Łokaj Adam i żona Stanisława Toruń

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Łokaj_Kusze

Sympatyk

Post autor: Łokaj_Kusze »

Witam

Na weekendzie dostała jedyną fotografię z ślubu Adama Łokaj i Stanisławy tu brak danych, bo o tym ślubie nikt w rodzinie nie wiedział. Data na tej fotografii to 7 maj 1939.
Adam Łokaj ur 1915 zginął we wrześniu 1939 i nie wiadomo gdzie pochowany i czy żona przeżyła czy mieli dziecko.....
Może ktoś wie jakie kościoły w Toruniu przed wojna były i jaka szansa, że zachował się akt ślubu. A może ktoś rozpozna Stanisławę.

https://goo.gl/photos/mrMsxq5V1iG82VQdA

Każda informacja może pomóc odkryć tę tajemnicę dlaczego tylko jeden brat wiedział o ślubie i nie wyjawił pozostałemu rodzeństwu ani rodzicom....a od dawna nie żyje.

Pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Znasz datę i miejsce, więc zwróć się do urzędu stanu cywilnego z prośbą o skan/ksero aktu ślubu.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Łokaj_Kusze

Sympatyk

Krystyna.waw pisze:Znasz datę i miejsce, więc zwróć się do urzędu stanu cywilnego z prośbą o skan/ksero aktu ślubu.
Kontaktowałam się z USC w Toruniu niestety nie odnotowano takiego ślubu a sprawdzono od 1938-1940 zapisy, prawdopodobnie tylko kościelny się odbył.

Jolanta Łokaj
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie wygląda to na typowe zdjęcie ślubne,kościoła też nie widać
poważnie - "wzięli" ślub w maju 1939 bez rejestracji w USC?
baaardzo nietypowo
może nie w toruńskim rejestracja, może kwestia wyznania,może opowieść o małżeństwie to trochę za daleko idąca wariacja na temat zdjęcia..
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Data jest na zdjęciu.
Ale skąd masz pewność, że to Toruń?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Post autor: hagi26 »

Ja mieszkam w Toruniu, mogę pomóc w poszukiwaniach, ale musiałabym wiedzieć więcej. Też zastanawiam się, czy to możliwe, by urząd stanu cywilnego nie miał dokumentów małżeństwa, zawartego na terenie jego miasta. Nawet jeśli to ślub kościelny i tak powinien być tam jakiś zapis... patrząc na zdjęcie, nie kojarzy mi się to z drzwiami żadnego znanego mi kościoła. Te szyby u góry nad drzwiami sugerują, że to jakiś budynek cywilny moim zdaniem. Podpinam się pod pytanie Pani Krystyny, ska pewność, że to Toruń?
Pozdrawiam, Kamila
sylwiia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sylwiia »

Witam wszystkich sprawdz na KPBC Wiadomosci Koscielne przy parafiach sw.Jana,Sw.Jakuba,Maryi Panny,Chrystusa Krola i w Podgorzu .Na ostatnich stronach sa daty i informacje o chrztach zapowiedziach slubach i zgonach niestety wiekszosc jest do 1937 ale ja tam wielu odnalazlam i powiazalam ,na genealogia w archiwach sprawdz malzenstwa z okolic tj Mokre,Lipniczki,Grebocin,Rubinkowo,Lubicz i lec po kolei powodzenia
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

To, co widać w tle fotografii może być starym małym kościółkiem, albo bocznym wejściem do kościoła. Drzwi są charakterystyczne, może one naprowadzą na ślad.
Pozdrawiam,
Monika
Łokaj_Kusze

Sympatyk

Z tyłu zdjęcia Adam popisał Toruń 7 maj 1939 , a że Toruń, bo w 1937 wysłał zdjęcie swoje portretowe też podpisane Toruń a robione u fotografa H.Spychalskiego.
Dodatkowo w rodzinie było wiadome że w Toruniu się uczył...ale nie wiadomo w której szkole.

Jola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”