuję stryja ur. w roku 1928(dokładnej daty nie znam), z którym kontakt urwał się pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Stryj mieszkał w Londynie. Jakąś pocztą pantoflową docierały wieści jeszcze w latach osiemdziesiątych, że nadal tam mieszka. Podejrzewam, że dziś już może nie zyje, bo byłby grubo po 80-tce. Proszę o pomoc w ustaleniu, czy nadal żyje lub gdzie jest pochowany w przypadku zgonu. Nazywa się Zbigniew Krukowski, jest synem Leonarda i Zofii.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
R.Krukowski
Od wielu lat poszukuję stryja ur. w roku 1928(dokładnej daty nie znam), z którym kontakt urwał się pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Stryj mieszkał w Londynie. Jakąś pocztą pantoflową docierały wieści jeszcze w latach osiemdziesiątych, że nadal tam mieszka. Podejrzewam, że dziś już może nie zyje, bo byłby grubo po 80-tce. Proszę o pomoc w ustaleniu, czy nadal żyje lub gdzie jest pochowany w przypadku zgonu. Nazywa się Zbigniew Krukowski, jest synem Leonarda i Zofii.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
R.Krukowski
-
Barbara_Rajska

Glasgow-Szkocja
Czy ktoś z szanownych forumowiczów - genealogów mógłby mi podpowiedzieć jak odnależć osobę żyjącą w Szkocji? Czy istnieją jakieś spisy mieszkańców lub abonentów? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Barbara
Barbara
- t.dzwonkowski

Dzwonkowski
Czy ktoś z Państwa ma dostęp do tych zasobów?
Louis Joseph Dzwonkowski, ożenił się 5.06.1815 r. z Sarah Elizabeth Palmer w Saint Anne Soho, (Saint Anne's Church in the Soho section of London), Westminster, London, England źródło: Church of England. St. Anne's Church (Soho, Westminster) Marriages 1813-1821 FHL British Film 918597
Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski

Louis Joseph Dzwonkowski, ożenił się 5.06.1815 r. z Sarah Elizabeth Palmer w Saint Anne Soho, (Saint Anne's Church in the Soho section of London), Westminster, London, England źródło: Church of England. St. Anne's Church (Soho, Westminster) Marriages 1813-1821 FHL British Film 918597
Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski
- dorocik133

Findmypast
Witam!
Właśnie dowiedziałam się o wyszukiwarce www.findmypast.com. Interesuje mnie rodzina z Anglii. Chodzi o rodowitych Anglików
W związku z tym mam pytania
1. czy ktoś tam jest zarejestrowany i jak ją ocenia?
2. Interesuje mnie 14 dniowy okres próbny, czy rzeczywiście jest realna możliwość zrezygnowania z subskrypsji?
3. Czy na podstawie dość skromnych danych (imię, nazwisko panieńskie, nazwisko po mężu, rok ślubu, data i miejsce zgonu) będę w stanie odnaleźć MIEJSCE URODZENIA, IMIONA RODZICÓW wraz z miejscami i datami urodzenia oraz zgonu (ojciec zmarł przed wojną, matka juz po), datę zawarcia małżeństwa (znam imię i potencjalne nazwisko tegoż męża oraz lata urodzenia i zgonu żony) jej siostry oraz datę zgonu męża.
Będę wdzięczna za każde info.
Właśnie dowiedziałam się o wyszukiwarce www.findmypast.com. Interesuje mnie rodzina z Anglii. Chodzi o rodowitych Anglików
W związku z tym mam pytania
1. czy ktoś tam jest zarejestrowany i jak ją ocenia?
2. Interesuje mnie 14 dniowy okres próbny, czy rzeczywiście jest realna możliwość zrezygnowania z subskrypsji?
3. Czy na podstawie dość skromnych danych (imię, nazwisko panieńskie, nazwisko po mężu, rok ślubu, data i miejsce zgonu) będę w stanie odnaleźć MIEJSCE URODZENIA, IMIONA RODZICÓW wraz z miejscami i datami urodzenia oraz zgonu (ojciec zmarł przed wojną, matka juz po), datę zawarcia małżeństwa (znam imię i potencjalne nazwisko tegoż męża oraz lata urodzenia i zgonu żony) jej siostry oraz datę zgonu męża.
Będę wdzięczna za każde info.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Witaj Dorotko,
Zanim bedzies szukac na stronie www.findmypast.co.uk zobac czy cos znajdzies na:
http://www.freebmd.org.uk/cgi/search.pl
Tu informacja jest za darmo - nie trzeba sie rejstrowac ani logiwac ażeby odnalesc informacje ktora szukas. Informacja jest podana podobnie do informaci ktora znajdzies na Findmypast tylko na freebmd nie ma skanow a jeszcze do tego jest podane przybizony okres urodzen/slubow/zgonow. Indeksy (na freebmd.org.uk i findmypast) urodzin/slubow/zgonow sa podane kwartalnie, Jan-Mar, Apr-June, July-Sept, Oct-Dec. Podaje ci tu przyklad dziecka ktore sue urodzilo w grudniu:
http://www.freebmd.org.uk/cgi/informati ... 1441408475
Majac informacje ze strony freebmd to bedzies mogla zamowic akta urodzin/slub/zgonu tu:
https://www.gro.gov.uk/gro/content/certificates/
Jedyna rzec ktora bys dostala na Findmypast to by bylo alphabetyczny index osob ktorzy sie urodzili/slubowali/zmarli w tym samy kwartale co twoja poszukiwana osoba. W indeksie tez bedzie podane ta sama informacja co jest na freebmd, czyli przy nazwisku jest podane District Vol Page.
Jak bys chciala to moge ci sciagnac indeksy i przeslac (prosze podac adres emailowy na pw).
Serdecznie pozdrawiam, pomponik
Zanim bedzies szukac na stronie www.findmypast.co.uk zobac czy cos znajdzies na:
http://www.freebmd.org.uk/cgi/search.pl
Tu informacja jest za darmo - nie trzeba sie rejstrowac ani logiwac ażeby odnalesc informacje ktora szukas. Informacja jest podana podobnie do informaci ktora znajdzies na Findmypast tylko na freebmd nie ma skanow a jeszcze do tego jest podane przybizony okres urodzen/slubow/zgonow. Indeksy (na freebmd.org.uk i findmypast) urodzin/slubow/zgonow sa podane kwartalnie, Jan-Mar, Apr-June, July-Sept, Oct-Dec. Podaje ci tu przyklad dziecka ktore sue urodzilo w grudniu:
http://www.freebmd.org.uk/cgi/informati ... 1441408475
Majac informacje ze strony freebmd to bedzies mogla zamowic akta urodzin/slub/zgonu tu:
https://www.gro.gov.uk/gro/content/certificates/
Jedyna rzec ktora bys dostala na Findmypast to by bylo alphabetyczny index osob ktorzy sie urodzili/slubowali/zmarli w tym samy kwartale co twoja poszukiwana osoba. W indeksie tez bedzie podane ta sama informacja co jest na freebmd, czyli przy nazwisku jest podane District Vol Page.
Jak bys chciala to moge ci sciagnac indeksy i przeslac (prosze podac adres emailowy na pw).
Serdecznie pozdrawiam, pomponik
-
AlicjaSurmacka

