Nowicki Jan, Poszukiwany

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

aslowik

Sympatyk

Nowicki Jan, Poszukiwany

Post autor: aslowik »

Poszukiwany Jan Nowicki
- ur. w Grajewie lub okolicach
- Zona Rozalia Sulewska ur. 1899r. Bęćkowo zmarła w Pawłodarze Kazachstan
- w 1920 pełni służbę w kwaterze naczelnego Wodza
- policjant Policji Państwowej w latach 1924 do 1939
-mieszka w Przystawańcach w 1924, Burakach w 1925, Korycinie w 1929r. a następnie od 1932 w Białymstoku przy ul. Bema
- leczy się na gruźlicę i jeździ często do policyjnego sanatorium w Zakopanem
- Dzieci Edward ur. 1924, Irena ur. 1925, Krystyna ur. 1929, Antonina ur. 1932
- Aresztowany w 1939 r. podczas konwoju dokumentów
- trafił do obozu w Ostaszkowie ( pisał stąd listy)
- w obozie chorował (wcześniej leczył się na gruźlicę) pisał, że opiekują się nim tutejsi lekarze
- Nie znalazłem informacji o nim na listach osób rozstrzelanych (być może zmarł w obozie)
Szukam tej osoby od ponad roku i kontaktowałem sie w tej sprawie z wieloma instytucjami- bez skutku.

Mam prośbę /pytanie.
Być może ktoś z Państwa ma dostęp do materiałów/dokumentów w których widnieje ww. osoba. Będę wdzięczny. Wiem, że jest to bardzo popularne Nazwisko i imie.
Szukam informacji kiedy się urodził i imiona rodziców.
Jeżeli mają Państwo dodatkowe pytania proszę na priv. certainman75(at)gmail.com *

*Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać jawnie e-mail w wątkach na Forum – > Regulamin
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Szukam informacji kiedy się urodził i imiona rodziców.
Jeżeli mają Państwo dodatkowe pytania proszę na priv. certainman75(at)gmail.com *
Takie informacje powinny być w USC pod który podlega Grajewo :)
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
aslowik

Sympatyk

Jedyny Jan Nowicki , który jest w Grajewie jest ożeniony w 1927 z Wójcicką.
Ja poszukuje ożenionego z Sulewską.

1. Zwróciłem się do PCK ponieważ oni ściągnęli rodzinę z Kazachstanu- może będą mieć jakieś informacje.
2. Zwróciłem sie do archiwum archidiecezji w Białymstoku- być może będą coś mieć na temat tej rodziny.
3. Archiwum Wojskowe odpowiedziało, ze ma za dużo Janów Nowickich.
4. Będziemy wysyłać do Instytutu Sikorskiego w Londynie, ponieważ w Londynie wystawiono legitymację Krzyz Kampanii Wrześniowej 1939. Chyba powinni wiedzieć dokładnie komu wystawili.
5. No i Pani prokurator z IPN-u, bardzo pomocna osoba. Narazie nie ma informacji ale mnie wspiera w poszukiwaniach.

Pozostaje mi zacisnąć zęby i uzbroić się w cierpliwość.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Moja wiedza jest epizodyczna , zapewne Pan już to sprawdzał ale zaryzykuję i zapytam
1Jest lista zamordowanych policjantów
http://policjapanstwowa.pl/ku-pamieci/w ... owani-n-p/
Brakuje na niej Jana Nowickiego ale może cos pomylono np. zapisano pod innym imieniem lub nazwiskiem. Znam jeden taki przypadek u moich Jamiołkowskich. Jeden z nich Edmund, brat razem z nim straconego Bronisława, na liscie katyńskiej zapisany jest jako Jamsolski.
Alternatywa, że Jan nie zostałał rozstrzelany podczas masowego mordu a zginął dopiero poźniej jest może także do rozwiklania w dostępnych dokumentach NKWD?
2 Dobrze by było odtworzyć przebieg słuzby w policji (zarys„drogowej” mapy Pan przedstawia) Po głowie mi chodzi że spotykałem się z dokumentami dotyczacymi policji województwa białostockiego. Gdzie? na ten moment nie pomnę ale autorzy ponizszej strony internetowej powinni Panu podpowiedzieć
http://mwb.com.pl/policja/
3Natomiast znalezienie metrykaliów zdaje się byc najbanalniejsze choć niestety czasochłonne. Od tego bym nie zaczynał .Z pewnościa pomoca byłoby znalezienie jakichś informacji ze służby policyjnej, powinny tam być podstawowe dane: data urodzenia miejsce i imiona rodziców.
Pozdrawiam
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

