Włocławek Częstochowa - poszukuję archiwalnych aktów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Mam nowy ślad - dotarłam do aktu ślubu Adolfa Rottera z Bronisławą Kucharczyk - w Radomiu. Tam napisane jest, że Adolf urodził się w Białej na Śląsku Cieszyńskim.
Koło Białej też leżą JANOWICE i może to w końcu będą te właściwe, bo Śląsk Cieszyński należał do Austrii. I duża społeczność ewangelicka też tam była.
Proszę o podpowiedź, gdzie się zwrócić w sprawie aktu urodzenia mojej Rozalii Roter? Rok urodzenia prawdopodobnie 1845 - 1846. Myślę, że jakieś archiwum w Bielsko-Białej? A może jest coś dostepnęgo w internecie?
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
akt 66
Koło Białej też leżą JANOWICE i może to w końcu będą te właściwe, bo Śląsk Cieszyński należał do Austrii. I duża społeczność ewangelicka też tam była.
Proszę o podpowiedź, gdzie się zwrócić w sprawie aktu urodzenia mojej Rozalii Roter? Rok urodzenia prawdopodobnie 1845 - 1846. Myślę, że jakieś archiwum w Bielsko-Białej? A może jest coś dostepnęgo w internecie?
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
akt 66
Pozdrawiam, Ala
- marzanna62

A niby dlaczego ta Austria ma byc wyznacznikiem? W meldunku jest Austria ale w slubie jest poddana austriacka i powiat częstochowski. Wydaje mi sie ze ten Adolf to zaden trop. Poszukaj alegata do slubu Rozalii moze gdzies sie zachowaly moze w cerkwi? Jakbys dotarla do alegata to bedziesz miala miejsce urodzenia i parafie. Szukasz teraz po samym nazwisku nazwisku a to moze Cie prwadzic na manowce nazwisko Roter bylo rowniez w sandomierskim jak pisal Edward. Ja caly czas uwazam ze w slubie spisujacy nie wymyslil sobie z sufitu miejsca urodzenia nie sadze aby udzielil slubu bez metryki Rozalii.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Poza zapisem o ślubie w księdze meldunkowej Włocławka jest konsekwentnie podawane miejsce urodzenia Rozalii - Austria.
Częstochowa pod zaborem austriackim nie była.
cyt. za http://www.info.czestochowa.pl:
"ZABORY I CZAS PRZEMYSŁOWEGO ROZKWITU MIASTA
W 1793 r. Częstochowa włączona została do zaboru pruskiego. W 1807 r. zajęta przez wojska Napoleona (fortel zastosowany przez wojska napoleońskie opisuje W. Gąsiorowski w “Huraganie”). Od 1813 r. miasto i klasztor włączono do zaboru rosyjskiego."
Powtarza się także nazwisko Kucharczyk:
zgon Rozalii zgłosił Jan Nikołajewicz, którego żona była z domu Kucharczyk.
Adolf Rotter ożenił się z panną Kucharczyk.
No i w tym czasie innych Rotterów w Radomiu nie było - przejrzałam księgę meldunkową - jest tylko Maria. Adolf był synem Marii.
A te Janowice leżą dosłownie kilka kilometrów od Białej.
Na pewno to sprawdzę - zobaczymy
Częstochowa pod zaborem austriackim nie była.
cyt. za http://www.info.czestochowa.pl:
"ZABORY I CZAS PRZEMYSŁOWEGO ROZKWITU MIASTA
W 1793 r. Częstochowa włączona została do zaboru pruskiego. W 1807 r. zajęta przez wojska Napoleona (fortel zastosowany przez wojska napoleońskie opisuje W. Gąsiorowski w “Huraganie”). Od 1813 r. miasto i klasztor włączono do zaboru rosyjskiego."
Powtarza się także nazwisko Kucharczyk:
zgon Rozalii zgłosił Jan Nikołajewicz, którego żona była z domu Kucharczyk.
Adolf Rotter ożenił się z panną Kucharczyk.
No i w tym czasie innych Rotterów w Radomiu nie było - przejrzałam księgę meldunkową - jest tylko Maria. Adolf był synem Marii.
A te Janowice leżą dosłownie kilka kilometrów od Białej.
Na pewno to sprawdzę - zobaczymy
Pozdrawiam, Ala
- marzanna62

Oczywiscie w czasach Rozalii sama Częstochowa pod zaborem rosyjskim ale tam w akcie nie jest mowa o Częstochowie jako takiej lecz o powiecie ktory mial o wiele szerszy zasieg. Jezeli Adolf byl synem Mariia to rzeczywiscie ta Biała moze być przydatna. Powodzenia
Marzanna
- Irena_Kaczmarek

- Kostkowski

marzanna62 pisze:Kostkowski pisze:Szczegółowe wyjaśnienie wysłałem na PWmarzanna62 pisze:...Edwardzie dziękuję ze pamiętasz. Ja nic nie zrobiłam bo szukałam tych osób życzliwych. Dzięki za info ze zostanie zmigrowany do "czegoś tam". Mam nadzieje ze dostęp do tego czegoś będzie łatwiejszy. Już dziś skupiam myśli i wizualizuje akt a szczególnie ten dopisek w nim o ślubie. Wielkie dzięki.![]()
![]()
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski
Witam ponownie, pragnę podzielić się informacją, że akt zgonu Ilji Zapasowa zmarłego we Włocławku w 1891 roku (a nie 1900 - inf. za KLS) został ostatecznie odnaleziony!
Dzięki pani Irenie_Kaczmarek, która ustaliła, że w tym czasie nie było prawosławnej cerkwi we Włocławku, akt zgonu został sporządzony w Aleksandrowie Kujawskim i jego scan znajduje się w metrykach wyznania prawosławnego w Aleksandrowie Kuj.
Bardzo dziękuję za pomoc w poszukiwaniach
.
Dzięki pani Irenie_Kaczmarek, która ustaliła, że w tym czasie nie było prawosławnej cerkwi we Włocławku, akt zgonu został sporządzony w Aleksandrowie Kujawskim i jego scan znajduje się w metrykach wyznania prawosławnego w Aleksandrowie Kuj.
Bardzo dziękuję za pomoc w poszukiwaniach
Pozdrawiam, Ala