Gdzie szukać osadnictwo niemieckie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wodecki_Tomasz

Białobłoty, Szymanowice, Kolonia Obory/ Rodziny Niemieckie
Witam serdecznie,
Chciałbym się dowiedzieć wszystkich możliwych informacji na temat osadników z terenu Niemiec na terenie dzisiejszych Białobłot, Szymanowic, Kolonii Obory, itp. ( Wielkopolskie). Chciałbym się dowiedzieć skąd znaleźli sie na tych terenach moi pradziadkowie Otto Schultz i Paulina Remus, są oni rodzicami mojej zmarłej w 1974 r babci Anny Dziubarczyk z domu Schultz, żony Władysława Dziubarczyka , mieszkańca Koloni Obory.
Ciekawi mnie, czy istnieje jakiś spis osadników przybyłych z krajów zachodnich ( w XVIII w.).
Serdecznie pozdrawiam i czekam na wskazówki
Tomasz Wodecki
Chciałbym się dowiedzieć wszystkich możliwych informacji na temat osadników z terenu Niemiec na terenie dzisiejszych Białobłot, Szymanowic, Kolonii Obory, itp. ( Wielkopolskie). Chciałbym się dowiedzieć skąd znaleźli sie na tych terenach moi pradziadkowie Otto Schultz i Paulina Remus, są oni rodzicami mojej zmarłej w 1974 r babci Anny Dziubarczyk z domu Schultz, żony Władysława Dziubarczyka , mieszkańca Koloni Obory.
Ciekawi mnie, czy istnieje jakiś spis osadników przybyłych z krajów zachodnich ( w XVIII w.).
Serdecznie pozdrawiam i czekam na wskazówki
Tomasz Wodecki
-
Nejman_Andrzej

Białobłoty, Szymanowice, Kolonia Obory/ Rodziny Niemieckie
Witam,
znalazłem w jednej bazie internetowej Paulinę Remus, ur. 17.03.1864 w Białobłotach, córkę Michaela Remus i Anny Schiller. Czy są oni Pana przodkami? Jeśli tak, mam więcej informacji o tej rodzinie.
Pozdrawiam
Andrzej
znalazłem w jednej bazie internetowej Paulinę Remus, ur. 17.03.1864 w Białobłotach, córkę Michaela Remus i Anny Schiller. Czy są oni Pana przodkami? Jeśli tak, mam więcej informacji o tej rodzinie.
Pozdrawiam
Andrzej
-
Wodecki_Tomasz

Do Andrzeja:
Moja prababcia urodziła się w Kolonia Obory, jej rodzice a moi pra pradziadkowie to Gottfried Remus i Karolina Schach.
Byłem w Archiwum w Koninie i spostrzegłem, ze Rodzina Remus zamieszkiwała głównie Białobłoty i Orlinę Dużą.
Moi pra pradziadkowie urodzili się ok. 1895 roku.
Bardzo proszę o informacje o Paulinie Remus o której Pan wspominał. Może sie okazać, ze była ona siostrą Gotfrieda Remusa.
Moja babcia Anna Schultz urodziła się w Kolonia Obory.
Moi pradziadkowie Otton Schultz i Paulina Remus brali ślub w 1914 r.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Tomasz Wodecki
Moja prababcia urodziła się w Kolonia Obory, jej rodzice a moi pra pradziadkowie to Gottfried Remus i Karolina Schach.
Byłem w Archiwum w Koninie i spostrzegłem, ze Rodzina Remus zamieszkiwała głównie Białobłoty i Orlinę Dużą.
Moi pra pradziadkowie urodzili się ok. 1895 roku.
Bardzo proszę o informacje o Paulinie Remus o której Pan wspominał. Może sie okazać, ze była ona siostrą Gotfrieda Remusa.
Moja babcia Anna Schultz urodziła się w Kolonia Obory.
Moi pradziadkowie Otton Schultz i Paulina Remus brali ślub w 1914 r.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Tomasz Wodecki
-
Nejman_Andrzej