Spróbuj na straty.pl
Pewnie wiele Janów Nowickich będzie. Trzeba zawężać np. poprzez datę urodzin (np. zmieniać miesiąc na kolejny i wyszukiwać).
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

I o genealogii trochę.
Szukałbym dokumentu ślubu z Sulewską, tam będa dane o Janie. Ślub był pewnie - jak Bóg przykazał - w parafii panny. Bęćkowo to parafia Szczuczyn. Zatem dokument ślubu pewnie jest w USC we Szczuczynie.
I jeszcze jedno AA w Białymstoku odpada - Grajewo i Szczuczyn to diecezja łomzyńska .
Pozdrawiam
aslowik

Sympatyk

Szukałem w takich miejscach jak:
http://policjapanstwowa.pl/ku-pamieci/w ... owani-n-p/ oraz
http://mwb.com.pl/policja/.
Do tych ostatnich nawet pisałem.

W tym czasie trafiłem na dwie grupy ludzi.
Tych którzy starają się podpowiadają, chcą pomóc i pozostałych, którzy nie rozumieją jak jest to ważne i nie są zainteresowani pomocą.

Rozumiem, że na Genealodzy są ci pierwsi- dlatego dziękuję wam za wszelkie rady.

Ma ktoś skany list wywozowych NKWD ? :)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Nie wiem do której grupy mnie Pan zaliczył ale to mało istotne. Moje pytanie co znaczy szukałem w takich miejscach(czy tylko przeląd strony internetowej) w kontekście kolejnego zdania do tych ostatnich nawet pisałem. (co odpowiedzieli?).
Z prywatnych doswiadczeń rada - nie przeceniałbym znaczenia internetu i forów internetowych. Szukałbym bezposrednich kontaktów z historykami specjalistami
aslowik

Sympatyk

Panie Jerzy Pan należy do grupy I :).
Już wyjaśniam. Szukałem wielowątkowo i starałem się zainteresować tematem wiele osób.
1. Było podejżenie że poszukiwany był strażnikiem więziennym - kontaktowałem się w tej sprawie z osobami znalezionymi na internecie (Kistorykiem z IPN-u Białystok oraz z emerytowanym funkcionariuszem więziennym)
2. Na podstawie wspomnień była informacja, że poszukiwany pełnił służbę w Kwaterze Naczelnego Wodza i że dużo wiedział o jego życiu prywatnym - kontaktowałem sie w tej sprawiie z Instytutem Piłsudskiego.
3. Na podstawie wspomnień i to jest fakt poszukiwany był posterunkowym a następnie starszym posterunkowym na Granicy Litewskiej koło Puńska. Kontaktowałem sie z Osobą z KOP-u Szczecin, która napisała książkę o straży granicznej tamtych czasów.
4. Znalazłem artykuł o Policji Białostockiej link podany był we wcześniejszych postach. Wysłóałem do autora pracującego w Muzeum Wojska Polskiego w Białymstoku wszystkie informacje jakie posiadałem.
5. Znalazłem artykuł mówiący o tym, że IPN w Białymstoku otrzymał z Kqazachstanu dane o osobach internowanych. Zwróciłem sie z zapytaniem do dwóch prokuratorów.
6. Znalazłem profesora na uniwersytecie w Lublinie, który napisał książkę o Polcji Państwowej. Napisałem do niego zapytanie.
7. Kontaktowałem się z Policją w Warszawie i Białymstoku.
8. Wysłałem zapytanie do Archiwum akt Nowych.
9. Wysłałem zapytanie do Misji w Pawłodarze - Kazachstan.
Wysłałem zapytanie do Archiwum Wojska Polskiego.
10.Wysłalem zapytanie do PCK, które ściągnęło internowaną rodzinę do Polski.
11. Jestem w kontakcie IPN-em w Warszawie.
12. Wysłałem Zapytanie do Instytutu Sikorskiego w Londynie
13. Dziś otrzymaliśmy odpowiedź z Archiwum Metropolitarnego w Białymstoku (informacje ale raczej o jego dzieciach).

