Nestorowicz Mikołaj i Teresa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
maverick44

Nestorowicz Mikołaj i Teresa
Temat: "Mikołaj i Teresa Nestorowicz"*
Już kiedyś pisałem ale potem straciłem dostęp do konta (zresztą i tak niczego się nie dowiedziałem) więc piszę jeszcze raz.
Poszukuję informacji o Mikołaju Nestorowicz i Teresie Nestorowicz z domu Ostrowska i ich przodkach. Ich dzieckiem był Antoni Nestorowicz, który poślubił Antoninę Bergier.
Antoni Nestorowicz przyjechał do Krasnegostawu (a konkretnie do Nowosiółek) prawdopodobnie z terenów obecnej Białorusi ewentualnie Ukrainy ale nie mogę znaleźć żadnej pewnej informacji
Od wielu lat prowadzę poszukiwania i utknąłem właśnie na Mikołaju i Teresie, jestem ich praprawnukiem.
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Już kiedyś pisałem ale potem straciłem dostęp do konta (zresztą i tak niczego się nie dowiedziałem) więc piszę jeszcze raz.
Poszukuję informacji o Mikołaju Nestorowicz i Teresie Nestorowicz z domu Ostrowska i ich przodkach. Ich dzieckiem był Antoni Nestorowicz, który poślubił Antoninę Bergier.
Antoni Nestorowicz przyjechał do Krasnegostawu (a konkretnie do Nowosiółek) prawdopodobnie z terenów obecnej Białorusi ewentualnie Ukrainy ale nie mogę znaleźć żadnej pewnej informacji
Od wielu lat prowadzę poszukiwania i utknąłem właśnie na Mikołaju i Teresie, jestem ich praprawnukiem.
* moderacja tematu [Sianin_1948]
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Znasz jakieś daty?
Bo kilku Mikołajów Nestorowiczów znalazłam.
Do poszukiwań na Lubelszczyźnie jest dobra wyszukiwarka
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
W akcie ślubu Antoniego - Chełm 1847/9 - nie ma miejsca jego urodzenia?
Bo kilku Mikołajów Nestorowiczów znalazłam.
Do poszukiwań na Lubelszczyźnie jest dobra wyszukiwarka
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
W akcie ślubu Antoniego - Chełm 1847/9 - nie ma miejsca jego urodzenia?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
maverick44

- Krystyna.waw

-
turczynska_jaga

Radzę szukać na Ukrainie wśród duchownych grekokatolickich.
Aleksander Nestorowicz był w 1841 r. w Prełukach, w l.1845-1846(może i dalej,ale nie sprawdzałam) w Hordyni k. Sambora.
Był zaprzyjaźniony z Korosteńskimi, być może nawet spokrewniony. W l. 6--70 XIX w. wielu duchownych z Galicji wywędrowało do Kongresówki, zachęcani przez władze rosyjskie.
Aleksander Nestorowicz był w 1841 r. w Prełukach, w l.1845-1846(może i dalej,ale nie sprawdzałam) w Hordyni k. Sambora.
Był zaprzyjaźniony z Korosteńskimi, być może nawet spokrewniony. W l. 6--70 XIX w. wielu duchownych z Galicji wywędrowało do Kongresówki, zachęcani przez władze rosyjskie.
-
maverick44

W AP w Chełmie nie mają KLS a co do parafii to nie wiem jaką mógłbym uzyskać tam informację (akt ślubu Antoniego i Antoniny jest zeskanowany ale nie mogę skontaktować się z osobą, która umieściła tę informację).
A najgorsze jest to że moja cioteczna babcia, siostra zakonna, której hobby była genealogia dotarła aż do Bitwy pod Grunwaldem ale przed śmiercią nie przekazała notatek.
A najgorsze jest to że moja cioteczna babcia, siostra zakonna, której hobby była genealogia dotarła aż do Bitwy pod Grunwaldem ale przed śmiercią nie przekazała notatek.
- Krystyna.waw

Nie o KLS, tylko o metryki czy pytałeś w AP? Mają?
Kontaktowałeś się z parafią?
Osoba, która zamieściła indeks nie musiała widzieć całego aktu, tylko spisała ze skorowidzów.
Skanów może w ogóle nie ma.
Nie wszystko da się załatwić przez internet.
Cioteczna babcia nie przekazała notatek czy nikt z rodziny nie był nimi zainteresowany?
Kontaktowałeś się z parafią?
Osoba, która zamieściła indeks nie musiała widzieć całego aktu, tylko spisała ze skorowidzów.
Skanów może w ogóle nie ma.
Nie wszystko da się załatwić przez internet.
Cioteczna babcia nie przekazała notatek czy nikt z rodziny nie był nimi zainteresowany?
Krystyna
-
maverick44

- Krystyna.waw

Skontaktuj się więc z AP i parafią.
Mało kto z nas spodziewa się śmierci.
Rozumiem, że spadkobiercy nie byli zainteresowani jej pracą, notatkami, zapisami. Dla ciebie to może być przestroga, wskazówka, byś bardziej zadbał o swoją spuściznę
edit
Masz szczęście do życzliwych ludzi.
Pewien forumowicz podesłał mi linkę, a ja ją Tobie rzucam
http://szukajwarchiwach.pl/35/1657/0/2. ... MSYUeWmy1Q
A przy okazji. Zaciekawił mnie twój nick.
Mój amerykański angielski nie jest najgorszy, ale czy na pewno chcesz być nazywany cielę?
Bo nazwy pojazdów to dużą literą...
Mało kto z nas spodziewa się śmierci.
Rozumiem, że spadkobiercy nie byli zainteresowani jej pracą, notatkami, zapisami. Dla ciebie to może być przestroga, wskazówka, byś bardziej zadbał o swoją spuściznę
edit
Masz szczęście do życzliwych ludzi.
Pewien forumowicz podesłał mi linkę, a ja ją Tobie rzucam
http://szukajwarchiwach.pl/35/1657/0/2. ... MSYUeWmy1Q
A przy okazji. Zaciekawił mnie twój nick.
Mój amerykański angielski nie jest najgorszy, ale czy na pewno chcesz być nazywany cielę?
Bo nazwy pojazdów to dużą literą...
Krystyna
-
maverick44

- Krystyna.waw

- Jan.Ejzert

Jestem zainteresowany nazwiskiem Nestorowicz, występującym najpierw w Warszawie, później w Łodzi i okolicach Łodzi.
Siostra mojej babci wyszła za Stefana Nestorowicza ok. 1900 r. Niestety nie mam żadnych dokumentów, dotyczących Nestorowiczów.
Siostra mojej babci wyszła za Stefana Nestorowicza ok. 1900 r. Niestety nie mam żadnych dokumentów, dotyczących Nestorowiczów.
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.