Panie Krzysztofie,
pięknie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Czy może mi Pan wskazać jakieś źródło, gdzie mogłabym poszerzyć wiedze na ten temat?
Podejrzewam, że wymieniony niżej Adam Sinkiewicz jest moim pra-przodkiem. Ciekawe jest to, że wśród Jaśnie Państwa on jedyny nie ma tytułu, stąd rozważania na temat szlachectwa. Czy brak tytułu można wyjaśnić brakiem majątku?
Pisze Pan o wyborze na sejmikach ziemskich - czy dobrze myślę, żę taki wybór musiał oznaczać pewną popularność wśród szlachty?
Metryka chrztu mojej pracioci, tłumaczona z łaciny:
Miejsce: Dwór Owsianiszki. [numer kolejny aktu:] 58.
Dzień: 1. Ja, Wielebny Ojciec Cyprian Myszkowski S. O. P. ochrzciłem dziecko o imieniu Teodora Antonina, urodzone tego samego dnia [z] Ojca Jaśnie Pana Tadeusza Matusewicza Sędziego Granicznego Województwa Trockiego z Matki Jaśnie Pani Franciszki z domu Rewieńskiej prawowitych Jaśnie Państwa Małżonków. Rodzicami chrzestnymi byli: Jaśnie Pan Rafał Bieńkuński Namiestnik Grodecki, Województwa Troc- [nast. strona:] -kiego, Jaśnie Pani Antonina De Réasowa [?] Sędziego Grodecki Województwa Trockiego, Jaśnie Pan Wilhelm De Ráès Sędzia Grodecki Województwa Trockiego z Jaśnie Państwem Teofilą Broselówną Podskarbiego Jaśnie Pana Szawelskiego [?] żoną [?] Adam Sinkiewicz Sędzia Graniczny Województwa Trockiego z Jaśnie Panią Justyną Plewakową [?] Setnika Województwa Trockieg: po raz trzeci [?], Jaśnie Pan Stanisław Gąsecki, Asesor[-a] Trocki [ego], z Jaśnie Panią Leonorą Matusewiczówną, Sędziego Granicznego Województwa Trockiego.
Pozdrawiam serdecznie

Ela