Witam,
W 2011 roku poszukiwałam takich informacji i nadal sprawa jest aktualna:
Nie mam i nie będę miała kontaktu z jedyną córką brata mojego dziadka mieszkającą w Anglii. Mam jej adres, wprawdzie krótki ale chyba kompletny.
W jaki sposób sprawdzić czy ona jeszcze żyje?
Anna Wanda Koeller zd. Surmacka urodzona 02.04.1924 roku w Warszawie córka Jana i Ireny Bogumiły z Wiśniewskich małż. Surmackich.
Langeline
Manor Rd, Sole St
Cobham Kent England
Alicja
W 2011 roku poszukiwałam takich informacji i nadal sprawa jest aktualna:
Nie mam i nie będę miała kontaktu z jedyną córką brata mojego dziadka mieszkającą w Anglii. Mam jej adres, wprawdzie krótki ale chyba kompletny.
W jaki sposób sprawdzić czy ona jeszcze żyje?
Anna Wanda Koeller zd. Surmacka urodzona 02.04.1924 roku w Warszawie córka Jana i Ireny Bogumiły z Wiśniewskich małż. Surmackich.
Langeline
Manor Rd, Sole St
Cobham Kent England
Alicja
-
Agnieszka_Szumska

Witam,
Zwracam się z prośbą, może ktoś mnie pomoże.
Dotyczy mojej ciotki Doroty Elżbiety Downs ur 15 XI 1926r.zm. 21 IV 2009 r. zamieszkałej w Anglii
Wyszła za mąż za Stefana Jerzego Malinowskiego brata mojej mamy w 1954 r.
Matka jej Leonora Downs ur. 1908 r. zm. 2007 r. a ojciec Harry Downs ur. nie wiem zm. około 1985 r.
Może można uzyskać informacje dot. akt urodzenia, zgonu i małżeństwa wymienionych osób.
Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Marek
Zwracam się z prośbą, może ktoś mnie pomoże.
Dotyczy mojej ciotki Doroty Elżbiety Downs ur 15 XI 1926r.zm. 21 IV 2009 r. zamieszkałej w Anglii
Wyszła za mąż za Stefana Jerzego Malinowskiego brata mojej mamy w 1954 r.
Matka jej Leonora Downs ur. 1908 r. zm. 2007 r. a ojciec Harry Downs ur. nie wiem zm. około 1985 r.
Może można uzyskać informacje dot. akt urodzenia, zgonu i małżeństwa wymienionych osób.
Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Marek