Studzianna - Brudzewice / Zamojscy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Krzysztof_Z.

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Z. »

Mam prośbę - czy ktoś kiedykolwiek badał akta z parafii Studzianna - Brudzewice. Chodzi mi o okres z przełomu XVIII i XIX wieku i rodzinę Zamojskich. Dotychczasowe moje ustalenia na podstawie dokumentów pośrednich są następujące:
Józef Zamojski, ekonom, ur. ok. 1783 r.
Józefa Zamojska, córka, ur. ok. 1815 r. w Studziannej.
Felicja Zamojska wyszła za mąż za Franciszka Kotarskiego./ jest indeks w "Genetece" urodzenia jej córki w parafii Studzianna - Brudzewice z 1839 r. - dodała "Gośka" /
Pisałem do AP - Kielce, efekt negatywny.
Za każdą wiadomość będę wdzięczny.
Krzysztof_Z
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Witaj Krzysztofie. Czy sprawdzales na "familySearch"? Jesli nie, to podsylam Ci link na Studzianna. Nie porzejmuj sie jesli np pojawia sie, ze dotyczy to Chlewic. Moze to Ci pomoze.....

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440

Swoja droga "moi" byli w drugiej polowie XIX "arendatorami" Brudzewic.

Pozdrawiam.
Elzbieta
Krzysztof_Z.

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Z. »

Witam i wielkie dzięki. Już znalazłem akt ślubu Franciszka Kotarskiego z Felicją, a co za tym idzie rodziców Felicji i prawdopodobnie Józefy - Józefa i Zofii Zamojskich vel Zamoyskich. A ciekawostką jest, że córka ekonoma znalazła męża Franciszka Kotarskiego, też ekonoma. Józefa także miała za męża pisarza prowentowego czyli ekonoma. Będę szukał dalej.
A tak na marginesie, może losy naszych rodzin się przecięły w dalekiej przeszłości.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof_Z
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Wyslalam odpowiedz na priv.

Pozdrawiam. E
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”