Zdjęcie dla Siostry
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
KarwalskaJustyna

Zdjęcie dla Siostry
Dzień dobry,
W zbiorach moich nieżyjących już niestety dziadków znalazłam oto takie zdjęcie :
https://zapodaj.net/4b248b2c4691e.jpg.html
Moja rodzina podejrzewa, że może być to siostra mojego pradziadka Michała Sudaka mieszkającego w Białej w dzielnicy Stanisławek.
Na odwrocie jest dedykacja dla kochanej siostry:
"To ja jestem z temi szescioro i ja 7(siódma) ma la (.) w tej Bialej sukięce(czy odnosi sie to do miejscowosci Biała czy po prostu do koloru sukienki?) to jest ta naj młodsza co ma teraz 17 lat. Teraz mię poznaj kochana siostro i [...?] te 4 cztery curki i 2 syny i ja (.) Solasia Hela i Edmund po prawej stronie. Po lewej stronie Irena Magdalena i Jóżef.
Kto mogłby być adresatem tej dedykacji? W mojej rodzinie zdania są podzielone. Jedni sądzą, że jest tam" mała w tej białej sukience" a drudzy, że dedykuję to zdjęcie ta starsza Pani.
Może ktoś z Was ma takie zdjęcie ? Może rozpoznaje kogoś ze swoich krewnych.
Pozdrawiam
Justyna
W zbiorach moich nieżyjących już niestety dziadków znalazłam oto takie zdjęcie :
https://zapodaj.net/4b248b2c4691e.jpg.html
Moja rodzina podejrzewa, że może być to siostra mojego pradziadka Michała Sudaka mieszkającego w Białej w dzielnicy Stanisławek.
Na odwrocie jest dedykacja dla kochanej siostry:
"To ja jestem z temi szescioro i ja 7(siódma) ma la (.) w tej Bialej sukięce(czy odnosi sie to do miejscowosci Biała czy po prostu do koloru sukienki?) to jest ta naj młodsza co ma teraz 17 lat. Teraz mię poznaj kochana siostro i [...?] te 4 cztery curki i 2 syny i ja (.) Solasia Hela i Edmund po prawej stronie. Po lewej stronie Irena Magdalena i Jóżef.
Kto mogłby być adresatem tej dedykacji? W mojej rodzinie zdania są podzielone. Jedni sądzą, że jest tam" mała w tej białej sukience" a drudzy, że dedykuję to zdjęcie ta starsza Pani.
Może ktoś z Was ma takie zdjęcie ? Może rozpoznaje kogoś ze swoich krewnych.
Pozdrawiam
Justyna
Zdjęcie dla Siostry
Ja odczytuję:
"To ja jestem z temi szescioro i ja 7-ma, ta w tej Bialej sukięce( odnosi się po prostu do koloru sukienki!) to jest ta naj młodsza co ma teraz 17 lat. Teraz mię poznaj kochana siostro i szwagrze tutaj są te 4 cztery curki i 2 syny i ja, Stasia, Hela, i Edmund(Edward?) po prawej stronie. Po lewej stronie Irena Magdalena i Jóżef."
Pozdrawiam Elżbieta
"To ja jestem z temi szescioro i ja 7-ma, ta w tej Bialej sukięce( odnosi się po prostu do koloru sukienki!) to jest ta naj młodsza co ma teraz 17 lat. Teraz mię poznaj kochana siostro i szwagrze tutaj są te 4 cztery curki i 2 syny i ja, Stasia, Hela, i Edmund(Edward?) po prawej stronie. Po lewej stronie Irena Magdalena i Jóżef."
Pozdrawiam Elżbieta
-
KarwalskaJustyna

Zdjęcie dla Siostry
Dziękuję ślicznie Pani Elżbieto.
Zastanawia mnie "to jest ta naj młodsza co ma teraz 17 lat" . Chodzi o wiek sukienki?
Justyna
Zastanawia mnie "to jest ta naj młodsza co ma teraz 17 lat" . Chodzi o wiek sukienki?
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Justyna
Zdjęcie dla Siostry
ja odczytuję to tak:
najmłodsza córka ma 17 lat i jest w białej sukience
najmłodsza córka ma 17 lat i jest w białej sukience
pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
-
KarwalskaJustyna

Zdjęcie dla Siostry
No własnie taki był mój pierwszy wniosek. Ze starsza Pani mówi o swojej córce , która teraz ma 17 lat, ze wtedy miała 7 i miała białą sukienkę.
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Justyna
Zdjęcie dla Siostry
starsza pani mówi o swoich 6 dzieciach ('4 cztery curki i 2 syny') jedna z córek ma 17 lat i białą sukienkę, a ona (starsza pani = siostra adresatki) jest 7-ma na tym zdjęciu.
pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
- Jan.Ejzert

Inaczej to interpretuję
Starsza pani, która siedzi obok dziewczynki przesyła to zdjęcie do swej siostry i szwagra.
Zdjęcie jest sprzed kilku lat i jej najmłodsza córka (prawdopodobnie Stasia) ma obecnie 17 lat. Na zdjęciu jest w białej sukience i może mieć ok. 10 lat.
Starsza pani, która siedzi obok dziewczynki przesyła to zdjęcie do swej siostry i szwagra.
Zdjęcie jest sprzed kilku lat i jej najmłodsza córka (prawdopodobnie Stasia) ma obecnie 17 lat. Na zdjęciu jest w białej sukience i może mieć ok. 10 lat.
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
-
KarwalskaJustyna