Nazwisko: Lenartowicz
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=30081&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Nazwisko LENARTOWICZ - Kielce i okolice.
Poszukuję informacji dot. rodziny Lenartowiczów z Kielc (parafia katedralna) z XVIII wieku i początku XIX. Potomkowie Katarzyny Braun z Lenartowiczów przenieśli się do Krynek i Kunowa.
Poszukuję informacji dot. rodziny Lenartowiczów z Kielc (parafia katedralna) z XVIII wieku i początku XIX. Potomkowie Katarzyny Braun z Lenartowiczów przenieśli się do Krynek i Kunowa.
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
-
Pajak_Barbara

Krzysztofie, w jakimś opracowaniu trafiłam na teorię, że wszystkie Lenarciki/Lenartowicze/Leonardki etc pochodzą od kupca sukiennego LEONARDA, który miał skład przy ulicy nazwanej jego imieniem (obecnie - mylnie - przemianowanej na ul. Św. Leonarda). Zaglądałeś do M. Pieniążek-Samek "Kielce. Słownik biograficzny" albo L. Adamczyka "Rynek w Kielcach"? (Ze swojej strony będę wdzięczna, jeśli masz jakiekolwiek informacje o kieleckich Solnicach/Solnickich)
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Witaj,
dziękuję za informację. Nie sprawdzałem niestety w tych książkach, nie mam do nich dostępu.
Co do teorii o pochodzeniu Lenartowiczów, to z pewnością jest kilka. Herbarze wymieniają chociażby Lenartowiczów herbu Pobóg.
PS. Solnicowie mieszkają w Ostrowcu.
Pozdrawiam
dziękuję za informację. Nie sprawdzałem niestety w tych książkach, nie mam do nich dostępu.
Co do teorii o pochodzeniu Lenartowiczów, to z pewnością jest kilka. Herbarze wymieniają chociażby Lenartowiczów herbu Pobóg.
PS. Solnicowie mieszkają w Ostrowcu.
Pozdrawiam
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Dzięki Państwa wskazówkom (także korespondencji prywatnej) udało się odnaleźć metryki brata wspomnianej przeze mnie Katarzyny z Lenartowiczów, Jana Lenartowicza, ekonoma i zastępcy wójta, określanego w metrykach swoich i swoich dzieci jako "J.P." i "szlachetny". Rodzicami Jana i Katarzyny są Walenty i Marianna z Nozewskich (?), którzy z kolei wymienieni są jako "Mag. DD." (szlachta) w 1784 r. w metrykach parafii Tumlin: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,31936,104
Źródła metrykalne wydają się być wyczerpane
Będę wdzięczny za ewentualne wskazówki gdzie dalej szukać. Skoro są "Mag. DD", to powinno być łatwiej.
Pozdrawiam,
Źródła metrykalne wydają się być wyczerpane
Pozdrawiam,