Dębowa Karczma, gmina Czaruków, powiat Łuck, woj. Wołyńskie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

luk2030

Sympatyk

Dębowa Karczma, gmina Czaruków, powiat Łuck, woj. Wołyńskie

Post autor: luk2030 »

W Dębowej karczmie urodzili się Ludwika Krzanowska w 1904 (moja prababcia) oraz Stefan Chaiński 10.05.1929 (mój dziadek), według danych z aktu urodzenia mojego dziadka (nie mieli dokumentów, i dokumenty sporządzone na podstawie postanowienia sądu, to co podali zostało wpisane do dokumentów).
I mam do kolegów genealogów, gdzie w powiecie Łuckim (przedwojenna nazwa) mogę pisać w poszukiwaniu aktów urodzenia moich krewnych do ZAGS (ukraiński USC), lub archiwum, oraz księgi mieszkańców rodzina Chaińskich i Krzanowskich, chodzi mi odszukanie jak największej ilości danych o rodzinie, bo na odpisie zupełnym aktu urodzenia dziadka jest zapewne błąd (wg. niego mój pradziadek- tata Stefana, urodził się w miejscowości której nie ma na żadnych przedwojennych mapach tamtych terenów- Kotodena).
Łukasz
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Miejscowość Dębowa Karczma przed wojną należała do parafii Boremel. W Wykazach Osób z akt parafialnych diecezji łuckiej do 1945 autorstwa Księdza Żurka w tomie VII z parafii Boremel jest tylko księga zapowiedzi za lata 1929-1943, nie ma metryk urodzeń i zgonów. Mogę przesłać zdjęcie z danymi osób przez emaila.
Pod względem administracyjnym Dębowa Karczma należy do gminy Uhrynów rejon/powiat Horochów obwód/województwo wołyńskie
luk2030

Sympatyk

Jam mógł by Pan przesłać zdjęcie na adres email adm28_2009@o2.pl
Łukasz
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Wysłałem zdjęcia.
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

W Archiwum Państwowym Obwodu Wołyńskiego (w Łucku) przechowywane są wykazy różnych warstw społecznych z tej gminy (wołości) Czaruków z końca lat 1890-ch do roku 1916.

Pozdrawiam
Sergij Batogowski
z Ukrainy
luk2030

Sympatyk

Jak można się skontaktować z ZAGS dla miejscowości Dębowa Karczma i prawdopodobnie Kołodeż (w polskim akcie spisanym w 1954 jest wpisana miejscowość jakiej nie było na terenach przedwojennej Polski), Pan Marchin Rybicki naprowadził na trop że mój pradziadek mógł mieszkać w Kołodeż i chcę to zweryfikować. Jaki jest koszt odszukania dokumentów z warstw społecznych w Archiwum dotychczas miałem jedynie styczność z archiwami polskimi i niemieckimi, z ukraińskimi ZAGS i Archiwa nie miałem styczności i czy jest możliwość odpłatnych skanów dokumentów.
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”