Nazwisko: Marszewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Nazwisko: Marszewski

Post autor: tomaszi »

Szukam informacji o wielkopolskiej rodzinie Marszewskich h. Rogala oraz o osobie Konstantego Marszewskiego (1653-1736), Kasztelana przemęckiego
------------------------
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam,

Marszewski 1396 - od nazw miejscowych Marszewo (gdańskie, gmina Przywidz ), Marszowice, gmina Gdów ).

K. Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
MagdaKard

Post autor: MagdaKard »

"W XVI w. Brody stanowią własność Bukowieckich herbu Drogosław, w XVII w. Marszewskich herbu Rogala, w XVIII w i aż do 1874 r. Sczanieckich. "
Chodzi o Brody Poznańskie koło Lwówka i Pniew.
Strona www.brodypoznanskie.pl
Wydaje mi się że gdzieś czytałam o obrazie w kościele w Brodach że tam jest MArszewski h. Rogala.
Niedaleko Bród , Bródek i Zygmuntowa jest mała osada - były folwark Marszewo - obecnie siedziba fundacji Barka - gospodarstwo ekologiczne i spółdzielnia socjalna.
Gdyby powiązał Pan jakoś Marszewskiego z Marszewem i natrafił na jakieś ślady folwarku Marszewo (Marsfelde) jestem zainteresowana - ponieważ tam zamieszkiwali moi przodkowie po kądzieli - sama również byłam mieszkanką Marszewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”