JewishGen czy ktoś ma dostęp i może pomóc?

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

solo pisze:
Wołyń - http://www.jewishgen.org/Ukraine/towns- ... a-home.htm
http://translate.google.pl/translate?hl ... a-home.htm
Pozdrawiam
Solo
;-) pokazuje mi , ze znajduje 41 wynikow Jakowicki + Ukraina, ale nie mam dostepu , zeby sprawdzic , co to za wpisy :-(
pozdrawiam Beata
solo

Sympatyk

Post autor: solo »

;-) pokazuje mi , ze znajduje 41 wynikow Jakowicki + Ukraina, ale nie mam dostepu , zeby sprawdzic , co to za wpisy :-(

Witaj Beato.
W JewishGen. istniej moozliwosc szukania nazwisk z "przeszlosci".Ludzie z calego swiata szukaja swych "bylych krewnych" .
W Twoim wypadku ,na tej terazniejszej liscie JAKOWICKI/Ukraina jest 41 zwrotow szukanania.To nie tylko Jakowicki,sa tam tez podobne nazwiska,np.:
Jakowski z Kijewa ktorego szuka nijaki Stenley H Judd z Grudnia 2010r; Sakowitowski z Noworoska szukany przez Gary Teaman z lutego 2012r.: Zukowski z Balta" Zukawiski z Odesy itd itp.
Nie ma tam miedzy tymi wszystki ,ani jednego nazwiska Jakowicki.
Nie ma tam rownierz adresow tych ktorzy poszukaja,polaczyc sie z tymi mozna tylko przez mail do JewishGen,oni przesylaja dalej.
Mam jednak propozycje: zarejestruj sie w JewishGen, to jest bezplatne (przynajmniej podstawowe) i dosyc nie zkomlikowane (ale to tylko propozycja)
Pozdrawiam
Solo
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Witaj !
ja juz kiedys (jakies 3 lata temu) probowalam sie zarejestrowac, ale jakos mi nie wychodzilo, zobacze moze teraz sie uda
dzieki za pomoc :-)
pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

czy ktoś byłby uprzejmy sprawdzić w Łodzi nazwisko Dobecki lub Dobiecki Bolesław i Antoni (obaj synowie Piotra, możliwe że tego samego ojca) w latach 1880-1890
Krzysztof
solo

Sympatyk

Witam Krzysztof.
Nie jest mi jasne, czy prosba jest o sprawdzenie nazwiska Dobecki\Dobiecki z Lodzi w JewishGen?
Pozdrawiam
Solo
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

jak wyżej w temacie
Krzysztof
solo

Sympatyk

Wiec,jesli to tak:
wJewishGen z owych czasow istnieje takie nazwisko z okolicy Lodzi (mezczyzn i kobiet) w obu formach,ale...imiona prywatne - Boleslaw, Antoni,Piotr?
To sa polskie imiona prywatna. Nie ma tam nic podobnego, tak ze nawet nie potrafie "dopasowac" te imiona do imion zydowskich, ktore tam sa.
Przykro mi ze nie moge pomoc wiecej
Solo
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

dziękuję serdecznie - jak najbardziej pomogłeś
Krzysztof
freeze777

Post autor: freeze777 »

Czy znalazłoby się jakieś info dla nazwiska Alter, rodzina zamieszkiwała przed II wojną tereny Płoniawy-Bramura w województwie mazowieckim? Za nawet najmniejszą pomoc będę bardzo wdzięczny pozdrawiam :)
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

freeze777

Dziękuję ślicznie :)

Niestety nie znalazłem na liście żadnych znanych mi członków mojej rodziny. Czy istnieje prawdopodobieństwo na żydowskie pochodzenie mojej rodziny ze względu na nazwisko, jest ono dość rzadkie.

Czy można to jakoś sprawdzić nawet jeśli niektórzy członkowie mogli przejść konwersję na rzymski katolicyzm, nie jestem tego pewien do każdego swojego przodka od pradziadka/-babki do pra pra pra pra dziadka/-babki, ale chciałbym wiedzieć jak mógłbym się upewnić co do ich pochodzenia lub gdzie w swoich poszukiwaniach powinienem postawić swój kolejny krok
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

konwersja to zmiana obrządku w ramach chrześcijańskich wyznań
Ci, którzy "przechodzą" na chrześcijaństwo z niechrześcijańskiego "przechodzą chrzest"

i imienia nadanego na nim używają..choćby w podpisie;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Post autor: Szuwar »

freeze777 pisze:Czy znalazłoby się jakieś info dla nazwiska Alter, rodzina zamieszkiwała przed II wojną tereny Płoniawy-Bramura w województwie mazowieckim? Za nawet najmniejszą pomoc będę bardzo wdzięczny pozdrawiam :)
Proszę

link

http://www.genezanazwisk.pl/content/alter
Andrzej
freeze777

Sroczyński_Włodzimierz pisze:konwersja to zmiana obrządku w ramach chrześcijańskich wyznań
Ci, którzy "przechodzą" na chrześcijaństwo z niechrześcijańskiego "przechodzą chrzest"

i imienia nadanego na nim używają..choćby w podpisie;)
Bardzo dziękuję za uwagę na posta :)
Imiona moich przodków są od -niemiecko- po polsko- brzmiące od Wacława po najstarszych Józef, Wilhelm, Jan, może jakieś migracje wchodziły w grę co ze zmianą imion na charakterystyczne dla terenów zamieszkiwanych mogłyby przemawiać za ludnością żydowską, ale to póki co niestety tylko domysły

W akcie zgonu pradziadek ma Wacław Alter i niestety nie figuruje żadne inne imię bądź nazwisko, był wojskowym więc może to mogło być powodem do zatarcia pochodzenia lub konwersji na katolicyzm rzymski

Do Szuwar
Dziękuję bardzo, ciekawe, ale w tym przypadku akurat szkoda, że nazwisko tak międzynarodowo brzmiące
PastuszczakW

Nieaktywny

Na jakich stronach szukać oraz JewishGen-pomoc

Post autor: PastuszczakW »

Dzień dobry
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVMN-GCBZ

Znalazłem w jewishgen 1 wynik w guberni Kaliskiej ale nie mam dostępu pomoże ktoś trzeba wpisać Surname : Jarecki(Phonetically like) Givenname:Wojciech(DM soundex) Registered to 1900 in All Regions

email:wpastuszczak3[at]gmail.com
Pozdrawiam
Wojciech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”