Ile pan Wojciech ma lat

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Danifae

Sympatyk

Ile pan Wojciech ma lat

Post autor: Danifae »

Moi drodzy, potrzebuję pomocy :)

Michał Borzęda/Bożenda, urodził się w 1891 roku (akt ur - http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-53739.phtml ), jego ojciec Wojciech wg. aktu miał wtedy 33 lata, więc urodził się ok. 1858 r.
Jakub Borzęda, urodził się w 1882 roku (akt ur - http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-53742.phtml ), jego ojciec Wojciech wg. aktu miał wtedy 26 lat, więc urodził się ok. 1856 r.

Natomiast z Michałem w grobie leży Wojciech Bożenda, zm. w 1948 z napisem na nagrobku, że żył 102 lata, z czego wynika, że urodził się ok. 1846.!

Jakby tego było mało, wyszukiwarka cmentarna podaje dokładne daty życia 1850-1948 ( http://www.grobonet.mzukid.pl/grobonet/ ... =0&cinki=0 )

Skąd wynikają tak duże różnice i jak w takim razie ustalić datę narodzin? Nie mam aktu urodzenia Wojciecha, ani jego aktu ślubu z Antoniną, wciąż jednak szukam.

Pozdrawiam
Katarzyna Bożenda
Awatar użytkownika
amordal

Sympatyk

Ile pan Wojciech ma lat

Post autor: amordal »

Przeszukując swoje metryki dosyć często spotykam się z rozbieżnościami jeżeli chodzi o wiek zgłąszającego czy też wiek zmarłego ( zgłaszają świadkowie). Sądzę, że wówczas nikt nie przykładał do tego szczególnej uwagi ile ma lat. Ja zawsze przy poszukiwaniach biorę zapas około 10-12 lat w jedna jak i w druga stronę. Przynosi to najczęściej efekty. Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Data urodzin na grobie - 15 lipca 1850 - jest dokładna, więc bym się jej (na początek) trzymała szukając aktu urodzin.
Tego 15 lipca chyba nikt z palca nie wyssał...
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Danifae

Sympatyk

Tylko to nie jest data na grobie, a na wyszukiwarce cmentarnej, przy grobie byłam i żadnych dat nie ma. Mam natomiast jednego w pasujących latach i okolicy urodzonego Wojciecha, ur 17 luty 1856 (Przedecz).

Nie mam pojęcia skąd wzięły się te daty w wyszukiwarce, grób wygląda tak:
Obrazek

Czy kancelaria na cmentarzu udostępniłaby mi informacje, jeśli w ogóle jakieś posiadają, jeśli nie jesteśmy właścicielami grobu? Nie wiem gdzie indziej szukać punktu zaczepienia, z roku 1850 nie znalazłam żadnego Wojciecha Borzędy w metrykach, a sprawdziłam niemal wszystkie miejscowości występujące w tej części "drzewka".

(Zapis Borzęda, Bożenda i Bożęda występują niemal naprzemiennie w aktach, wesoła twórczość to była czyjaś...)

Pozdrawiam
Katarzyna
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam.
Moja praprababka miała na grobie dokładną datę urodzenia, był dzień, miesiąc, rok. Szukałam bardzo uważnie aktu urodzenia w kilku parafiach i znalazłam go wreszcie pod dokładnie taką samą datą dzienną i miesięczną, ale dwa lata wcześniej.
Moja babcia w czasie okupacji niemieckiej miała wyrabiany dokument tożsamości. Tam się urzędnik pomylił i przypisał jej omyłkowo inny rocznik. Babcia nie protestowała - bo ją odmłodził...
Myślę, że ta data w wyszukiwarce cmentarnej mogła być podana przez zgłaszających zgon. Podali, to co podali. To mogło być naprawdę odległe o 10 albo więcej lat od prawdy. Widziałam takie akty zgonu, gdzie przy śmierci męża żyjąca żona ma powiedzmy 80 lat, a za 5 lat umiera jako stuletnia wdowa.
Takie dane z wyszukiwarki cmentarnej traktowałabym jako tylko wskazówki i to ze sporym marginesem.
Ewa
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Danifae pisze:Tylko to nie jest data na grobie, a na wyszukiwarce cmentarnej, przy grobie byłam i żadnych dat nie ma. Mam natomiast jednego w pasujących latach i okolicy urodzonego Wojciecha, ur 17 luty 1856 (Przedecz).