Ot chyba cała Historia moich poszukiwań, już nie wspomnę o zaczepianiu osób o tym nazwisku na FaceBooku i prośbie do Patriotów Grajewo o rozesłanie informacjii o puszukiwaniu również na FB pośród osób mieszkajacych w Grajewie.

Jeszcze mam kilka pomysłów ale narazie czekam na odpowiedzi z instytucji, do których wysłałem.
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Skoro poszukiwany Jan mial syna Edwarda to.... tutaj zdjecie w mundurze :) naszego Jana Nowickiego.

https://drive.google.com/file/d/0B1ypsS ... sp=sharing

Chetnie nawiazemy kontakt...
Ostatnio zmieniony pn 14 lis 2016, 17:30 przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
lato1107

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: lato1107 »

Tutaj "cale zdjecie" naszego Jana ktory mial zone Rozalie....na zdjeciu prawdopodobnie zona lub siostra Anna
https://drive.google.com/open?id=0BwpCX ... HEyMTN5QXc

Pozdrawiam

Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Krystian + Onufry Łapiński & Agnieszka Bieleniewicz - powiat mariampolski
Piotrowski & Hryhorowicz - powiat lidzki/ Wilno
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Pani Agnieszko. Miło jest spotkać się znowu w zacnym towarzystwie. Co Pania zagnało do Szczuczyna.? Niemniej miłe słowa dla drugiej nieznanej mi Agnieszki.
Ten trop wygląda dosyć prawdopodobnie.Tym bardziej warto sprawdzić śluby Szczuczyna sprzed 1924 roku. Istotne o tyle że biogram Jana pozwoli zweryfikowac hipotezę o ewentualnym błędzie nazwiska (imienia) na liście zamordowanych policjantów
Jeśli są dowody w postaci listów Jana z Ostaszkowa to w zasadzie ustalanie przebiegu służby w policji można by odpuścić choć drążyłbym temat. Pewnie nie zachowały się kartoteki osobowe (zapewne-i słusznie- zniszczonp je zanim weszli okupanci,) ale jakieś dokumenty w AAN ocalały. Przez tyle lat Jan musiał awansować tym bardziej że miał dobry start w postaci służby w kwaterze wodza naczelnego (slad tego może być w CAW – przepraszam że z przywyczajenia używam starej nazwy). Stopień słuzbowy w istotny spsób determinuje losy ofiar choc wobec policjantów Sowieci raczej wobec nikogo nie stosowowali przebaczenia.
Najpewniej zmarł śmiercią naturalna już po mordzie zbiorowym. Tego zdarzenia w dokumentach udostępnionych Polsce może nie być . Do zasobów NKWD na Łubiance nie ma szansy sie dostać Ale istotne jest czy może widnieje w innych ewentualnych obozowych dokumentach które trafiły do Polski. Pytanie czy tego typu listy istnieja warto archiwum zadać.
Ten trop na Instytuti Sikorskiego wyglada obiecujaco ale i zaskakująco. Skad informacja że Janowi (temu właśnie) przyznano Krzyz Kampanii Wrześniowej 1939.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Panie Jurku, mnie tez zawsze milo zobaczyc Pana posty zwlaszcza te, ktore nakierowuja na poprawne poszukiwania w tym rejonie.

