Wiśnicz 1695

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Wiśnicz 1695

Post autor: StraszMarek »

Dzień dobry,
Mam prośbę o przetłumaczenie łacińskich zdań w tym krótkim, dwujęzycznym zapisie w aktach miasta Wiśnicza oraz o skorygowanie poniższego opisu ze strony AN w Krakowie. Mam wrażenie, że nie jest on zbyt precyzyjny i dotyczy nie pana Strasza, ale pani Marii (?) Straszowej i został zapisany nie w lipcu, ale w czerwcu…
„Żydówka Judyta Salomonowiczowa z Wiśnicza cofa plenipotencję, którą dała swoim krewnym, aby odebrali jej pieniądze od pana Strasza, a którzy tego nie uczynili”
Archiwum Narodowe w Krakowie. Zespół: Akta Miasta Wiśnicza
Data wytworzenia: 01.07.1695
https://www.dropbox.com/s/j7h2vk86lenptus/1695.jpg?dl=0
Pozdrowienia, Marek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Wiśnicz 1695

Post autor: Bartek_M »

Ja to tak rozumiem:

Maria Straszowa procesuje się o dług z Judytą Salomono[...]. Wobec niezwrócenia długu sąd grodzki przysądził Straszowej wwiązanie w kamienicę Żydówki, ale ta odmawia tam wstępu. Aby zajęcie kamienicy doszło do skutku, sąd miejski wiśnicki wydał zgodę na wwiązanie w posiadanie tej kamienicy Stanisławowi Hilaremu Niwińskiemu, rajcy wiśnickiemu. I tę zgodę przedłożyła Straszowa 31 VI 1695. Możliwe, że Niwiński reprezentował Straszową również przed sądem grodzkim.
Bartek
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Wiśnicz 1695

Fantastycznie! Dziekuję bardzo. Wynikałoby z tego, ze sa w aktach miejskich przynajmniej dwa różne wpisy.
Ale czy na pewno zapisano tam datę 31 czerwca? Czerwiec ma tylko 30 dni...

Na wszelki wypadek podaję link do całe strony:
https://www.dropbox.com/s/qohz2fzqbuxo4 ... 7.JPG?dl=0

Marek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Wiśnicz 1695

Post autor: Bartek_M »

Oczywiście, 30 (dosłownie: ostatniego) czerwca.

Na pełnej stronie widać, że zapis o owej zgodzie (plenipotencji) wprowadzono do czystopisu dopiero w marcu 1696 r. Właściwie to trudno mi powiedzieć, czy 30 VI 1695 jest datą wydania czy przedłożenia plenipotencji.
Bartek
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Wiśnicz 1695

Dzięki. Trop jest, można szukać dalej...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”