Nie mam pojęcia skąd wzięły się te daty w wyszukiwarce, grób wygląda tak:
Obrazek

Czy kancelaria na cmentarzu udostępniłaby mi informacje, jeśli w ogóle jakieś posiadają, jeśli nie jesteśmy właścicielami grobu? Nie wiem gdzie indziej szukać punktu zaczepienia, z roku 1850 nie znalazłam żadnego Wojciecha Borzędy w metrykach, a sprawdziłam niemal wszystkie miejscowości występujące w tej części "drzewka".

(Zapis Borzęda, Bożenda i Bożęda występują niemal naprzemiennie w aktach, wesoła twórczość to była czyjaś...)

Pozdrawiam
Katarzyna

Nagrobek byl prawdopodobnie wykonany dużo później byc moze wczesniej była tylko ziemna mogiła. Cmentarz prawdopodobnie ma ksiegi cmentarne z dokładnymi datami trzeba sprobowac kontaktu z kancelaria cmentarna. Katarzyno nie wszystkie parafie sa dostepne w internecie nalezy wiec na podstawie nieznalezienia w internecie nie mozna wyciagac wnioskow ze takiego aktu nie ma lub jest w nnym roku. Wydaje sie ze na cmentarzu moga byc informacjie moze nie tylko data urodzenia ale rowniez miejscowosc.

znalazłam slub Wojiecha w spisie 1878 akt 48 niestety nie ma tej karty w księdze ta ksiega to duplikat byc moze zachował sie unikat w parafii.

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query

mam tez prawdopodobny akt urodzenia Antoniny Cieślak 1857 akt 56

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

marzanna62 pisze:znalazłam slub Wojiecha w spisie 1878 akt 48 niestety nie ma tej karty w księdze
Akt znajduje się na odwrocie karty 62 - ostatnie małżeństwa są wpisane pomiędzy indeksem urodzeń a indeksem małżeństw. Wynika z niego, że jest to ten Wojciech urodzony w par. Przedecz w 1856 r. (22 l., urodzony w Żarowie, syn Józefa i Rozalii z Czupryniaków).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Danifae

Sympatyk

Bardzo Państwu dziękuje! Tyle odkryć! :))))

Pozdrawiam
Katarzyna
Pozdrawiam
Katarzyna Bożenda

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

Niekiedy nawet daty nagrobne są bardzo przekłamane. Miałam sytuacje, ze na grobie była data 10 lat póżniejsza. Tzn. Zmarła w 1904 a na grobie jest data 1894, choć faktycznie dzien i miesiąc się zgadzają.

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
Danifae

Sympatyk

Napisałam do administracji cmentarza, na którym leży Wojciech Borzęda, która to administracja odpowiada również za wspomnianą wcześniej internetową wyszukiwarkę - dostałam odpowiedź, że nie posiadają żadnych dokumentów zgonu. Albo więc były to tylko daty podane przez rodzinę, albo po utworzeniu bazy danych dokumenty gdzieś zostały przekazane, np. do AP. Nie wiem czy tak to działa, tak czy inaczej jednak akt ślubu Wojciecha i Antoniny rozwiewa moje wątpliwości, jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Dobrze wiedzieć, że lekka rozbieżność w latach nie jest niczym dziwnym : )
Pozdrawiam
Katarzyna Bożenda

Wróć do „Potrzebuję pomocy”