Posiadam Książkę"Nobilitacje w Galicji w latach 1772-19

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Katarzyna26

Sympatyk

Post autor: Katarzyna26 »

Witam, a czy jest nazwisko Kisielowski, Kisielewski?
Z góry dziękuję za sprawdzenie.
Katarzyna
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam. Niestety Kasiu,Twoje nazwiska nie występują.
Pozdrawiam Grzesiek: )
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Gorski_Jacek

Sympatyk

Post autor: Gorski_Jacek »

Dobry wieczór.
Czy jest może jakaś wzmianka o:

Józef z Salna Górski, h.Pobóg.
Wywód szlachectwa przeprowadzony we Lwowie
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Nie mam teraz pod ręką książki, ale wielokrotnie podkreślałem, że dotyczy ona zatwierdzeń nowego szlachectwa i nazwiska tam występujące (często o brzmieniu niemieckim, czeskim, pochodzenia ormiańskiego lub czasem żydowskiego) nie zawierają starej szlachty polskiej. Informacje podstawowe o Górskich herbu Pobóg są jedynie w Poczcie Szlachty Galicyjskiej i Bukowińskiej oraz w przytaczanym tu tytule pięciotomowego dzieła Franka. Proszę rozróżniać nobilitacje od legitymacji szlachty galicyjskiej z czym ta ostatnia książka nie ma w istocie nic wspólnego. Akta legitymacyjne znajdują się we Lwowie. Fond chyba jest już częściowo dostępny u mormonów. Są to dość ubogie akta, bo udowadniający szlachectwo zabierali potem dokumenty, które zaledwie odnotowywano. Jest co najwyżej skromne drzewko. Reszta dokumentacji szlachty galicyjskiej znajduje się w pewnym stopniu w Zbiorze Czołowskiego w AGAD (różne zestawienia czynione na użytek legitymacji) oraz w Silva Heraldica Th. Łuszczyńskiego, krakowskiego archiwisty. Tak więc 90% pytań adresowanych pod adresem książki "Nobilitacje" jest mało zasadna biorąc pod uwagę to co napisałem.
Gorski_Jacek

Sympatyk

Post autor: Gorski_Jacek »

Panie Tomaszu - dziękuję za cenne wskazówki.
Dla mnie to zupełnie nowy obszar poszukiwań i brak mi doświadczenia.
Serdecznie pozdrawiam` i życzę zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych
Jacek
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam serdecznie. Spokojnie Tomaszu: ) , proszę zauważ,że dużo osób pytających o nazwiska w tej książce, to też osoby zaczynające swoją przygodę z genealogią i nie za bardzo wiedzą gdzie szukać. Łapią się każdej wzmianki o rodzinach ze wschodniej Małopolski i Kresów. Dla mnie to żaden problem sprawdzić,tym bardziej,że ja też na początku nie wiedziałem co z czym a tym samym chcę trochę pomóc innym. Korzystając z okazji życzę Tobie i innym forumowiczom Wszystkiego co Najlepsze na zbliżające się Święta. Pozdrawiam Grzesiek.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
w_roth

Post autor: w_roth »

Witam.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Burghardt, Roth i Hildebrandt.
Pozdrawiam Weronika.
danielmmm

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: danielmmm »

Witam.
Czy występują w książce nazwiska Łopuszański i Śliwiński.
Pozdrawiam
Daniel
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

w_roth pisze:Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Burghardt, Roth i Hildebrandt.
Tych nazwisk nie ma zarówno w książce "Nobilitacje w Galicji w latach 1772-1918", jak i "Poczet szlachty galicyjskiej i bukowińskiej".
danielmmm pisze:Czy występują w książce nazwiska Łopuszański i Śliwiński.
Tych nazwisk nie ma w książce "Nobilitacje w Galicji w latach 1772-1918", ale są w książce "Poczet szlachty galicyjskiej i bukowińskiej" (Łopuszańscy na s. 150, a Śliwińscy na s. 229).

http://www.wbc.poznan.pl/Content/88218/directory.djvu
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Nazwiska niemieckie warto sprawdzać w generalnym indeksie do Siebmachera (herbarze rodzin niemieckich i szlachty należącej do pocztu szlachty niemieckiej) obejmującym kikadziesiąt tysięcy nazwisk z odniesien do poszczególnych tomów. Hebrarze dotyczą rónież krajów austriackich z Galicją, Węgier, Siedmiogrodu oraz prowincji nadbałtyckich Rosji. Prusy obejmują ziemie polskie wcielone po rozbiorach Polski. Indeks znajduje się w BN w Warszawie, a jego kopia jest również w NIH w Warszawie przy Al. Ujazdowskich. Pozdrawiam Tomasz
DarłakA

Sympatyk

Post autor: DarłakA »

Witam czy można sprawdzić nazwisko Andras( spolszczone na Jędras), Darłak.
Pozdrawiam
Adriana
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

Proszę o sprawdzenia nazwiska Borek Franciszek ,oraz Małuta.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Jeśli chodzi o Siebmachera i indeks do niego to wydaje mi się, że jest już w pełni dostępny w sieci, choć widzę niewielkie drobne róznice z indeksem papierowym
Np. na literę "A"
http://www.dr-bernhard-peter.de/Heraldi ... cher-a.htm

Z nowego Siebmachera najlepiej korzystać w Niemieckim Instytucie Historycznym w Warszawie.

Myślę, że takie poszukiwania to ciekawostka. Bardziej wskazane byłoby oprócz zajęcia się własną genealogią - przestudiowanie etymologii własnego nazwiska w słownikach, przejrzenie bibliografii etymologii oraz ewentualnie badania genetyczne celem stwierdzenia z jakiego rejonu pochodzą przodkowie.

Pozdrawiam

Tomasz Lenczewski
DarłakA pisze:Witam czy można sprawdzić nazwisko Andras( spolszczone na Jędras), Darłak.
Pozdrawiam
Adriana
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Perucki i Perucka
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Witam, aby wyjaśnić wątpliwości, bo nie wiem jakiej publikacji dotyczy pytanie...

Nazwiska w Siebmacherze można sprawdzić samodzielnie w internecie:

http://www.dr-bernhard-peter.de/Heraldi ... cher-a.htm

Wystarczy zmienić ostatnia literkę przed kropką na tę żądana z alfabetu

Wyszukiwanie nazwisk polskich w spisie nobilitacji galicyjskich powinno poprzedzać zaznajomienie się z Pocztem Szlachty Galicyjskiej i Bukowińskiej
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=88218

Same nobilitacje w Galicji to bardzo wąska grupa osób przeważnie o nazwiskach obcych. W tej grupie Peruckich z pewnością nie ma.

Pozdrawiam

Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”