Litwa - zasoby

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Florek_Jacek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Florek_Jacek »

cezar pisze:Czy ktoś dysponuje materiałami metrykalnymi z powiatu mariampolskiego ? Chodzi mi o parafię Pokojne, gm. Pogiermon. Są to okolice na południe od Kowna.
Cezar
Ponieważ również jestem zainteresowany parafią Pokojne ponawiam pytanie Cezara. Gdzie można znaleźć akta metrykalne tej parafii? Mnie interesuje I połowa XIX w.
Pozdrawiam
Jacek Florek
solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

Witam,
a gdzie szukac ksiag z Podbrzezia z poczatku XX wieku? (np. 1903-1907)
Bo wydaje mi sie, ze w wieku XIX w ktoryms momencie parafia Podbrzezie przeszła z dekanatu pobojskiego do jakiegos innego?

Pozdrawiam - Mariusz
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

solec1 pisze:Witam,
a gdzie szukac ksiag z Podbrzezia z poczatku XX wieku? (np. 1903-1907)
Bo wydaje mi sie, ze w wieku XIX w ktoryms momencie parafia Podbrzezie przeszła z dekanatu pobojskiego do jakiegos innego?

Pozdrawiam - Mariusz
Parafia podbrzeska została zlikwidowana po Powstaniu Styczniowym, w 1865 r. Parafianie uczęszczali do sąsiednich parafii (głównie giedrojckiej). Nie wiem kiedy została reaktywowana, pewnie koło 1905 r., skoro od tego roku są metryki.

Pozdrawiam,
Michał
solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

Dziekuje!
Wpisałem w wyszkiwarke "Giedrojcie microfilms" i znalazłem dekanat Giedrojcie i w nim Podbrzezie, na pewno 1905-1906, czy wczesniej nie sprawdzałem. Jakkolwiek slubu, ktorego szukam nie znalazłem (Bukowski Jan z Leontyna Rychter - jednak sugerowałem sie jedynie tym, ze w Podbrzeziu gdzies tam mi w XIX wieku migneło nazwisko Rychter).

Pozdrawiam - Mariusz
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

Czy wiadome co jest z Projektem baris/Faksimiles od jakiegoś czasu nie można się z nią połączyć.

Jurek Solecki
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Post autor: teresa_kisztelińska »

Witam:)
Czy księgi metrykalne dekanatu trockiego (woj. wileńskie), dotyczące okresu od 1914 r. są dostępne on-line? Poszukuję parafii Rykonty i Kozakiszki. Pozdrawiam, Teresa
monika5108

Sympatyk
Nowicjusz

Zbiory metrykalne Litwy

Post autor: monika5108 »

Witam,
jestem na tym forum nowicjuszką, może interesujący mnie temat już gdzieś istnieje, ale ja nie znalazłam do tej pory odpowiedzi na interesujące mnie pytanie.

Są jakieś strony internetowe (najlepiej by było po polsku) ze zbiorami metrykalnymi z terenów Litwy? Od razu napiszę, że nie interesuje mnie żadne duże miasto ( jak np. zbiory wileńskie). Moja babcia z Mamy strony urodziła się (1929r.) we wsi Dawciuny -Sołectwo Sałki, niedaleko miasta Soleczniki. Niestety już jej z nami nie ma i nie mam możliwości zapytać o rodzinę z tej strony... W dodatku babcia miała panieńskie nazwisko Kupczełajć- gdzie o tym nazwisku kompletnie nic nie mogłam znaleźć.. Wiem że prababcia zmarła na tamtych terenach w młodym wieku (z domu Czepulonis- litewskie nazwisko jak dobrze myślę), a babcia z rodziną została wywieziona na Syberię. Jeżeli ktoś posiada takie informacje proszę o pomoc.
Monika
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Moniko,

zerknij tutaj:

http://kresy.genealodzy.pl/
i
https://familysearch.org/catalog/search

Np. metryki z par Wielkie Soleczniki:

https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Metryke z 1929 r. bedziesz zapewne musiala wyciagnac z urzedu stanu cywilnego.
Pozdrawiam
Robert
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

To będzie parafia Soleczniki. Fotokopie ksiąg z lat 1795-1873 są tutaj:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

oraz tutaj z lat późniejszych:
http://www.epaveldas.lt/vbspi/simpleSea ... B941CCDCF1

Pozdrawiam
Marek
igorczajka

Sympatyk

Post autor: igorczajka »

Witam, czy pojawiły się gdzieś może metryki z samego Mariampola (litewskiego)?
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Witam,
Czy ktoś z Państwa wie do jakiej parafii należała miejscowość GĘSISZKI powiat Wilno? Nigdzie nie mogę zlokalizować tej miejscowości, a taka nazwa widnieje w odpisie aktu urodzenia.

Pozdrawiam,Teresa
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

teresa_kisztelińska pisze:Witam,
Czy ktoś z Państwa wie do jakiej parafii należała miejscowość GĘSISZKI powiat Wilno? Nigdzie nie mogę zlokalizować tej miejscowości, a taka nazwa widnieje w odpisie aktu urodzenia.

Pozdrawiam,Teresa
Tereso, moze to ta:
wieś: Giejsiszki
Przynależność administracyjna: Gmina Mejszagoła, Powiat wileńsko-trocki, Województwo wileńskie
Parafie rzymskokatolickie: Dukszty Pijarskie Świętej Anny

Wrzuc na: http://www.kami.net.pl/kresy/
Pozdrawiam
Robert
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Pięknie dziękuję!:) Zapisałam nazwę tej miejscowości w ten sposób, ponieważ tak zapisano w 1959 roku. Serdecznie pozdrawiam, Teresa
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Witam,

Chcę zapytać, jakim słowem w aktach metrykalnych z XIX w. na obszarach Litwy pisanych w języku rosyjskim, określano zaścianek lub przynależność do szlachty zaściankowej?

Pozdrawiam, Teresa
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Pisano jak po polsku zastienok, albo okolica (wokolica) albo nic , a szlachte jesli byla potwierdzona to "dworianskie" a jesli nie to "odnodworcy" , spotykane równiż w tekstach po polsku jako jednodworcy, w drugiej połowie XIXw to okreslenie zanika i zwykle są wpisywani jako mieszczanie, choc i zdarza sie przypisanie do stanu chłopskiego (kriestianie)
Paweł jurewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”