Slub i pokrewienstwo

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Litwos

Sympatyk

Slub i pokrewienstwo

Post autor: Litwos »

Witam,

spotkalem sie z dziwym zdaniem w metryce slubu - zobacz dane panny mlodej: "w pokrewienstwie miedzy soba w czwartym stopniu..."

Czy ktos sie z czyms takim spotkal? Co to moze oznaczac? Chodzi o zbyt bliskie spokrewnienie Pana i Panny mlodej?

slub nr 2

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &x=62&y=88

Dziekuje z gory.
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Slub i pokrewienstwo

Post autor: piotr_nojszewski »

A co w tym dziwnego?
Uczciwie podeszli do sprawy i dostali dyspensę.

Moze nie jest to najwyraźniej opisane ale z grubsza da się zrozumiec.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Stopie%C5 ... %C5%84stwa

Dodam, ze w allegatach powinna byc sama dyspensa tyle, ze po łacinie.
pozdrawiam
Piotr
Litwos

Sympatyk

Piotrze,

zaczynam rozumiec, ale obliczyc kto byl kim, nie potrafie - fizyka kwantowa, wydaje sie byc latwiejsza ;-)

Czy moglbys mi prosze powiedziec, kto byl wspolnym przodkiem pary mlodej?

Dziekuje z gory.
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Banaś_Robert »

ich pradziadkowie
Nazwiska, których szukam: Banaś, Krasnowski, Ankiewicz, Bileński
Litwos

Sympatyk

Robercie,

Dziekuje bardzo :-)

Akurat ich pradziadkow juz nie mam. Wspolni krewni na poziomie pradziadkow to praktycznie nic - zaskakujace, ze pytali o zgode. Myslalem, ze chodzi o kuzynke, ale nie pasowaly linie.
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Tak z ciekawosci zapytam fakt ze ksiegi Solca sa dopiero od 1808 nie udalo sie ustalic pradziadków?. Przejrzalam na szybko linie panny młodej Marianny Sikorskiej i ustalilam ze jej dziadkiem byl Stanislaw ktory w 1814 w momencie slubu swojego syna (ojca Marianny) Wawrzynca z Elzbieta Płaszczyk juz nie zyl. BYc moze ten zgon byl miedzy 1808 a 1813 a przy zgonie czasem sa wpisani rodzice. Co udalo sie Tobie ustalic?
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Banaś_Robert pisze:ich pradziadkowie
Jeśli w czwartym stopniu, to prapradziadkowie:
https://zapodaj.net/12ba68b7c1c43.jpg.html
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... c&p=342626
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Litwos

Sympatyk

Marzenno,

niestety musial zejsc przed 1808. Metryki zgonu nie ma. Ale mam jego zony, z ktorej wynika, ze byli generacja ur ok. 1740. W tej parafi jest o tyle dobrze, ze istnieja metryki 1637-1820 - bynajmniej u mormonow, ale mam nadzieje, ze kiedys sie pojawia dostepne w sieci.

Andrzeju,

to by jeszcze lepiej pasowalo, dziekuje bardzo.
Pozdrawiam
Robert
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

Litwos,
Ja się też z tym spotkałam. Moja (już sp) babcia mówiła, że jej rodzice byli spokrewnieni w 4 stopniu pokrewieństwa. Bez aktów przyjęłam na słowo. Ale potem, w poszukiwaniach, potwierdziło się to. Moi pradziadkowie wzięli ślub w 1903 i wg przetłumaczonego aktu małżeństwa: "Pozwolenie na wstąpienie w związek małżeński 3 –ego i 4-ego stopnia pokrewieństwa wymagało zgody Kujawsko- Kalijskiego episkopatu 14 lipca tego roku Nr 2221". :) Tak więc - takie przypadki miały miejsce :)
Pozdrawiam,
Kasia
Litwos

Sympatyk

Kasiu,

z drzewem jestem srednio na przelomie 18/19 wieku, ale jeszcze minie "zanik przodkow" nie dotknal - choc jedno nazwisko dwa razy sie powtarza. Wpierw drzewo sie rozrasta, a pozniej zaczyna zwezac... :-)
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Robercie piszesz zei ksiegi sa u Mormonow czy probowales wypozyczyc mikrofilm? Mozna wypozyczyc do ich czytelni jest kilka w Polsce. Masz wielkie szczescie ze zachowały sie te ksiegi.
Marzanna

Litwos

Sympatyk

Marzenno,

sporo korzystam z metryk ktore maja opublikowane, ale zamowic filmu jeszcze nie probowalem - na razie mam nadzieje, ze kiedys bedzie publikacja na stronie. Szkoda, ze nie oferuja platnego przegladania, ale online w domu.

Jak narazie to najstarsza parafia ktora sie zachowala z jakas moja linia - pociesza mnie mysl, ze tam kiedys jeszcze wiele moge wyciagnac :-)
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Mimo wszystko radze sprobuj z mikrofilmem tu w portalu jest watek o wypozyczeniach. Mozesz dlugo czekac az opublikuja a takie bardzo stare ksiegi (u mnie to byly dutki takie wąskie ksiegi od 1650roku małoposka). Niesamowita satysfakcja szukania zero spisow łacina piekne.

Powodzenia
Marzanna

Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

Witam, u mnie w rodzinie byl podobny przypadek. Pradziadek ożenił sie ze swoją kuzynką ( ich matki byly rodzonymi siostrami). Niestety nie mam ich aktu ślubu. Mozna? Można, potwierdził mi to moj kuzyn ksiądz ( również wywodzący sie z tej linii). Jest to najbliższe możliwe połączenie krewnych. ;)
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
Litwos

Sympatyk

Marzenno,

dziekuje :-)

Tomaszu,

w starym Rzymie, chyba nie najblizsze... ;-)
Ostatnio zmieniony czw 27 paź 2016, 22:35 przez Litwos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”