Jezeli "aslowik" poszukuje Jana o ktorym ja i moja kuzynka Agnieszka wspomniala w poprzednich postach to bedziemy wstanie pomoc w dalszych poszukiwaniach bo my przeszlysmy podobna droge w zeszlym roku, ktora on teraz idzie :)

Jan jest nasza rodzina (Agnieszki bezposrednia, moja "naturalizowana" :)) wiec bardzo chetnie sie wymienimy informacjami zwlaszcza, ze o Janie i jego potomkach malo wiemy, ale za to mamy troche informacji o jego przodkach.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

W memoriale.ru czyli wykaz represjonowanych jest ktos taki:

Nowicki Jan, syn Bronislawa, ur.1899 w miescie Stawiski, lomzynskiej gubernii -
czyli okolice poszukiwanego Jana ale w 1939 mieszkal juz w rej. Wilejki we wsi Taucz?, gub. wilenska,
moze osadnik?, mial wlasne gospodarstwo rolne.
Aresztowany 23 pazdziernik 1939 r.
Sluzyl jak sie okresla - w bialopolskiej armii, bandbatalionie "Kopa"
Bialopolska armia - prawdopodobnie chodzi o wojne polsko-radziecka 1920 r.
natomiast na temat tego batalion niczego nie znalazlam.

Новицкий Иван Брониславович
Родился в 1899 г., м. Стависски Ломженской губ. Варшавского воев. Польша; поляк; образование н/начальное; крестьянин, единоличное хоз-во. Проживал: Виленская губ., Вилейский р-н, д. Тауч.
Арестован 23 октября 1939 г.
Приговорен: ОСО 29 июня 1940 г., обв.: 74 УК БССР - служил в белопольской армии, бандбатальоне"Копа".
Приговор: 8 лет ИТЛ, отбыв.: Севжелдорлаг НКВД, освоб. 24.09.1941 Реабилитирован 21 июня 1989 г. Прокуратура БССР
Источник: Белорусский "Мемориал"
http://lists.memo.ru/index14.htm

Pozdrawiam
Grazyna
aslowik

Sympatyk

Potwierdzam o tego Jana , który jest na zdjęciach mi chodzi.
Byłoby wspaniale gdyby Panie Agnieszki było jego rodziną.
Proszę mi wybaczyć ale jestem nieufny. Te i inne zdjędzia jak już wspominałem wysłałem do dziesiątek osób z prośbą o pomoc.
Jan dostał pośmiertnie krzyż Kampanii Wrześniowej 1939.
Ktoś z Londynu odnalazł jego córkę Irenę, która jeszcze wtedy żyła i przesłał jej ten dokument.
Mam skan tego dokumentu, który jego wnuczka dziś wysłała do londynu w celu ustalenia kim jest osoba, który to dostała.
Żyje jeszcze ostatnia córka Jana, która ma ponad 80 lat. Na każdą nową informację reaguje płaczem ze wzruszenia.
Były takie czasy, że jego dzieci bały się szukać tych informacji.
Udało mi się dokładnie i ze szczegółami ustalić dane dwójki ze starszych dzieci. Dziś otrzymaliśmy informację z archiwum metrykalnego z Białegostoku o nieżyjącej już jego córce.

Pani Agnieszko
Dzieci Jana nie znają nikogo z jego rodziny. Nikt nie pamięta aby on o kimś bracie czy siostrze wspominał.
Jeżeli jesteście rodziną to wspaniale . Proszę o kontakt .
Bylibyśmy bardzo szczęśliwi aby was poznać.
Pozdrawiam
Artur
Ostatnio zmieniony wt 15 lis 2016, 08:49 przez aslowik, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”