Witam,
Michael Remus, ur. około 1831, jego żona to Anna Elisabeth lub Anna Ludwika Schiller (ślub przed 1850), mieli 8 dzieci:
1) Carolina Remus, ur. 23.09.181850
2) Wilhelmine Remus, ur. przed wrześniem 1853, zm. wrzesień 1853
3) Anna Christina Remus, ur. 24.10.1854
4) Gottfried Remus, ur. 23.04.1857
5) Ludwig Remus, ur. 05.01.1862
6) Pauline Remus, ur. 17.03.1864
7) Emilie Remus, ur. 1867
Wszyscy urodzeni w Białobłotach. Nie ma już informacji o ich potomkach niestety. Mam też informacje o przodkach Michaela Remusa, jakby co. Sporo tego, bo Michael miał wielu braci, którzy też mieli sporo dzieci.
Tak w ogóle to znalazłem 5 osób o nazwisku Gottfried Remus w Białobłotach. Oto oni:
1) Gottfried Remus, ur. 1866
2) Gottfried Remus, ur. 23.04.1857
3) Gottfried Remus, ur. 01.01.1873
4) Gottfried Remus, ur. 11.01.1862 (zm. 05.10.1862)
5) Gottfried Remus, ur. 14.04.1865
Wszyscy urodzeni w Białobłotach, każdy z innego ojca. Nie ma informacji o ich potomkach. Znalazłem też 2 osoby o nazwisku Schach ale urodzone przed 1850 rokiem (w miejscowości Obory).
5 razy pojawia się Paulina Remus w Białobłotach - najmłodsza urodzona w 1870 roku.
Jeśli coś jeszcze Pana interesuje, proszę pytać.
Pozdrawiam
Andrzej
Michael Remus, ur. około 1831, jego żona to Anna Elisabeth lub Anna Ludwika Schiller (ślub przed 1850), mieli 8 dzieci:
1) Carolina Remus, ur. 23.09.181850
2) Wilhelmine Remus, ur. przed wrześniem 1853, zm. wrzesień 1853
3) Anna Christina Remus, ur. 24.10.1854
4) Gottfried Remus, ur. 23.04.1857
5) Ludwig Remus, ur. 05.01.1862
6) Pauline Remus, ur. 17.03.1864
7) Emilie Remus, ur. 1867
Wszyscy urodzeni w Białobłotach. Nie ma już informacji o ich potomkach niestety. Mam też informacje o przodkach Michaela Remusa, jakby co. Sporo tego, bo Michael miał wielu braci, którzy też mieli sporo dzieci.
Tak w ogóle to znalazłem 5 osób o nazwisku Gottfried Remus w Białobłotach. Oto oni:
1) Gottfried Remus, ur. 1866
2) Gottfried Remus, ur. 23.04.1857
3) Gottfried Remus, ur. 01.01.1873
4) Gottfried Remus, ur. 11.01.1862 (zm. 05.10.1862)
5) Gottfried Remus, ur. 14.04.1865
Wszyscy urodzeni w Białobłotach, każdy z innego ojca. Nie ma informacji o ich potomkach. Znalazłem też 2 osoby o nazwisku Schach ale urodzone przed 1850 rokiem (w miejscowości Obory).
5 razy pojawia się Paulina Remus w Białobłotach - najmłodsza urodzona w 1870 roku.
Jeśli coś jeszcze Pana interesuje, proszę pytać.
Pozdrawiam
Andrzej
-
Wodecki_Tomasz

Witam,
Dziękuję za informacje.
Jak widać Michael Remus miał córkę Pauline i syna Gottfrieda. Bardzo prawdopodobne, ze mój pra pra dziadek to ten Gotfried Remus z 23-04-1857. Bardzo prawdopodobne również, ze żona Gotfrieda, Karolina Schach spokrewniona była z rodziną Schach z miejsc. Obory, o których Pan wspomniał. Ze skróconego aktu małżeństwa moich pra dziadków Ottona Schultza i Pauliny Remus wynika, ze Paulina urodziła się w miejscowosci Obory. Mój pradziadek urodził się w miejsc. Huta Łukomska, a jego rodzicami byli: Ludwik Schultz oraz Emilia Herman.Czy miałby Pan jeszcze informacje dotyczace strony mojego pradziadka i jego rodziców?? Szukałem w Konińskim Archiwum, ale nie dotarłem, albo tez przeoczyłem ,poniewaź stan akt jest niezadobry i w dodatku wszystko po rosyjsku.
Panie Andrzeju proszę o dalsze informacje, jeśli takowe się znajdą.
Pozdrawiam
Tomasz Wodecki
Dziękuję za informacje.
Jak widać Michael Remus miał córkę Pauline i syna Gottfrieda. Bardzo prawdopodobne, ze mój pra pra dziadek to ten Gotfried Remus z 23-04-1857. Bardzo prawdopodobne również, ze żona Gotfrieda, Karolina Schach spokrewniona była z rodziną Schach z miejsc. Obory, o których Pan wspomniał. Ze skróconego aktu małżeństwa moich pra dziadków Ottona Schultza i Pauliny Remus wynika, ze Paulina urodziła się w miejscowosci Obory. Mój pradziadek urodził się w miejsc. Huta Łukomska, a jego rodzicami byli: Ludwik Schultz oraz Emilia Herman.Czy miałby Pan jeszcze informacje dotyczace strony mojego pradziadka i jego rodziców?? Szukałem w Konińskim Archiwum, ale nie dotarłem, albo tez przeoczyłem ,poniewaź stan akt jest niezadobry i w dodatku wszystko po rosyjsku.
Panie Andrzeju proszę o dalsze informacje, jeśli takowe się znajdą.
Pozdrawiam
Tomasz Wodecki
-
Nejman_Andrzej

