Szukam informacji o wielkopolskiej rodzinie Marszewskich h. Rogala oraz o osobie Konstantego Marszewskiego (1653-1736), Kasztelana przemęckiego
------------------------
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Nazwisko: Marszewski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Ewa_Szczodruch

"W XVI w. Brody stanowią własność Bukowieckich herbu Drogosław, w XVII w. Marszewskich herbu Rogala, w XVIII w i aż do 1874 r. Sczanieckich. "
Chodzi o Brody Poznańskie koło Lwówka i Pniew.
Strona www.brodypoznanskie.pl
Wydaje mi się że gdzieś czytałam o obrazie w kościele w Brodach że tam jest MArszewski h. Rogala.
Niedaleko Bród , Bródek i Zygmuntowa jest mała osada - były folwark Marszewo - obecnie siedziba fundacji Barka - gospodarstwo ekologiczne i spółdzielnia socjalna.
Gdyby powiązał Pan jakoś Marszewskiego z Marszewem i natrafił na jakieś ślady folwarku Marszewo (Marsfelde) jestem zainteresowana - ponieważ tam zamieszkiwali moi przodkowie po kądzieli - sama również byłam mieszkanką Marszewa.
Chodzi o Brody Poznańskie koło Lwówka i Pniew.
Strona www.brodypoznanskie.pl
Wydaje mi się że gdzieś czytałam o obrazie w kościele w Brodach że tam jest MArszewski h. Rogala.
Niedaleko Bród , Bródek i Zygmuntowa jest mała osada - były folwark Marszewo - obecnie siedziba fundacji Barka - gospodarstwo ekologiczne i spółdzielnia socjalna.
Gdyby powiązał Pan jakoś Marszewskiego z Marszewem i natrafił na jakieś ślady folwarku Marszewo (Marsfelde) jestem zainteresowana - ponieważ tam zamieszkiwali moi przodkowie po kądzieli - sama również byłam mieszkanką Marszewa.