Witam,
znalazłem tylko 3 Emilie, które mogłyby ewentualnie pasować:
1) Emilie Hermann, ur. 22.02.1858 w miejscowości Ludwikowo (gmina Radziejów)
2) Emilie Bertha Hermann, ur. 29.08.1855 Olimpia (gmina Turek)
3) Emilie Hermann, ur. 10.06.1860 Boczki (gmina Łowicz)
Było kilka innych kobiet o tym imieniu i nazwisku, ale nazwiska ich mężów nie zgadzają się. Przy tych 3 nie było wymienionych mężów.
Osób o nazwisku Ludwig Schultz jest sporo, ale chyba żaden nie pasuje za bardzo do Pana przodka. Chociaż gdybym miał dokładniejsze dane tej osoby, mógłbym konkretnie stwierdzić ale bez dokładnych danych to ciężko.
Moja rodzina - Neumann - też pochodzi z okolic Konina (parafie Grodziec, Władysławów, Żychlin). Nie ma nikogo o tym nazwisku w Pana rodzinie?
Pozdrawiam
Andrzej
znalazłem tylko 3 Emilie, które mogłyby ewentualnie pasować:
1) Emilie Hermann, ur. 22.02.1858 w miejscowości Ludwikowo (gmina Radziejów)
2) Emilie Bertha Hermann, ur. 29.08.1855 Olimpia (gmina Turek)
3) Emilie Hermann, ur. 10.06.1860 Boczki (gmina Łowicz)
Było kilka innych kobiet o tym imieniu i nazwisku, ale nazwiska ich mężów nie zgadzają się. Przy tych 3 nie było wymienionych mężów.
Osób o nazwisku Ludwig Schultz jest sporo, ale chyba żaden nie pasuje za bardzo do Pana przodka. Chociaż gdybym miał dokładniejsze dane tej osoby, mógłbym konkretnie stwierdzić ale bez dokładnych danych to ciężko.
Moja rodzina - Neumann - też pochodzi z okolic Konina (parafie Grodziec, Władysławów, Żychlin). Nie ma nikogo o tym nazwisku w Pana rodzinie?
Pozdrawiam
Andrzej
-
Wodecki_Tomasz

Gdzie szukać osadnictwo niemieckie
Interesuje mnie osadnictwo niemieckie wokół Zgierza,konkretnie Proboszczewice ok 1800 r
Michałów-Grabina - niemieccy koloniści
Poszykuję wszelkich informacji na temat kolonistów niemieckich żyjących w Michałowie-Grabinie pomiędzy 1850/60 a 1940/41).
Michałów-Grabina (obecnie gm. Nieporęt, powiat Legionowo).
Osadnicy wywodzili się z północnych Niemiec, byli ewangelikami i osiedlili się
Niemcy osiedlili się m.in. na terenie Tarchomina, Kępy Tarchomińskiej czy właśnie Michałowa-Grabiny. Najstarsze groby na (bardzo zdewastowanych) cmentarzach niemieckich w tej okolicy to lata 60. XIX wieku, więc należy sądzić, że odsadnicy przybyli nieco wcześniej.
W roku 1940 (i 1941) władze okupacyjne przesiedliły osadników gdzieś w Poznańskie czy na Pomorze.
Michałów-Grabina (obecnie gm. Nieporęt, powiat Legionowo).
Osadnicy wywodzili się z północnych Niemiec, byli ewangelikami i osiedlili się
Niemcy osiedlili się m.in. na terenie Tarchomina, Kępy Tarchomińskiej czy właśnie Michałowa-Grabiny. Najstarsze groby na (bardzo zdewastowanych) cmentarzach niemieckich w tej okolicy to lata 60. XIX wieku, więc należy sądzić, że odsadnicy przybyli nieco wcześniej.
W roku 1940 (i 1941) władze okupacyjne przesiedliły osadników gdzieś w Poznańskie czy na Pomorze.
We wspomnianym Michałowie-Grabinie zachowały się resztki "niemieckiego cmentarza" na szczątkach nagrobków można jeszcze odczytać pojedyncze nazwiska:
Bartel Heinrich
Bartel Mathild
Bartel Petronila
Blum Andreas (1843-1899)
Blum Richard
Blum Robert Gustaw
Guhl Fridrich
Kaufman Emilia (z Czarnowskich)
Kehber Karolina
Plank Julian (?)
Szuster Joanna
Bartel Heinrich